NL Zonnepanelen

Veelgestelde vragen

Bekijk alle antwoorden op veelgestelde vragen

 • Zonnepanelen, omvormers & optimizers
 • Service & tips
 • Garantie & retourneren
 • Levering & verzending

Doe de gratis dakscan!

Binnen 24 uur nemen we contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Doe de gratis dakscan!

1Adres
2Schatting
+1000 klanten gingen u voor

Voorbereiding & informatie

Wat moet ik voorbereiden voor de installatie?

Voordat u begint aan de installatie zorgt u dan dat u de volgende zaken goed heeft voorbereid:

 1. Lees alle datasheets goed door
 2. Lees de installatiehandleiding
 3. Zorg voor hulp, ga niet alleen het dak op
 4. Zorg voor valbescherming
 5. Zorg voor de installatie materialen die worden genoemd in de installatiehandleiding
 6. Maak het dak schoon waar nodig
 7. Vraag professionele hulp waar nodig
Welke gereedschappen heb ik nodig?

U heeft de volgende gereedschappen nodig:

 1. Een MC4 tool (meegestuurd)
 2. Een schroefmachine (zelf regelen)
 3. Een krimptang (meegestuurd)
 4. Bitje voor installatie montagemateriaal (meegestuurd)
 5. Installatie materialen die worden genoemd in de installatiehandleiding
Kan ik zonnepanelen alleen installeren?

Wij raden u sterk af om alleen zonnepanelen te installeren tenzij u ruime ervaring heeft.

Kan ik een cursus volgen voor het installeren van zonnepanelen?

Er worden cursussen aangeboden door derde partijen. NL Zonnepanelen bied deze cursussen nog niet. Via google kunt u verschillende partijen vinden die deze cursus aanbieden. Uiteraard staan wij telefonisch voor u klaar als u vragen heeft.

Hoe weet ik of alle panelen werken?

Bij ontvangst van de panelen kunt u op het oog de panelen beoordelen. Let hier ook op kleine beschadigingen en geef dit direct aan op het ontvangstformulier. De elektromonteur en de installateur hebben meetapparatuur om de panelen door te meten.

Hoe maak ik een legplan?

Het legplan maken wij voor u. Dit houdt in dat wij op basis van de door u opgegeven adres gegevens aan de slag gaan met een tekening welke u per e-mail van ons ontvangt. Wij rekenen daarbij ook meteen uit welke installatiematerialen u nodig heeft zodat u niet te veel of te weinig materialen besteld.

Hoe werk ik veilig?

Voordat u begint aan de installatie zorgt u dan dat u de volgende zaken goed heeft voorbereid:

 1. Lees alle datasheets goed door
 2. Lees de installatiehandleiding
 3. Zorg voor hulp, ga niet alleen het dak op
 4. Zorg voor valbescherming
 5. Zorg voor de installatie materialen die worden genoemd in de installatiehandleiding
 6. Maak het dak schoon waar nodig
 7. Vraag professionele hulp waar nodig
Wat voor schoenen trek ik aan?

Wij raden u aan werkschoenen met een stalen neus aan te trekken. Hier kunt u tijdens de installatie het zonnepaneel op laten rusten.

Hoe krijg ik een zonnepaneel op mijn dak?

Voor het op het dak krijgen van uw zonnepanelen raden wij u aan te werken met een trap of verhuislift. Op deze manier loopt u niet met een paneel op uw schouder een ladder op met alle risico’s van dien. Als u met twee man werkt en u kunt de panelen veilig aan elkaar doorgeven is dit uiteraard een overbodige kostenpost.

Hoe til ik het beste een zonnepaneel?

Een zonnepaneel tilt u het best met een op 1 arm voor het gewicht en de andere arm voor de balans van het paneel. Let er op dat u de achterkant van het paneel naar uw hoofd houdt op het moment u vetvlekken op het paneel wilt voorkomen. Eventueel vlekken zullen echter met een goede regenbui snel verdwenen zijn. Bij het neerzetten, zet het paneel dan op uw schoen en niet met de punt op het bitumen dak om lekkage risico’s te voorkomen.

Hoe installeer ik mijn zonnepanelen op een schuin dak?

Voor het installeren van zonnepanelen op een schuin dak raden wij u aan de installatiehandleiding van het installatiemateriaal goed door te nemen. Deze handleiding kunt u vinden bij de downloads. Let op dat u de juiste handleiding bij uw dak zoekt.

Hoe installeer ik mijn zonnepanelen op een plat dak?

Voor het installeren van zonnepanelen op een plat dak raden wij u aan de installatiehandleiding van het installatiemateriaal goed door te nemen. Deze handleiding kunt u vinden bij de downloads. Let op dat u de juiste handleiding bij uw dak zoekt.

Wat is de beste ligging van mijn zonnepanelen?

