NL Zonnepanelen

Waar kijkt de monteur naar bij een (technische) schouw?

Nadat de accountmanager een offerte op maat heeft gemaakt op afstand via onze software (mede ontwikkeld door de TU Delft). Is het ook belangrijk om te kijken of het legplan ook in werkelijkheid past. Hiervoor dient de technische schouw.

Hiervoor wordt een technische schouw uitgevoerd door een installateur. Maar wat houdt zo’n schouwing precies in en waar let de monteur op tijdens deze inspectie? Dit blog zal deze en andere belangrijke vragen beantwoorden.

Wat is een technische schouw?

Een technische schouw, ook wel bekend als een technische inspectie of site survey, is een proces dat plaatsvindt, voordat zonnepanelen worden geïnstalleerd. Het doel van een technische schouwing is om te bekijken of het legplan past en hoe het AC traject moet gaan lopen. Het is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat het zonnepanelensysteem veilig en efficiënt kan functioneren.

Technische check zonnepanelen

Elementen waarop gelet wordt

Tijdens een technische schouw zal een monteur het dak en de omgeving grondig inspecteren. Hier zijn enkele van de belangrijkste aspecten die tijdens een schouwing worden beoordeeld:

  • Legplan: Passen de hoeveelheid gewenste zonnepanelen wel op het dak?
  • Dakconditie: De monteur zal de staat van het dak evalueren om er visueel zeker van te zijn dat het stevig genoeg is en in goede staat verkeert om het gewicht van de zonnepanelen te dragen. Hierbij wordt gelet op zaken als beschadigde dakbedekking, verzakkingen of andere structurele problemen.
  • Toegankelijkheid dak: kunnen de zonnepaneleninstallateurs makkelijk en bovenal veilig op je dak werken? Anders moeten er extra voorzorgsmaatregelen getroffen worden.
  • Locatie omvormer: omvormer kan beste geplaatst worden in de woning, maar zo dicht mogelijk op de zonnepanelen.
  • Aansluiting omvormer op meterkast: De monteur zal de elektrische aansluiting op het dak beoordelen om ervoor te zorgen dat er voldoende capaciteit is om de zonnepanelen aan te sluiten op het elektriciteitsnet. De bestaande elektrische infrastructuur, zoals de hoofdaansluiting en de meterkast, wordt gecontroleerd om ervoor te zorgen dat deze voldoet aan de vereisten voor de installatie van zonnepanelen.
  • Schaduwanalyse: Zijn er objecten zoals bomen of nabijgelegen gebouwen die de instraling van zonlicht op de panelen kunnen beïnvloeden?
  • Daktype: De installatie en kosten kunnen variëren afhankelijk van het type dak, of het nu een hellend dak met dakpannen of een plat dak met bitumen is.

Voordelen schouwing

Een technische schouw voor de plaatsing van zonnepanelen biedt verschillende voordelen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

  • Door de oriëntatie en hellingshoek van het dak te evalueren, kan een technische schouw helpen bij het bepalen van de ideale positie en hoek voor de zonnepanelen. Dit maximaliseert de blootstelling aan zonlicht en verhoogt de energieopbrengst van het systeem. Lees in dit artikel bijvoorbeeld hoe zonnepanelen op een plat dak geïnstalleerd worden.
  • Tijdens de schouwing kan een monteur mogelijke problemen identificeren die van invloed kunnen zijn op de installatie of de werking van de zonnepanelen. Door deze problemen vroegtijdig te identificeren, kunnen ze worden aangepakt voordat de zonnepanelen worden geïnstalleerd. Dit scheelt in kosten op de lange termijn.
  • Een technische schouw waarborgt de veiligheid en conformiteit van het zonne-energiesysteem. De monteur controleert de elektrische aansluitingen en zorgt ervoor dat deze voldoen aan de vereisten en voorschriften. Lees in dit artikel hoe deze aansluiting op je meterkast in zijn werk gaat.
Technische check zonnepanelen

Wat is een schouwrapport?

De bevindingen van de installateur tijdens de schouw worden vastgelegd in het schouwrapport. Dit rapport geeft je inzicht in de huidige staat van je woning. Ook zullen bijzonderheden aangegeven worden, waar je op de installatiedag rekening mee zult moeten houden. Deze punten worden met je besproken en afspraken zullen hierna volgen. Zo weten jij, jouw accountmanager en de installateur wat op de dag van installatie verwacht kan worden.

Wat kost de schouw?

Alleen wanneer een monteur bij je in de woning is geweest, weet hij wat de mogelijkheden en beperkingen zijn. Een technische schouw wordt daarom bij sommige bedrijven gratis uitgevoerd bij een getekende offerte. Andere zonnepaneleninstallateurs vragen een eenmalige, kleine meerprijs plus eventuele reis- en transportkosten. Met een technische schouwing kun je bouwen op een probleemloze en vlugge installatie van je zonnepanelen. Dit voorkomt de teleurstelling die een onveilig dak met zich meebrengt. Wil je een technische schouw inplannen bij ons? Lees dan deze pagina over het plaatsen van onze zonnepanelen in Haarlem. Wil je meer weten over hoe de daadwerkelijk installatie uitziet? Lees het in dit artikel.