NL Zonnepanelen

Brand door zonnepanelen – vergoedt je verzekering brandschade?

Heel af en toe hoor je wel eens op het nieuws dat er ergens een brand is ontstaan door (slechte installatie van) zonnepanelen. Gelukkig komt het bijna nooit voor dat zonnepanelen voor brand zorgen. Het aantal incidenten met zonnepanelen op jaarbasis is nog geen 1 procent. De meeste brandincidenten hebben bovendien betrekking op in-dak systemen, waarbij de zonnepanelen dicht op de onderliggende lagen liggen die mogelijk brandbare isolatiematerialen en folies bevatten. Áls het voorkomt, is de brand meestal te wijten aan ondeugdelijke installatie van de panelen. Wanneer jij voor een deskundige en betrouwbare zonnepanelen installateur kiest die een veilig systeem aanlegt, hoef je je niet snel zorgen te maken dat er brand op je dak ontstaat. We snappen overigens dat je op elk incident voorbereid wilt zijn en je vraagt je wellicht af of brandschade door zonnepanelen wordt vergoed door je verzekering en door welke verzekering. Daar geven we in deze blog antwoord op.

Wordt brand door zonnepanelen vergoed door verzekering?

Of brandschade door zonnepanelen verzekerd is, hangt af van je situatie en verzekering. Heb jij bijvoorbeeld een koophuis met een opstalverzekering, dan ben je goed verzekerd tegen brandschade aan de zonnepanelen op je huis of garage. De kwaliteit van de dekking is wel afhankelijk van je verzekeraar. Als je een woning huurt waarop zonnepanelen zijn geplaatst door jou of de vorige huurder, dan zijn de zonnepanelen standaard meeverzekerd in de inboedelverzekering. Door aanlegging van de zonnepanelen moet het verzekerde bedrag hoogstwaarschijnlijk wel worden verhoogd.

Aangezien zonnepanelen meestal aan of op een huis worden bevestigd, worden ze onderdeel van de woning en kan het zijn dat ze automatisch worden meeverzekerd in de opstalverzekering. Dit is echter niet het geval bij iedere verzekeraar, dus vraag dit altijd goed na. Bij enkele verzekeraars moet je een ‘extra’ premie betalen als je zonnepanelen aanschaft. Bij de schadevergoeding is het vaak ook van belang op welke wijze de zonnepanelen op het dak zijn bevestigd. Sommige maatschappijen vergoeden de schade namelijk alleen als de bevestiging ‘aard- en nagelvast’ is.

Verzekering afsluiten wegens zonnepanelen brandgevaar

Het is slim om bij het aanleggen van de zonnepanelen gelijk een verzekering af te sluiten. Zonnepanelen gaan namelijk wel zo’n 25 jaar mee en in die tijd kan er van alles gebeuren waarbij een verzekering goed van pas komt. In principe heb je de mogelijkheid uit drie verzekeringen, namelijk de opstalverzekering, de inboedelverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. Als je zelf de eigenaar bent van het pand waarop de panelen worden geplaatst, dan kun je de zonnepanelen laten meeverzekeren in de opstalverzekering. Op deze manier ben je verzekerd voor schade door brand, maar bijvoorbeeld ook voor schade door onweer, hagel of bliksem. Als je het pand huurt, dan kun je de zonnepanelen verzekeren via de inboedelverzekering. Ook dan wordt schade door brand verzekerd. Tot slot heb je nog de optie om je zonnepanelen apart te laten verzekeren. Dit is een uitgebreidere verzekering en hiermee worden ook zaken als diefstal, schade bij natuurrampen en productieverlies bij uitval gedekt. Laatste opmerking: mocht jouw zonnepaneleninstallatie schade veroorzaken bij je buren, dan wordt deze schade vergoed middels je aansprakelijkheidsverzekering.

Brandveilige zonnepanelen

Hoewel je je zonnepanelen dus via verschillende verzekeringen kunt verzekeren m.b.t. brandschade, is het natuurlijk ten zeerste van belang dat de panelen op een brandveilige manier worden aangelegd. Brand door zonnepanelen voorkomen is natuurlijk altijd het beste! Wat kun jij doen om ervoor te zorgen dat je brandveilige zonnepanelen op je dak krijgt? Kies voor een betrouwbare zonnepanelen-installateur die verstand van zaken heeft. Bij NL Zonnepanelen ben je hiervoor aan het goede adres. Onze installateurs beschikken over de juiste kwaliteiten, opleidingen en de vereiste certificering. Ze zorgen ervoor dat de zonnepanelen snel en veilig op je dak liggen. Dus mocht je een installatie willen laten plaatsen waarbij alle belangrijke veiligheidseisen in acht worden genomen? Neem dan contact met ons op.