De beste ligging voor zonnepanelen is altijd op het zuiden. De beste hoek is 30 graden. Echter als u een oost west verbinding kiest kan de totale opbrengst van uw platte dak weer een stuk hoger uitkomen. Wij raden u aan te kijken naar uw ruimte op het dak, het verbruik van uw gezin en op basis daarvan te kiezen voor beste oplossing voor uw situatie.

Hoe sluit ik de optimizer aan op het zonnepaneel?

De optimizer sluit u met de daaraan bevestigde MC4 connectoren aan op het zonnepaneel.

Hoe sluit ik de micro-omvormer aan op het zonnepaneel?

Er is een uitgebreide installatiehandleiding voor de Enphase micro-omvormers. Die kunt u vinden bij de individuele producten overzicht. Lees deze goed door alvorens u micro-omvormers installeert op de zonnepanelen.

Merken

Welke merken voeren jullie?

Hoewel wij ons assortiment eens in de zoveel tijd updaten hebben wij op het moment van opstellen van deze vraag de volgende merken in ons assortiment

 • Canadian Solar
 • Eastron
 • Eland
 • Enphase
 • Huawei
 • JA Solar
 • Jinko
 • LG
 • Panasonic
 • Pylontech
 • Quick Contact
 • Seraphim
 • SMA
 • SolarEdge
 • Solis
 • Stäubli
 • Steca
 • Tigo
Welk merk is het beste?

Elk merk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welk merk voor u het beste is hangt af van uw persoonlijke wensen. De punten waar wij u op adviseren te letten zijn productgarantie en opbrengstgarantie. Verder is het van belang of u voor een bekende naam wilt gaan en daar een hogere prijs voor over heeft. Wij voeren alleen tier 1 panelen wat inhoud dat alle panelen bij de absolute top behoren.

Levering

Hoelang duurt het voordat ik mijn levering thuis krijg?

Alle bestellingen worden binnen 72 uur geleverd. Mocht een product tijdelijk niet op voorraad zijn, overleggen wij of er een ander product kan worden geleverd of wij bij wijze van uitzondering kunnen afwijken van deze levertijd.

Wie is er verantwoordelijk voor de levering?

De levering wordt gedaan door externe partners van NL Zonnepanelen. Op het moment u de levering ontvangt dient u deze te controleren op compleetheid en op eventuele schades. De bezorger zal u vragen om te tekenen voor ontvangst.

Wordt er tot aan de voordeur geleverd?

Alleen op het moment de voordeur te bereiken is vanuit de openbare weg waar ook een vrachtwagen kan komen wordt er geleverd tot aan de voordeur. Op het moment dat niet mogelijk is bent u zelf verantwoordelijk voor het vervoer van de laatst beschikbare openbare weg tot aan uw voordeur.

Wat moet ik doen als er een item mist?

Als er een item mist dient u dit aan te geven op het ontvangstformulier en zo spoedig contact op te nemen met NL Zonnepanelen. Wij zullen u dan binnen 72 uur een vervangend item toesturen.

Wat moet ik doen als ik een levering niet kan aannemen?

Laat ons zo snel mogelijk weten dat u verhinderd bent maar uiterlijk 24 uur voor de ontvangst van uw bestelling.

Kan iemand anders tekenen voor de levering?

Het is mogelijk om iemand anders te laten tekenen voor de ontvangst van uw levering. Wanneer iemand op uw huisadres tekent is dit altijd mogelijk. Echter dit is en blijft altijd voor uw verantwoordelijkheid. Mocht iemand anders, bijvoorbeeld uw buren, voor u tekenen zorg dan dat u dit via de mail info@nl-zonnepanelen.nl doorgeeft. Alleen als wij dit per mail aan u bevestigen kan een derde ook daadwerkelijk voor u tekenen.

Kan ik het moment van levering zelf plannen?

Helaas is het door de omvang van de materialen niet mogelijk om een dagdeel te kiezen. Echter kunt u wel een dag uitkiezen die u goed uitkomt. Zodra u heeft besteld krijgt u een e-mail met de mogelijkheid uw dag te kiezen.

Kan de chauffeur mij helpen met het plaatsen van de panelen in een schuur of garage?

Helaas heeft de chauffeur een zeer druk schema. Op het moment u kiest voor een “doe het zelf” installatie zal de chauffeur tot de voordeur of tot de laatst met de vrachtwagen bereikbare locatie leveren. De chauffeur heeft niet voldoende tijd om verder dan de voordeur te leveren.

Wordt het installatiemateriaal op dezelfde dag geleverd als de zonnepanelen?

Wij streven er naar om zo veel mogelijk materialen op dezelfde dag te laten bezorgen door onze partners. In 99 van de 100 gevallen zal dit betekenen dat de levering op dezelfde dag plaatsvindt. Mocht dit niet lukken zullen wij u hierover zo snel mogelijk informeren.

Door wie wordt het installatiemateriaal geleverd?

De levering van installatiemateriaal wordt gedaan door één van de partners van NL Zonnepanelen.

Hoe weet ik of ik alles geleverd heb gekregen?

Bij de levering is altijd een pakbon bijgevoegd. Controleer deze pakbon en teken direct voor de levering.

Wat als er een item mist, hoe snel wordt dat nageleverd?

Wij streven er naar om missende items binnen 72 uur na te zenden. Uiteraard proberen wij hierin mee te denken met u en proberen wij wanneer het mogelijk is dezelfde dag nog een oplossing te vinden. Echter gezien de complexiteit van de systemen kan het zo zijn dat wij de 72 uur nodig hebben.

Opbrengst

Wat is een Wattpiek(WP)?

Het vermogen van een zonnepaneel wordt aangeduid met wattpiek (WP). Het aantal WP van een zonnepaneel wordt bepaald wat het zonnepaneel aan vermogen opbrengt in een optimale situatie. Rekening houdende met omgevingsomstandigheden is het in werkelijkheid altijd anders.

Hoeveel watt heb ik nodig?

Het verbruik van uw huishouden kunt u redelijk simpel vinden. Kijk naar uw verbruik afgelopen jaar. Trek daar energiebesparende maatregelen van af en tel daar nieuwe energie verbruikende apparaten waaronder bijvoorbeeld die elektrische auto bij op. Verder is het mogelijk om naar gemiddeld verbruik te kijken.

 • 1 persoons huishouden: 1.500 kWh
 • 2 persoons huishouden: 2.500 kWh
 • 3 persoons huishouden: 3.500 kWh
 • 4 persoons huishouden: 4.500 kWh
 • Tel vervolgens bij elke extra persoon 500 kWh per jaar extra

Als u voorgaande gemiddelde verbruik deelt door het 0.75. Dan krijgt u het aantal WP (wattpiek) wat u nodig heeft. Als u dit aantal WP installeert zal u bij een Zuid opstelling altijd goed zitten in Nederland.

Wat houd het aantal Volt in?

Volt is spanning en ampère is stroomsterkte. Vergelijk het met een waterstroom. De pomp is de spanningsbron. Hoe meer water door het traject wordt gestuwd hoe meer druk en dat is dus de spanning. De stroomsterkte komt overeen met de hoeveelheid water dat op een bepaalt tijdstip langs komt

Hoeveel Volt heb ik nodig?

Het voltage staat vast in Nederland: dit is 230 volt.

Wat houd het aantal ampère in?

Bij het installeren van het zonnepanelen kijk je naar het aantal watt wat de panelen opleveren. Vervolgens deel je het aantal watt door het aantal volt wat wij in Nederland gebruiken namelijk 230 Volt. Dan kom je op het aantal ampère. Het aantal ampère is dan weer belangrijk voor de stoppenkast.

Hoeveel ampère heb ik nodig?

In Nederland is een 1-fase aansluiting 25 Ampère deze kan maximaal 5.500 watt aan. Op het moment dat uw totale opbrengst van de zonnepanelen hier bovenuit komt heeft een 3-fase aansluiting van 3x 25 Ampère nodig.

Kan ik zien hoeveel stroom welk paneel oplevert?

Het is uiteraard mogelijk om te zien hoeveel stroom welk paneel voor u oplevert. Dit is echter niet op basis van het paneel mogelijk maar op basis van de micro-inverter of op basis van de optimizer. Deze hebben contact met ofwel de omvormer ofwel direct met uw applicatie waardoor u de hele dag precies weet hoeveel elk paneel oplevert.

Werken zonnepanelen met het Nederlandse weer?

Nederland is zeer geschikt voor zonnepanelen. Hoewel men wel eens denkt dat zonnepanelen op zonlicht werken gaat het niet om zonlicht maar om licht. Dit betekend dat ook bij bewolkt weer de zonnepanelen stroom opwekken.

Wanneer leveren zonnepanelen de meeste stroom?

Uw zonnepanelen krijgt energie van de zon. Hoe directer de zon op uw paneel kan schijnen hoe groter de opbrengst is die u krijgt. In Nederland is een zuid opstelling de opstelling die de hoogste rendementen oplevert. Mei, juni en juli zijn de maanden waar uw panelen historisch gezien het meeste zullen opleveren.

Is de winter een goede tijd om zonnepanelen te nemen?

Het is altijd een goede tijd om zonnepanelen te nemen. Zonnepanelen gaan bij goed onderhoud makkelijk 25 jaar mee. Het enige waar u rekening mee moet houden is dat de temperatuur bij het installeren van de panelen tussen de 5 en 40 graden is. Anders is er een risico dat de installatie materialen niet optimaal blijven functioneren.

Is de lente een goede tijd om zonnepanelen te nemen?

Het is altijd een goede tijd om zonnepanelen te nemen. Zonnepanelen gaan bij goed onderhoud makkelijk 25 jaar mee. Het enige waar u rekening mee moet houden is dat de temperatuur bij het installeren van de panelen tussen de 5 en 40 graden is. Anders is er een risico dat de installatie materialen niet optimaal blijven functioneren.

