Het is al langer geweten dat zonnepanelen zichzelf erg makkelijk terug betalen. Toch is het interessant om te weten te komen hoelang het duurt vooraleer jouw zonnepanelen zichzelf terugverdienen afhankelijk van je verbruik, je gezin en je woning.
In dit artikel bekijken we wat de terugverdientijd is voor zonnepanelen en hoe jij die terugverdientijd makkelijk zelf kan berekenen.
Hoe bepalen we de terugverdientijd voor zonne panelen?
Wanneer we het over de terugverdientijd van zonnepanelen hebben, dan spreken we over de tijd die je nodig hebt om je zonnepanelen volledig af te betalen door geld uit te sparen op je elektriciteitsrekening.
We berekenen de terugverdientijd voor zonnepanelen op de koten van de volledige installatie en trekken hier dan de kortingen en eventuele subsidies van af.
Wanneer je zonnepanelen bijvoorbeeld 5000 euro kosten om te plaatsen en je ieder jaar 800 euro uitspaart op je elektriciteitsrekening, dan is de terugverdientijd 5000 euro gedeeld door 800 euro per jaar – of 6 jaar en 3 maand.
Op 6 jaar en 3 maanden zijn de zonnepanelen die je geplaatst hebt dan volledig afbetaald met het geld dat je uitgespaard hebt op je energierekening.
Wat wordt als een goede terugverdientijd voor zonnepanelen beschouwd?
Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn momenteel ontworpen om zeker 25 jaar mee te gaan. Heel wat moderne en kwalitatieve merken gaan echter heel wat langer mee. Wanneer we kijken naar de gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen zien we dat deze rond de 12 jaar schommelt – hoewel de Nederlandse staat er met subsidies en terugbetalingen voor zorgt dat dit maximaal rond de 7 jaar ligt.
Wanneer je er dan aan denkt dat zonnepanelen minimaal 25 jaar meegaan heb je dan dus minstens nog een mooie 18 jaar aan gratis energie dankzij de zonnepanelen op je dak!
Waar moet je rekening mee houden om de terugverdientijd voor een zonnepaneel te berekenen?
Om de terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen moeten we rekening houden met 5 belangrijke factoren:
- Het gemiddelde elektriciteitsverbruik van je woning en gezien. Dit bepaalt namelijk hoeveel zonnepanelen je in totaal nodig zal hebben.
- Subsidies en andere kortingen verstrekt door leveranciers, de staat of groepsaankopen
- De totale kosten van het systeem inclusief plaatsing
- Hoeveel energie je zonnepanelen in totaal opwekken
- De kosten van elektriciteit en de inflatie van deze kosten.
Vooral de kosten van de elektriciteit en de inflatie van deze kosten zijn een beetje nattevingerwerk. We weten dat elektriciteit over het algemeen jaar op jaar duurder wordt, maar het is moeilijk te voorspellen hoeveel duurder je rekening precies zou worden mocht je geen zonnepanelen plaatsen.
Hieronder leggen we alvast uit hoe jij de terugverdientijd van zonnepanelen zelf makkelijk kan berekenen.
Stap 1. Bereken het gemiddelde elektriciteitsverbruik voor je huis en je gezin.
De eerste stap die je moet nemen wanneer je de terugverdientijd van zonnepanelen wil berekenen is een overzicht krijgen van hoeveel elektriciteit jouw gezin en jouw woning verbruikt doorheen het jaar. Je kan natuurlijk de overzichtsfactuur van dit jaar bij de hand nemen – toch is het beter ten minste drie jaar met elkaar te vergelijken en rekening te houden met veranderingen bij je thuis zoals verbouwingen, renovaties of zelfs een nieuw huisdier of een nieuwe baby.
Deze vergelijking ga je ook nodig hebben om uiteindelijk genoeg zonnepanelen aan te kopen om jouw volledige verbruik te dekken.
Stap 2. Bereken de kosten voor de zonnepanelen
Tijdens de volgende stap zal je gaan berekenen hoeveel je systeem uiteindelijk zal kosten. Dit zal de kost zonder kortingen en subsidies zijn. Hierin ga je wel de plaatsing en levering van het gehele systeem moeten berekenen. Van dit getal gaan we uiteindelijk de besparingen, subsidies en kortingen aftrekken.
Trek hier dan nu de kortingen van af die je ontvangt van de staat, de leverancier, de verkoper of zelfs de groepsaankoop.
Stap 3. Bereken de energieproductie van je zonnepanelen
Nu ga je de energieproductie van je zonnepanelen berekenen – hoewel deze stap vrij eenvoudig is, is dit meteen ook een van de meest belangrijke stappen.
Hierbij ga je het aantal kW berekenen dat jouw zonnepanelen in volle zon kunnen produceren. Wanneer je zonnepanelen aankoopt krijg je hoogstwaarschijnlijk een kW waarde voorgeschoteld per zonnepaneel. Je zal deze waarde dan ook moeten vermenigvuldigen met het aantal zonnepanelen dat jij op je dak wil plaatsen.
Uiteindelijk ga je de totale opbrengst van je zonnepanelen per jaar moeten vermenigvuldigen met de prijs per KW die jij betaalt bij de energieleverancier. De som die je dan te zien krijgt is het totale bedrag dat je per jaar uitspaart.
Stap 4. Bereken de terugverdientijd
Ten slotte kan je met deze gegevens de terugbetalingstijd gaan berekenen. Om de terugverdientijd voor zonnepanelen te berekenen deel je de totale kost van je zonnepanelen waarvan kortingen en subsidies reeds zijn afgetrokken, door de som die jij jaarlijks uitspaart. Wanneer je zonnepanelen 5000 euro kosten en je ieder jaar 800 euro bespaart, dan zijn je zonnepanelen bijvoorbeeld in 6 jaar en 3 maanden terugbetaald.
Terugverdientijd kan afhangen van een groot aantal factoren
De methode voor het berekenen van de terugverdientijd die wij hierboven hebben uitgelegd is natuurlijk niet waterdicht. Er zijn verschillende factoren die de opbrengst van zonnepanelen en dus ook de terugverdientijd kunnen beïnvloeden: denk bijvoorbeeld maar aan de plaatsing van de panelen, hoe vaak je panelen worden schoongemaakt, en natuurlijk hoeveel zonuren je ieder jaar hebt. De bovenstaande berekening is dus enkel een benadering van de terugverdientijd.
Vragen? Neem vrijblijvend contact op!
Heb je vragen over de terugverdientijd van zonnepanelen of welke zonnepanelen nou het best bij jouw huis en gezinssituatie passen? Neem dan vrijblijvend contact op met zonnepanelen.nl. Je kan eventueel ook zelf al een
kijkje nemen op de website en berekeningen uitvoeren met de zonnepanelen die wij momenteel aanbieden. Bij ieder paneel staat de prijs en het aantal KW het paneel opwekt zodat je op die manier een mooi overzicht kan maken van welke zonnepanelen een mooie terugverdientijd bieden aan een leuke prijs.
Wij staan op nl-
zonnepanelen.nl altijd klaar om eventuele vragen te beantwoorden of om een vrijblijvend offerte op te stellen.