Op steeds meer daken zie je zonnepanelen, wat een zeer logische ontwikkeling is!  Want met behulp van zonnepanelen is het eenvoudig jouw huis duurzamer te maken. Dit maakt het niet alleen mogelijk milieubewuster te leven, het kan ook een flinke kostenbesparing opleveren. Zo zijn de prijzen van zonnepanelen de afgelopen jaren gezakt en is het rendement verbetert. In Nederland wordt voor de bevestiging van zonnepanelen vaak gebruik gemaakt van een kliksysteem, maar er zijn ook andere manieren om zonnepanelen te bevestigen. Meer informatie over de bevestiging van zonnepanelen lees je hieronder.

De manieren voor de bevestiging van zonnepanelen

Er worden twee systemen gebruikt voor het plaatsen en bevestigen van zonnepanelen. De optimale bevestigingstechniek is afhankelijk van de leeftijd, ligging en de hoek van het dak. In Nederland wordt er in 75% van de gevallen gekozen voor bevestiging van de zonnepanelen middels een kliksysteem. De monteurs zullen dan het aluminium frame van de zonnepanelen op de panlatten klikken. Maar zonnepanelen kunnen ook vastgeschroefd worden. Om er zeker van te zijn dat je woning geschikt is voor het opwekken van zonne-energie, kun je bij erkende installateurs een dakcheck doen.

Zonnepanelen schroeven

De bevestiging van zonnepanelen met behulp van schroeven wordt minder gebruikt in Nederland en is daardoor ook minder bekend. Bevestigen van zonnepanelen middels schroeven is een sterkere optie, maar kost wel meer tijd. De beugel wordt bij deze methode direct aan het dak geschroefd op een laag multiplex. Aan dak haken op een dunne strook watervaste multiplex bevestig je met deze methode de rails waaraan het zonnepaneel komt te hangen. Het voordeel van zonnepanelen vastschroeven is dat de stormbestendigheid verhoogt wordt en er een goede krachtverdeling over de gehele dakconstructie ontstaat. Er zijn verschillende financiële regelingen mogelijk om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken.

Zonnepanelen klikken

Bij het kliksysteem wordt er eerst een aluminium beugel om de panlatten geklemd. Panlatten zijn latten van hout die op een dak worden aangebracht om hier later een buiten laag bovenop te bevestigen. Dit kunnen dakpannen, golfplaten of zonnepanelen zijn. De panlatten met aluminium beugel vormen de basis laag waar het frame van de panelen op geklikt kan worden. Hierbij hoeven er dus weinig dakpannen verschoven te worden. Dit innovatieve kliksysteem is een snellere manier om zonnepanelen te bevestigen en is daardoor goedkoper. Het kliksysteem is echter niet voor alle hellende daken geschikt en er ontstaat door het klikken een hogere spanning op de panlatten en dakpannen van oudere daken.

Het belang van een juiste bevestiging van de zonnepanelen

Bij het plaatsen van zonnepanelen is het essentieel dat de bevestiging veilig wordt gedaan. De zonnepanelen dienen bestand te zijn tegen extreme weersomstandigheden en er mag natuurlijk geen kortsluiting ontstaan. Zo voorkom je dat de panelen van het dak afvliegen of dat het lokale stroomnet plat leggen. Bovendien draagt een kwalitatief goede bevestiging ook bij aan het maximaliseren van het zonnepanelen rendement. Een slecht gemonteerde zonnepaneelinstallatie kan namelijk een verkorte levensduur hebben. Een professionele, ervaren zonnepanelen installateur weet hoe hij of zij de zonnepanelen moet bevestigen voor het meeste rendement. Dit is afhankelijk van onder andere de hoek en de ligging van het dak. Alleen opgeleide zonnepaneel-installateurs mogen zonnepanelen installeren met een elektrisch vermogen van meer dan 600 wattpiek. Het is wettelijk verplicht dat panelen met een grotere opbrengst worden bevestigd door erkende installateurs. Neem gerust contact op met erkende beroepsinstallateurs om meer te weten te komen over de bevestiging van zonnepanelen.