Is de zomer een goede tijd om zonnepanelen te nemen?

Het is altijd een goede tijd om zonnepanelen te nemen. Zonnepanelen gaan bij goed onderhoud makkelijk 25 jaar mee. Het enige waar u rekening mee moet houden is dat de temperatuur bij het installeren van de panelen tussen de 5 en 40 graden is. Anders is er een risico dat de installatie materialen niet optimaal blijven functioneren.

Is de herfst een goede tijd om zonnepanelen te nemen?

Het is altijd een goede tijd om zonnepanelen te nemen. Zonnepanelen gaan bij goed onderhoud makkelijk 25 jaar mee. Het enige waar u rekening mee moet houden is dat de temperatuur bij het installeren van de panelen tussen de 5 en 40 graden is. Anders is er een risico dat de installatie materialen niet optimaal blijven functioneren.

Welke factoren hebben invloed op de opbrengst van mijn panelen?

De factoren die van invloed zijn op uw panelen zijn de windrichting waarin uw panelen liggen, de hellingshoek van uw panelen. De warmte van uw paneel. Het gebruik van micro-inverters of optimizers. Of er sprake is van schaduwwerking. Het aantal zonuren dat uw dak krijgt. De tijd van het jaar en de tijd van de dag.

Mijn zonnepaneel levert ineens minder stroom op wat is er aan de hand?

Als uw zonnepanelen minder opleveren kan dat aan een aantal dingen liggen. Op het moment dat het verschil erg groot is kan het zijn dat u een niet werkend onderdeel van uw systeem heeft. Hierbij is het eerste advies contact op te nemen met de leverancier van de optimizer. Mocht u geen gebruik maken van optimizers kan het zo zijn dat een deel van uw panelen in de schaduw is komen te liggen. Ook kan het zijn dat er bladeren, vogelpoep of iets anders op uw panelen liggen.

Retourneren & garantie

Kan ik niet gebruikte panelen retour sturen?

Niet gebruikte panelen kunnen in principe niet retourneren. Mocht u een paneel overhouden neemt u dan contact met ons op. Wij zullen altijd met u meedenken voor een oplossing.

Kan ik defecte producten retour sturen?

Als u defecte panelen heeft neemt u dan contact op met de klantenservice. Wij zullen deze kosteloos vervangen.

Wie betaald de retour kosten?

De retourkosten zijn voor eigen rekening tenzij het een defect product betreft. In dit geval zijn de retourkosten uiteraard voor NL Zonnepanelen.

Waar moeten retouren naartoe gestuurd worden?

Op het moment dat producten defect zijn verzoeken wij u een retourformulier toe te sturen. Op het moment u een e-mail stuurt aan info@nl-zonnepanelen.nl zullen wij u op basis van het defecte product het juiste retourformulier toesturen.

Hoeveel garantie krijg ik op de zonnepanelen?

Voor uw garantie verwijzen wij u door naar de datasheet van het door u bestelde product.

Hoeveel garantie krijg ik op de omvormers?

Voor uw garantie verwijzen wij u door naar de datasheet van het door u bestelde product.

Hoeveel garantie krijg ik op de optimizer?

Voor uw garantie verwijzen wij u door naar de datasheet van het door u bestelde product.

Hoeveel garantie krijg ik op de installatie?

Voor uw garantie verwijzen wij u door naar de datasheet van het door u bestelde product.

Daktype

Kies ik voor landscape of portret?

Op een schuin dak kunt u kiezen voor een installatie in Landscape of Portret. Voor de opbrengst van de panelen maakt het niet uit. Wel dient u rekening te houden met de lengte van de kabels van de panelen als u kiest voor landscape. De reden om voor de ene of de andere optie te kiezen ligt hem met name in de indeling van uw dak. Ook een gecombineerde legging is mogelijk.

Welke bevestigingsmateriaal heb ik nodig?

Alle benodigde bevestigingsmaterialen worden meegeleverd in de pakketten van NL Zonnepanelen. Mocht u zelf uw pakket samenstellen vanuit de shop raden wij u aan de datasheets goed door te nemen. De partij waarbij u uw bevestigingsmateriaal besteld zal u hier ook bij helpen. Mocht u bij ons uw bevestigingsmateriaal bestellen zullen wij altijd een berekening doen om een volledig overzicht te kunnen geven van alle moertjes en andere onderdelen die u nodig heeft.

Wat is een zuid ligging?

Een Zuid ligging houd in dat de zonnepanelen met de zichtbare kant naar het zuiden worden gericht. Een zuid ligging levert in Nederland het meeste zonuren op en dus de hoogste energieopbrengst.

Wat is een Oost-West Ligging?

