Bij een PV systeem wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Maar wat is dan het verschil tussen een PV systeem en zonnepanelen? In deze blog vertellen we er meer over én gaan we wat dieper in op de werking van zonnepanelen.

PV systeem betekenis

Een PV systeem is een algeheel systeem waarbij zonlicht wordt omgezet in elektriciteit. Met deze groene manier van energie opwekken kan een gebouw worden voorzien van stroom. Een PV systeem wordt ook wel een zonnestroominstallatie genoemd. Hierbij gaat het om ieder onderdeel dat deel uitmaakt van de installatie. Het verschil tussen een PV systeem en zonnepanelen is dus dat zonnepanelen slechts een onderdeel uitmaken van het volledige PV systeem.

Maar hoe werken zonnepanelen nu eigenlijk? Hieronder vertellen we wat meer over het hele proces van een PV systeem en zonnepanelen.

Zonnepanelen

Een onderdeel van een PV systeem, ook wel fotovoltaïsche genoemd, zijn zonnepanelen. Deze panelen bestaan uit zonnecellen waar het zonlicht op valt. Door het zonlicht bewegen de elektronen in de zonnecellen en hierdoor ontstaat er gelijkstroom. De PV panelen kunnen met een indak systeem liggen of gewoon op het dak worden geplaatst. Bij het indak systeem vallen de panelen minder op, omdat deze als het ware ‘in’ het dak worden geplaatst. Zeker bij nieuwe en moderne woningen is dit een veel gebruikte manier van plaatsen.

Omvormer

Met de gelijkstroom die wordt opgewekt in de zonnepanelen kan nog geen stroom in het gebouw worden gebruikt. Die moet namelijk eerst worden omgezet. De naam zegt het eigenlijk al, de omvormer zorgt hiervoor. Dit is dan ook het hart van ieder PV systeem. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom. In dit proces is het belangrijk dat er zo min mogelijk energie verloren gaat. Een omvormer met een hoog rendement is dus zeker geen overbodige luxe! Met de wisselstroom kan het huis worden voorzien van stroom en wek jij dus je eigen duurzame energie op.

Meters

Natuurlijk wil je ook kunnen bijhouden hoeveel je verbruikt. De elektriciteitsmeter houdt bij wat je zelf van het net afhaalt. Dit betekent dat de meter achteruit zal lopen als je meer produceert dan verbruikt. Tel uit je winst!

Monitoringssysteem

Veel mensen vinden het handig om van een afstand bij te houden hoeveel energie de zonnepanelen opwekken. Dit kan met een monitoringssysteem. Hiermee kan de productie van de omvormer worden bekeken en je kunt zelfs een melding krijgen als er zich een probleem optreedt.

In deze blog is het duidelijk geworden wat het verschil tussen een PV systeem en zonnepanelen is. Zonnepanelen zijn namelijk een onderdeel van het grotere systeem. Meer weten over zonnepanelen? Lees ook eens onze blog over de voordelen van N type zonnepanelen, brand door zonnepanelen voorkomen of zonnepanelen verplaatsen. Neem bij vragen of voor meer informatie gerust vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag!