NL Zonnepanelen

Brand door zonnepanelen voorkomen

Je hoopt het natuurlijk nooit mee te maken: een brand door de zonnepanelen op je dak. Gelukkig komt het ook maar heel zelden voor en hoef je je in de meeste gevallen geen zorgen te maken dat jouw zonnepanelen brand kunnen veroorzaken. Op jaarbasis krijgt namelijk nog geen 1 procent van alle zonnepanelen met brand te maken. Maar we snappen natuurlijk dat jij zeker niet bij die 1 procent wilt horen. We leggen je in deze blog dan ook graag uit hoe je brand door zonnepanelen zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Oorzaak van brand bij zonnepanelen

Ten eerste is het goed om te weten hoe en wanneer brand door zonnepanelen kan ontstaan. In de meeste gevallen is brand bij zonnepanelen te wijten aan een onjuiste of onvolledig installatie van de zonnepanelen. De zonnepanelen zijn dan vaak geïnstalleerd door iemand met onvoldoende kennis en ervaring om zonnepanelen te plaatsen. Zonnepaneleninstallaties die in brand vliegen, hebben bovendien in de meeste gevallen betrekking op in-dak systemen. Bij deze systemen liggen de zonnepanelen erg dicht op de onderliggende lagen die kunnen beschikken over brandbare isolatiematerialen en folies.

Brand door zonnepanelen voorkomen

Dus, hoe kun je de kans op brand door zonnepanelen zoveel mogelijk beperken? We geven je een paar tips

Kies voor een deskundige installateur

Ten eerste is het belangrijk dat jij de zonnepanelen door een ervaren, deskundige zonnepanelen installateur laat plaatsen en ga bij voorkeur niet voor een in-dak systeem. In dat geval hoef jij je eigenlijk al geen zorgen meer te maken dat je zonnepanelen in brand vliegen. Een ervaren installateur zal er namelijk voor zorgen dat de panelen op de juiste manier worden geplaatst en aangesloten volgens de geldende veiligheidsrichtlijnen.

Voor een goede installatie en aansluiting zijn vooral de volgende zaken van belang:

  • Er moet gebruikt worden gemaakt van de juiste connectoren en goede ventilatie;
  • Voor de gehele installatie moeten dezelfde connectoren worden gebruikt;
  • De omvormer moet zijn warmte voldoende kunnen afvoeren;
  • Vlamboogdetectie, oftewel een bewaking van het elektrisch circuit. Zonnepaneleninstallaties met de nieuwste omvormers hebben vaak vlamboogdetectoren.

Periodieke controle

Laat een keer in de drie jaar controleren of je zonnepanelen-installatie nog helemaal in orde is. Bij zo’n periodieke controle wordt gekeken of alle aansluitingen nog goed zijn, of er geen schade aan de panelen is gekomen door storm en of er geen stof aanwezig is die verstorend zou kunnen werken.
Deze periodieke controles worden vaak geëist door verzekeraars. Indien je dus geen periodieke controles laat uitvoeren, kan het zijn dat je bij brand door zonnepanelen niks of minder krijgt uitgekeerd. Wil je meer weten over uitkeringen bij zonnepanelen incidenten? Lees dan ook onze blog: “Wordt brand door zonnepanelen vergoed door verzekering?”.

NL Zonnepanelen staat voor je klaar

Het allerbelangrijkste wat jij dus kunt doen om brand door zonnepanelen te voorkomen is in zee gaan met een betrouwbare zonnepanelen installateur. Hiervoor ben je bij NL Zonnepanelen zeker aan het juiste adres. Ons team bestaat uitsluitend uit ervaren zonnepanelen installateurs met de juiste opleidingen, certificeringen en kwaliteiten. Veiligheid staat bij ons altijd op nummer één. Maar ook klantenservice hebben wij hoog in het vaandel staan. Wij luisteren altijd aandachtig naar de wensen en voorkeuren van onze klanten en proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Ben jij nog op zoek naar een goede installateur die de zonnepanelen veilig op je dak komt plaatsen? Neem dan contact op met NL Zonnepanelen. Of het nu gaat om zonnepanelen in Volendam, Castricum, Bloemendaal of een andere plek in Nederland, wij staan voor jou klaar!