Een Oost-West ligging houdt in dat er twee panelen worden geïnstalleerd op een plat dak. Hoewel de individuele panelen op deze wijze minder opleveren dan een ligging in zuidelijke richting, is de totale opbrengst van uw dak een stuk hoger. Gezien het feit dat u gedurende de hele dag zonlicht op uw panelen krijgt en de panelen dichter op elkaar kunt (laten) installeren.

Heb ik ballast nodig en hoe veel?

De hoeveelheid ballast hangt onder andere af van de windrichting, de hoeveelheid panelen en de hoogte van uw dak. Wij zullen voor het moment van het leveren van het installatiemateriaal een volledige berekeningen maken en met u delen waarin de ballast ook staat opgenomen.

Omvormers & optimizers

Heb ik een omvormer nodig?

Een omvormer is altijd nodig. Deze zet de stroom die uw zonnepanelen leveren (DC stroom) om in stroom die gebruikt wordt in uw huis en op het elektriciteitsnetwerk (AC stroom)

Welke omvormer heb ik nodig?

De omvormer die u nodig heeft hangt af van het aantal watt wat uw systeem oplevert en of u een 1- fase of 3-fase aansluiting heeft in uw huis.

Welke fase u heeft kunt u vinden op uw energierekening of navragen bij uw netbeheerder.

Wat doet een omvormer?

Een omvormer zet DC stroom in AC stroom.

Wat voor soorten omvormers zijn er?

Er zijn “normale” omvormers en Micro-omvormers.

Wat is het verschil tussen een micro-omvormer en een omvormer?

Een micro-omvormer installeert u direct op het paneel. Bij een omvormer worden er meerdere panelen in een string geplaatst en vervolgens aangesloten op de omvormer. Bij een micro-omvormer is een optimizer verder niet nodig. In het geval van een omvormer wel.

Hoe werkt een omvormer?

Een omvormer zet DC stroom in AC stroom.

Welke omvormer heb ik nodig bij een 3-fase aansluiting

Om uw omvormer te bepalen kijkt u naar het aantal wattpiek die het totaal van uw panelen opleveren. Op basis hiervan kiest u uw omvormer. Let er op dat in de datasheet staat dat deze omvormer geschikt is voor een 3-fase aansluiting. Let op: met een 3-fase omvormer heeft u ook een 3-fase aansluiting nodig.

Welke omvormer heb ik nodig bij een 1-fase aansluiting

De omvormer die u nodig heeft hangt af van het aantal watt wat uw systeem oplevert en of u een 1- fase of 3-fase aansluiting heeft in uw huis.

Welke fase u heeft kunt u vinden op uw energierekening of navragen bij uw netbeheerder.

Hoe kom ik erachter welke fase-aansluiting mijn huis heeft?

U kunt op uw energierekening vinden of u een 1-fase of een 3-fase aansluiting heeft. Wanneer u zekerheid wilt, neem dan contact op met uw netwerkbeheerder.

Heb ik een optimizer nodig?

Een optimizer zorgt er voor dat elk paneel in een string optimaal functioneert. Verder is het mogelijk om alle panelen in de string individueel te monitoren. Bij een normale situatie zonder optimizer werkt de string zo goed als het slechtste paneel. Een optimizer is dus niet nodig, echter het levert wel een betere prestatie op van uw installatie.

Welke optimizer heb ik nodig?

NL Zonnepanelen levert alleen optimizers van SolarEdge. In principe kunt u de SolardEdge optimizer gebruiken bij elk paneel. Houd er echter rekening mee dat als u kiest voor optimizers van SolarEdge dat u ook een omvormer van SolarEdge nodig heeft. Verder moet u zorgen dat het aantal wattpiek wat de optimizer aankan overeenkomt met het aantal wattpiek wat het paneel oplevert.

Wat doet een optimizer?

Een optimizer zorgt ervoor dat u de maximale opbrengst uit uw zonnepaneel haalt, ook in omstandigheden waar een deel van uw panelen in de schaduw ligt. Ook kunt u dankzij de optimizers elk individueel paneel in de gaten houden.

Zonnepanelen

Wat is Mono(cristalyne)?

Mono of Monokristalyne staat voor het feit dat de zonnecel slechts uit één kristal bestaat. Door het kristal te laten groeien in een omgeving waarin geen vervuilingen zijn en waar verder geen materialen worden gebruikt die reageren met de omgeving krijg je een eenkleurig paneel met een hoge opbrengst.

Wat is Poly(cristalyne)?

Poly of Polycrystallyne staat voor het feit dat de zonnecel uit meerdere kristallen bestaat. In tegenstelling tot Mono worden onzuiverheden niet tot een minimum beperkt waardoor meerdere kristal structuren ontstaan. Hierdoor krijgt de cel een metaalachtige glans. Het productieproces is goedkoper en levert gemiddeld een lager rendement op.

Wat is Smart optimized?

Smart optimized houd in dat het paneel zelf al een optimizer heeft ingebouwd. Dit zorgt voor een optimale opbrengst van uw installatie.

Wat is bificial?

