Heel wat mensen denken eraan om zonnepanelen te plaatsen. Maar wat is nou de opbrengst van zonnepanelen? Is het nog wel interessant om te investeren in zonnepanelen? Dekken zonnepanelen jouw jaarlijkse verbruik of ga je toch nog moeten bijbetalen? In dit artikel bespreken we de opbrengsten van zonnepanelen en hoe je zonnepanelen met een goede opbrengst uitkiest.
Wat is de opbrengst van een zonnepaneel?
Wanneer we het hebben over de opbrengst van zonnepanelen, dan spreken we over het algemeen over de stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt. Er zijn twee soorten opbrengsten die we tegenkomen, namelijk i) werkelijke opbrengst en ii) beoogde of theoretische opbrengst. We kunnen geen exacte waarde geven van de output omdat de opbrengst van zonnepanelen afhankelijk is van verschillende factoren. Factoren die de opbrengst beïnvloeden, veranderen continu van plaats tot plaats en van land tot land – en zelfs van dak tot dak. Deze factoren worden hieronder opgesomd:
Efficiëntie van zonnepanelen.
Oppervlakte en aantal Photo Voltaic (PV) -cellen.
Plaats
Temperatuur
Hoek van installatie
Schaduw
Weersomstandigheden
Het is echter noodzakelijk om met al deze factoren rekening te houden bij de aankoop van zonnepanelen. Wanneer je zonnepanelen wil aankopen is het echter belangrijk dat je een afweging maakt tussen de prijs van de zonnepanelen en het aantal kW dat de zonnepanelen kunnen opwekken. Koop panelen die met de hoogste efficiëntie werken op de plaats van installatie.
Het is ook erg belangrijk om de panelen te installeren op een plek waar de panelen maximale zonneschijn kunnen krijgen, zodat je een maximale opbrengst aan zonnestralen kunt ontvangen. Het is dan ook belangrijk dat je schaduwmakers zoals bomen en dichtbij zijnde gebouwen vermijd gezien deze voor een groot deel van de dag schaduw kunnen werpen op de zonnepanelen. De installatiehoek is ook van groot belang, installeer de panelen in een hoek waar ze de hele dag de door een maximale hoeveelheid aan zon kunnen vangen.
Hoe wordt de opbrengst van zonnepanelen berekend?
De universele formule om de door de zonnepanelen geproduceerde energie te berekenen gaat als volgt:
E = A x r x H x PRE is de totale hoeveelheid energie geproduceerd door de geïnstalleerde zonnepanelen.
A is de oppervlakte van het zonnepaneel.
r is het rendement van de zonnepanelen.
H gemiddelde zonnestralen die op de zonnepanelen vallen
PR staat voor de prestatieverhouding.
Wanneer je zonnepanelen laat installeren door een professioneel bedrijf om aan jouw energiebehoefte te voldoen, kun je aan de hand van jouw energiebehoefte berekenen hoeveel zonnepanelen je met deze formule moet plaatsen. Wanneer je een professioneel bedrijf inhuurt kan dit makkelijk en snel voor jou berekend worden. Met deze formule kun je ook de totale opgewekte energie van de geïnstalleerde zonnepanelen berekenen.
H varieert echter van land tot land, bijvoorbeeld in Nederland schommelt de waarde tussen 800 en 1200 kWhm-2, terwijl de waarde in Saoedi-Arabië tot 7000 kWhm-2 is. De waarde varieert over de hele wereld van 200 kWhm-2 7500 kWhm-2.
PR is de verhouding tussen de werkelijke opbrengst en de beoogde of theoretische opbrengst. Deze variabele weerspiegelt de kwaliteit van de geïnstalleerde zonnepanelen. De kwaliteit is afhankelijk van omvormerverliezen, temperatuurverliezen, gelijkstroomverliezen, wisselstroomverliezen, hoeveel schaduw er op het zonnepaneel valt, verliezen als gevolg van bewolkte dagen, verliezen door stof en sneeuw, enz.
PR = Actual Yield : Theoretical Yieldr is de theoretische opbrengst van zonnepanelen. De theoretische waarde van een zonnepaneel zal altijd gecommuniceerd worden bij aankoop van het zonnepaneel. Weet echter dat dit een theoretische waarde is en dat je eigenlijke waarde altijd wel wat onder deze theoretische waarde zal zitten. De theoretische waarden zijn de waarden die gehaald kunnen worden wanneer de condities perfect zijn. We spreken hier in feite dan ook over testcondities.
Hoe kan opbrengst van de zonnepanelen nuttig zijn bij het opwekken van energie?
Wanneer we zonnepanelen willen aankopen of laten installeren is het erg belangrijk te weten wat de opbrengst van de zonnepanelen is. We willen met z’n allen een steentje bijdragen aan een beter milieu en tegelijkertijd een mooi bedrag besparen op onze energierekening.
De laatste jaren hebben we gezien dat door middel van technologische vooruitgangen de opbrengst van zonnepanelen erg vooruit is gegaan. Waar we in 2016 met zonnepanelen van 260 Wp werkten hebben we nu al zonnepanelen van 460 Wp voor handen.
De opbrengst van zonnepanelen is erg nuttig omdat je dan perfect kan berekenen hoeveel geld je kan uitsparen met het plaatsen van zonnepanelen, en hoeveel zonnepanelen je nodig zal hebben om jouw energieverbruik te dekken.
Welk merk zonnepanelen koop ik best aan voor een grote opbrengst?
Er zijn momenteel heel wat fabrikanten die zonnepanelen maken en aanbieden. Enkele van deze fabrikanten worden in de volgende tabel vermeld:
De drie zonnepaneel fabrikanten die in de tabel genoemd zijn hebben de grootste opbrengsten. Het rendement of de opbrengst van deze zonnepanelen is erg hoog waardoor je met hetzelfde aantal zonnepanelen een hele hoop energie kan produceren. Daarnaast zijn deze merken ook erg betrouwbaar waardoor je wet dat je kwaliteitsvolle zonnepanelen in huis hebt gehaald. Deze panelen kunnen daarnaast ook met maximale efficiëntie presteren in verschillende en zware omstandigheden. Zelfs bij hoge temperaturen haal je het maximale rendement uit deze zonnepanelen.
We raden je aan om zelf vergelijking uit te voeren om zo uit te zoeken welke zonnepanelen het best bij jouw dak, jouw verbruik en jouw budget passen. Je kan ons ook altijd contacteren voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.
Bezoek onze website om meer zonnepanelen te vergelijken.
Wij gebruiken cookies om onze site en onze service te optimaliseren.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.