Bij de aanschaf van een zonnepanelensysteem heb je meer nodig dan alleen de panelen zelf. Het is namelijk niet zo dat wanneer de panelen op het dak liggen en hier zon op schijnt, er automatisch stroom uit het stopcontact komt. Hiervoor is een omvormer nodig. Alhoewel er verschillende soorten omvormers zijn, doen ze in feite allemaal hetzelfde. Ze vormen de gelijkstroom om naar wisselstroom. Deze wisselstroom kan vervolgens worden gebruikt om een gebouw te voorzien van stroom, die vervolgens uit het stopcontact komt.
De aanschaf van een omvormer of een zonnepaneleninstallatie met omvormer is uiteraard een investering. Je wilt graag weten wanneer je deze investering eruit haalt. Om dat te weten, moet je eerst weten wat de gemiddelde levensduur van een omvormer voor zonnepanelen is. Daarover vertellen we in deze blog meer.
Levensduur zonnepanelen omvormer
De levensduur van een omvormer kan liggen tussen de 5 en 25 jaar. Soms zijn er uiteraard uitzonderingen, maar de gemiddelde levensduur van een omvormer is ongeveer 12 jaar. Dit verschilt ook per merk omvormer. De levensduur van een omvormer is meestal korter dan de levensduur van de zonnepanelen. Deze gaan doorgaans langer mee.
Wanneer je een omvormer bij NL Zonnepanelen koopt, zit hier een fabrieksgarantie bij inbegrepen. Deze fabrieksgarantie is 25 jaar bij de omvormers van Enphase, 12 jaar bij SolarEdge en 5 jaar bij Solis. Mocht er in deze periode iets met de omvormer gebeuren, dan heb je gedurende deze jaren fabrieksgarantie. Let op: de fabrieksgarantie is niet hetzelfde als de levensduur.
Omvormers zijn heel makkelijk te vervangen. Je hoeft dus niet gelijk alle zonnepanelen te vervangen als de omvormer is afgeschreven. Wanneer de omvormer vervangen is, kun je weer het maximale uit de zonnepanelen halen. De omvormers van Enphase zitten onder de panelen zelf, deze dienen wel per paneel vervangen te worden. Je kan dan ook goed inzien in dit systeem welke omvormer wel of niet meer werkende is.
Verschillende soorten omvormers
Het is wel goed om te weten dat er verschillende soorten omvormers zijn en dat deze allemaal een andere levensduur hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld centrale string omvormers die veel verschillende onderdelen hebben. Bij deze omvormers bestaat natuurlijk een grotere kans dat een van de componenten op een gegeven moment slechter gaat werken. Er bestaan ook micro-omvormers (enphase), die doorgaans minder zwaar worden belast. Deze gaan vaak langer mee dan de traditionele omvormers.
Voor advies over omvormers kun je altijd contact met ons opnemen. We kijken graag met je mee naar de mogelijkheden die passen bij jouw wensen en behoeften.
Omvormer zonnepanelen levensduur verlengen
Om de levensduur van de omvormer te maximaliseren, is het belangrijk dat de omvormer op de juiste plek wordt gemonteerd. Bij de plaatsing van omvormer moet je in gedachten houden dat er veel warmte vrijkomt bij het omvormen van de stroom. Daarom kun je een omvormer het beste in de schaduw monteren en moet er voldoende ventilatie zijn. Zo wordt ook gelijk de kans op brand door zonnepanelen of de omvormer geminimaliseerd. Veiligheid staat natuurlijk altijd voorop!
Ben je benieuwd naar meer informatie over (de levensduur van) omvormers? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op. De ervaren medewerkers van NL Zonnepanelen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom zonnepanelen en omvormers. Zij voorzien je dan ook graag van een advies op maat. Bovendien kun je via onze website ook snel, eenvoudig en vrijblijvend een offerte aanvragen.