Bificial houd in dat een paneel niet alleen zon kan omzetten in energie aan de kant dat het paneel naar de zon is gericht maar ook aan de achterkant welke naar het dak is gericht. Om hier optimaal gebruik van te maken, wordt er vaak gebruik gemaakt van een wit vlak achter de zonnecellen zodat er zo veel mogelijk licht terugkaatst op de cellen.

Wat is all black?

All black maakt gebruik van Mono zonnecellen en een zwarte ondergrond voor de zonnecellen. Hierdoor zie je de individuele zonnecellen (bijna) niet meer zitten. Het nadeel is dat zwart sneller opwarmt en dat bij te veel warmte de productie van uw panelen kan teruglopen. Belangrijk is dus ook dat het systeem goed geventileerd is. Het ziet er echter wel prachtig uit.

Wat is black frame?

Black frame is eigenlijk exact wat het zegt. Panelen kunnen in een zilveren frame worden aangeboden, zilveren kleur of een black frame, een zwarte kleur. Dit is puur esthetisch en heeft geen effect op de opbrengst van uw panelen. Met een kleine aantekening dat zwart meer hitte opneemt dan zilver en bij een te hoge temperatuur de opbrengst van uw panelen kan teruglopen.

Wat is zilver frame?

Zilver frame is eigenlijk exact wat het zegt. Panelen kunnen in een zilveren frame worden aangeboden, zilveren kleur of een black frame, een zwarte kleur. Dit is puur esthetisch en heeft geen effect op de opbrengst van uw panelen. Met een kleine aantekening dat zwart meer hitte opneemt dan zilver en er met een zilver frame minder risico is op het teruglopen van de opbrengst wegens te hoge temperaturen.

Wat is een hybride zonnepaneel?

Hybride zonnepanelen, zijn geschikt voor het opwekken van elektriciteit maar leveren daarnaast ook warm water op. Een hybride paneel is een combinatie van een zonnepaneel en een zonnecollector.

Wat houd tier 1 in?

Tier 1 is een benoeming voor een producent die zich houdt aan een aantal kwaliteitseisen. Dit betekend dat elke zonnepaneel dat wij voeren aan een aantal eisen voldoen die de betrouwbaarheid van de panelen waarborgt. Het hele productieproces wordt volledig beheerd door het merk zelf. Ook koopt de fabrikant geen onderdelen van andere fabrikanten, zo krijgt het merk de volledige controle over de eigen productie zonder dat er fouten komen die door derden-fabrikanten worden gemaakt. De fabrikant heeft hierdoor volledige verantwoordelijkheid voor elk onderdeel van het zonnepaneel. Zij hebben de productie tot een kunst verheven, het proces is volledig geautomatiseerd, zodat de kans op fouten nihil zijn. De tier 1 spelers produceren minimaal al 5 jaar zonnepanelen en investeren veel in R&D.

Installatiemateriaal & kabels

Welk installatiemateriaal heb ik nodig voor een plat dak?

Wij leveren installatiemateriaal van Allimex en van Esdec. Installatiemateriaal wordt meegeleverd wanneer u een pakket of via de configuratietool besteld. Wanneer u installatiemateriaal los wilt bestellen kunt u dat aanvragen via het contactformulier.

Welk installatiemateriaal heb ik nodig voor een schuin dak met bitumen?

Wij leveren installatiemateriaal van Allimex en van Esdec. Installatiemateriaal wordt meegeleverd wanneer u een pakket of via de configuratietool besteld. Wanneer u installatiemateriaal los wilt bestellen kunt u dat aanvragen via het contactformulier.

Wat voor installatiemateriaal heb ik nodig voor een leiendak?

Wij leveren installatiemateriaal van Allimex en van Esdec. Installatiemateriaal wordt meegeleverd wanneer u een pakket of via de configuratietool besteld. Wanneer u installatiemateriaal los wilt bestellen kunt u dat aanvragen via het contactformulier.

Wat voor installatiemateriaal heb ik nodig voor een pannendak?

Wij leveren installatiemateriaal van Allimex en van Esdec. Installatiemateriaal wordt meegeleverd wanneer u een pakket of via de configuratietool besteld. Wanneer u installatiemateriaal los wilt bestellen kunt u dat aanvragen via het contactformulier.

Wat voor installatiemateriaal heb ik nodig voor een golfplaten dak?

Wij leveren installatiemateriaal van Allimex en van Esdec. Installatiemateriaal wordt meegeleverd wanneer u een pakket of via de configuratietool besteld. Wanneer u installatiemateriaal los wilt bestellen kunt u dat aanvragen via het contactformulier.

Welke kabels heb ik nodig?

Voor het aansluiten van de zonnepanelen heeft u DC (gelijkstroom) kabels nodig. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van eenMC4 connector. De MC4 connector is een standaard bij de zonnepanelen. Voor het aansluiten van de omvormer op het stroomnetwerk heeft u AC (wisselstroom) bekabeling nodig.

