Ben je van plan om zonnepanelen te kopen? Dan is nu je kans, want de zonnepanelen BTW is sinds januari 2023 weg. Dit houdt in dat je geen btw hoeft te betalen bij installatie van je zonnepanelen. Het zogenaamde nultarief geldt wel alleen als de zonnepanelen geïnstalleerd worden op woningen of bijgebouwen van woningen. Deze blog zal dieper ingaan op deze nieuwe BTW regeling voor zonnepanelen.

Wat houdt nieuwe regeling BTW zonnepanelen 2023 in?

Normaal betaal je in Nederland voor goederen en diensten 21% BTW. Sinds 1 januari 2023 is voor zonnepanelen dit tarief van 21% teruggebracht naar 0%. Het nultarief geldt op zonnepanelen, die op woningen geïnstalleerd worden, en op panelen die op bijgebouwen van woningen, zoals een schuur, geplaatst worden. Onder dit nultarief vallen onder andere:

zonnepanelen btw

Wat valt niet onder dit 0%-tarief?

Voor sommige goederen en diensten blijft de normale BTW regeling van 21% van toepassing, zoals levering slimme meter, infrezen kabels of levering en installatie van warmtepompen. Lees de volledige lijst van wat niet onder de nieuwe regeling valt op de website van de Belastingdienst na.

Op of bij een woning

Zonnepanelen in 2023 BTW vrij kopen geldt dus alleen, wanneer zonnepanelen op of bij een woning geïnstalleerd worden. Dit houdt in:

  • Installatie op schuur
  • Installatie op garage
  • Installatie in de tuin bij een woning
  • Installatie op dak vakantiewoning
  • Installatie bij een bedrijf aan je woning, maar alleen wanneer je opgewekte stroom voor een deel particulier gebruikt.
  • Installatie door VvE voor appartementencomplex

Dus wil je ook je zonnepanelen BTW vrij kopen? Bekijk dan eens het kwalitatieve assortiment van NL Zonnepanelen en stel zelf je set samen.

Waarom geen btw op zonnepanelen vanaf 2023?

Bedrijven zijn verplicht om BTW in rekening te brengen aan hun klanten en vervolgens dit bedrag af te dragen aan de Belastingdienst. Bij zonnepanelen hadden de klanten echter het recht om deze BTW weer aan de Belastingdienst terug te vragen. Door een nultarief te voeren, hoeven particulieren geen btw aan de belasting terug te vragen. Dat scheelt administratieve rompslomp voor zowel de klanten als de Belastingdienst. Bovendien stimuleert dit gemak meer woningeigenaren om zonnepanelen aan te schaffen en over te stappen op een duurzame wijze van energie produceren.  

Voor welke panelen geldt btw-regeling zonnepanelen 2023?

Het 0%-tarief geldt voor niet-geïntegreerde zonnepanelen. Deze worden het meest op woningen geïnstalleerd. Ook geïntegreerde zonnepanelen vallen onder de nieuwe BTW regeling zonnepanelen van 2023. Let wel op dat voor geïntegreerde zonnepanelen bij nieuwbouwwoningen gelden aparte regels.

btw zonnepanelen nieuwbouw

Hoe zit het met geïntegreerde zonnepanelen bij nieuwbouwwoning?

Geïntegreerde zonnepanelen bij nieuwbouwwoningen vormen een uitzondering op de nieuwe BTW regeling. Als installateur van zonnepanelen reken je 0% BTW aan je klanten, want je levert de zonnepanelen alleen en niet de complete nieuwbouwwoning. Lever je naast de zonnepanelen wel ook de hele woning op, dan gaan de zonnepanelen op in de woning. In deze situatie mag je dus 21% BTW vragen voor zowel de zonnepanelen als de woning. Ben jij degene die de nieuwbouwwoning aanschaft? Dan betaal je ook 21% BTW voor de zonnepanelen, want deze zijn reeds onderdeel van de nieuwe woning.

Wanneer wel nog BTW betalen?

Hierboven zijn reeds een aantal gevallen besproken, waarin je nog 21% BTW moet betalen. Je betaalt ook dit tarief, wanneer je jouw opgewekte stroom aan je energieleverancier terug levert met de zogenaamde salderingsregeling. Voor de levering van je stroom ontvang je namelijk een vergoeding, waarin BTW verwerkt is. Voor de Belastingdienst ben je dan een BTW ondernemer. De BTW draag je in sommige gevallen aan de belasting af.