NL Zonnepanelen

De voordelen van N type zonnepanelen

Er zijn verschillende types zonnepanelen. Zo is er het P type en het N type. Ieder zonnepaneel bestaat uit halfgeleidermateriaal, want hierdoor kan elektriciteit uit zonlicht worden gemaakt. Dit materiaal bestaat uit silicium (Si) dat is gedoteerd met ander materiaal. Dit wordt gedaan om de materiaaleigenschappen te veranderen. Uiteindelijk zorgt dit type voor een positieve (P) of een negatieve (N) lading. In dit artikel gaan we dieper in op het N type zonnepanelen. Wat betekent dit nu en wat zijn de voordelen van een N type zonnepaneel?

Wat is een N type zonnepaneel?

Zoals gezegd heeft het N type zonnepaneel een negatieve lading. De allereerste zonnepanelen, die de oorsprong kennen in 1954, waren allemaal van het N type. Na verloop van tijd is men steeds meer het P type gaan gebruiken, maar tegenwoordig wordt het N type zonnepaneel weer meer gebruikt. Het verschil tussen deze types zit voornamelijk in het Light Induced Degradation (LID). Dit is een manier waarop zonnecellen aan vermogen kunnen inboeten. Het N type zonnepaneel blijkt minder last te hebben van LID dan P type zonnepanelen. Hierdoor kan er met N type zonnepanelen een hoger rendement worden behaald én gaan ze ook nog eens langer mee.

Voordelen van N type zonnepanelen

We hebben al twee grote voordelen van het N type zonnepanelen genoemd. Ze behalen namelijk een groter rendement en hebben een langere levensduur dan P type zonnepanelen. Dit zijn natuurlijk erg grote voordelen. Maar waarom bestaat ieder zonnepaneel dan niet uit het N type materiaal? Dit komt, helaas, door de hoge kosten. Het is ingewikkelder en duurder om N type zonnepanelen te produceren. Merken zoals Jinko produceren wel zonnepanelen in N type. Deze zijn relatief gezien duurder, maar er wordt ook weer meer rendement behaald en ze hebben een langere levensduur. Ze zijn dus zeker de investering waard.

NL-zonnepanelen helpt je kiezen

We kunnen ons voorstellen dat het lastig om te kiezen welke zonnepanelen het beste bij jou passen. N type zonnepanelen hebben veel voordelen, maar vormen toch een minderheid op de markt. De meeste zonnepanelen zijn dus van het P type. Toch wordt er in de komende jaren een wereldwijde groei verwacht van het N type zonnepanelen, wat betekent dat je er wellicht steeds vaker wat over zult horen. Wil jij worden geadviseerd over welk type zonnepanelen het beste bij jou past? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op. Onze ervaren medewerkers leggen graag, in duidelijke en begrijpbare taal, uit welke zonnepanelen het beste bij je passen. Uiteraard bespreken we jouw situatie zoals je huishouden en het bijbehorende stroomverbruik om een persoonlijk en passend advies te kunnen geven.

Ben je benieuwd wat NL-Zonnepanelen voor jou kan betekenen? Bekijk onze website of vraag geheel vrijblijvend een offerte aan. We helpen je graag met het verduurzamen van je woning. Zo dragen we samen ons steentje bij aan een groene wereld! Meer weten over zonnepanelen? Lees ook eens onze blog over het verschil tussen een PV systeem en zonnepanelen, brand door zonnepanelen voorkomen, zonnepanelen verplaatsen of zonnepanelen aarden/vereffenen.