 • geel/groen = aarde draad – zorgt voor ontlading en afvoer van spanning
 • bruin = fasedraad – de aanvoerdraad van de stroom
 • blauw = nuldraad – de afvoerdraad van de stroom
 • zwart = schakeldraad – draad waar stroom doorgaat bij aan- en uit signaal bij schakelaars

Bij zonnepanelen wordt er in principe geen zwarte kabel gebruikt voor de AC (wisselstroom)

Welke kabels leveren jullie mee?

NL Zonnepanelen levert alle kabels mee die nodig zijn voor de installatie van de zonnepanelen en de omvormer. Alleen bij een volledige installatie of bij controle door een Elektromonteur zal ook de AC (wisselstroom) bekabeling worden meegeleverd.

Hoe sluit ik de kabels aan op de zonnepanelen?

Er worden twee soorten kabels geleverd. De kabels waar u zelf nog MC4 connectoren op moet aansluiten en kabels waar de MC4 connector al op is aangesloten. Deze kabels kunt u dankzij de MC4 connectoren direct op de panelen aansluiten. Hoe u de kabels moet aansluiten vindt u in de handleiding die bij de panelen zit. U kunt deze handleidingen vinden bij de individuele panelen op de website van NL Zonnepanelen.

Hoe sluit ik de kabels aan op de omvormer?

Hoe u de kabels moet aansluiten vindt u in de handleiding die bij de omvormer zit. U kunt deze handleidingen vinden bij de individuele panelen op de website van NL Zonnepanelen.

Hoe sluit ik de kabels aan op de meterkast?

Wij raden u aan de kabels niet zelf aan te sluiten op de meterkast maar dit over te laten aan een gediplomeerde elektromonteur. Deze kunt u eventueel bestellen via NL Zonnepanelen.

Ballast

Waar leg ik mijn ballast?

Voor platte daken maken wij standaard een ballast berekening. Deze wordt samen met het legplan meegestuurd. Zorg ervoor dat u aan dit plan houdt, ander vervalt de garantie.

Hoe kom ik aan mijn ballast

Wij streven er naar om een volledig pakket te bieden. Echter ballast hoort hier niet bij. De ballast kunt u het beste toepassen in de vorm van tegels van 30*30 cm. (stoeptegels). Alleen wanneer u voor een, pakket met installateur, hebt gekozen wordt de ballast meegeleverd.

Leveren jullie ook ballast?

Wij leveren geen ballast. Echter wanneer u een installateur bij een pakket kiest, neemt de installateur de ballast mee.

Hoe maak ik een ballast berekening?

De ballast berekening wordt voor u gemaakt en meegestuurd in het legplan.

Elektromonteur

Hoe plan ik een afspraak met de elektromonteur in?

Direct na uw bestelling ontvang u van ons een e-mail. In deze mail kunt u de direct een dag kiezen dat de elektromonteur langskomt. Houdt er rekening mee dat de elektromonteur zich aan een strakke planning dient te houden en dat deze afspraak niet te verzetten is. Zorg er voor dat u voldoende tijd neemt om uw panelen te installeren en aan te sluiten.

Kan ik later nog een elektromonteur bestellen via NL Zonnepanelen?

Een Elektromonteur kunt u ook achteraf boeken. Echter de kosten zullen dan €100,- hoger liggen dan als u direct een elektromonteur besteld.

Kan ik de afspraak met de elektromonteur verzetten?

Verzetten van de afspraak met de elektromonteur kan alleen om zeer dringende reden. Bij het verzetten van de afspraak zal er 100 euro incl. btw extra in rekening worden gebracht.

Wat moet ik voorbereiden voordat de elektromonteur komt?

Zorg er voor dat alle kabels al getrokken zijn vanuit het dak naar de omvormer. Wanneer u meerdere strings heeft, zorg er dan voor dat de kabels gebundeld zijn zodat het duidelijk welke kabels bij welke string horen. Zorg er voor dat de route voor de kabels van de omvormer naar de meterkast beschikbaar en toereikend en waar nodig voorgeboord zijn. De AC (wisselstroom) kabels zal de elektromonteur meenemen.

Welke werkzaamheden voert de elektromonteur uit?

De elektromonteur sluit de zonnepanelen aan op de omvormer. De elektromonteur sluit de omvormer aan op de meterkast.

Welke werkzaamheden voert de elektromonteur niet uit?

De elektromonteur werkt alleen met de elektra en blijft weg van kluswerk. Dit houdt in dat gaten niet worden geboord, dat het afwerken en mooi maken van de omgeving niet door de elektromonteur wordt gedaan. Hier dient u zelf zorg voor te dragen.

Welke werkzaamheden voert de elektromonteur uit tegen meerprijs?

Zie overzicht meerprijs als download bij de elektromonteur.

Waar vind ik de prijzen voor meerwerk van de elektromonteur?

Zie overzicht meerprijs als download bij de elektromonteur.

Moet ik tekenen voor het werk van de elektromonteur?

Na het leveren van het werk heeft de Elektromonteur een handtekening van u nodig voor het afmelden van de werkzaamheden.

Installateur

Hoe plan ik de installateur in?

De installateur kunt u inplannen via de link die u ontvang via de e-mail. De installateur kunt u boeken vanaf 2 weken na het moment van bestelling.

Hoelang duurt de installatie?

De installatie van de zonnepanelen zal 1 dag in beslag nemen. Tenzij het een bijzondere situatie betreft.

Kan ik van het legplan afwijken?

Het is zeer af te raden om af te wijken van het legplan van een plat dak. Dit omdat voor een plat dak een ballast berekening is gemaakt. Bij een schuin dak kan het zo zijn dat u te weinig frames zult hebben als u afwijkt van het legplan. Beter is om een nieuw legplan te laten opstellen door NL Zonnepanelen.

Komt de installateur vooraf kijken?

Voor dat de installateur aan de slag gaat heeft hij een goed overzicht van de situatie nodig. Hiervoor hebben wij een overzichtsfoto nodig van de voorkant van uw woning, de achterkant van uw woning en eventuele zijaanzichten bij een 2 onder een kap alleenstaande woning of een hoekwoning. Verder is er een foto nodig van de Meterkast (waarin alle groepen goed zichtbaar zijn) en een foto van de locatie waar de omvormer mag worden geïnstalleerd. Op basis hiervan zal de installateur een inschatting maken of een schouw voor het moment van installatie nodig is. Mocht dit het geval zijn zal de installateur met u een afspraak maken om te komen kijken. Mocht u voor het bestellen een schouw willen laten uitvoeren kunt u bellen met 023-2051216.

Wat moet ik voorbereiden voor de installateur?

Zorg er voor dat de installateur de ruimte heeft om voldoende veiligheidsmaatregelen te nemen. Dit kan inhouden dat er stellage in de tuin moeten worden geplaatst of dat er een traplift moet worden geplaatst. Op basis van de foto’s kan de installateur inschatten of dit het geval is.

Welke gereedschappen heeft de installateur nodig?

De installateur neemt zelf alle benodigde gereedschappen mee.

Moet ik de installateur helpen?

U mag de installateur helpen maar bent dit niet verplicht. Volg hierbij de aanwijzingen van de installateur goed op. Als de installateur aangeeft dat hij geen hulp wenst dient u hier gevolg aan te geven. Ofwel, ga niet tegen de wil van de installateur helpen.

Welke veiligheidsmaatregelen moet ik treffen?

U hoeft zelf geen veiligheidsmaatregelen te treffen. Hiervoor zal de installateur zorg dragen.

Wat doet de installateur?

De installateur plaatst de zonnepanelen, sluit alles aan op de omvormer en op de meterkast. In complexe situaties kan dit leiden tot een meerprijs.

Wat doet de installateur niet?

De installateur installeert alleen, gaten worden niet gevuld en stucwerk of schilderwerk wordt niet bijgewerkt. Eventuele boor gaten zijn voor rekening en risico van de klant.

Wat moet ik doen met panelen die over blijven?

Als u de juiste bestelling heeft gedaan en het legplan is gevolgd zullen er geen panelen overblijven. Mocht dit wel het geval zijn kan de installateur deze in overleg meenemen. Alleen wanneer de panelen defect zijn, worden de kosten van het paneel vergoed.

Wat zit er binnen de prijs van de installateur?

De prijs van de installatie is inclusief aansluiting van de panelen vanaf het dak tot de meterkast. Het plaatsen van een extra groep in de meterkast wordt apart in rekening gebracht. Wat verstaan wordt onder “meerwerk” kunt u vinden bij de downloads.

Wat kan ik nog meer aan de installateur vragen en wat kost dit?

De prijslijst van meerwerk welke de installateur voor u kan uitvoeren vindt u op de downloadpagina.

Btw

Is er subsidie beschikbaar voor zonnepanelen?

Er is geen landelijke subsidieregeling voor zonnepanelen. U kunt wel gebruik maken van de Energiebespaarlening om zonnepanelen te financieren. Na aankoop van zonnepanelen kunt u zich aanmelden als “ondernemer voor de BTW” en de BTW terugvragen.

Hoe kan ik mijn btw terugvragen?

Als u als particulier zonnepanelen koopt, kunt u de BTW terug krijgen van de belastingdienst. Neem voor advies, contact op met de Belastingtelefoon 0800-0543 (gratis). Of ga naar de website van de belastingdienst

Kan NL Zonnepanelen de BTW voor mij terug vragen?

NL Zonnepanelen heeft een dienst waarmee de BTW voor u terug wordt gevraagd, als u dit wenst geef u dit aan na bestelling van uw zonnepanelen pakket. NL Zonnepanelen vraagt hiervoor een bijdrage van 75 euro inclusief BTW.