Misschien heb je wel eens van de term gehoord. De term hybride komt tegenwoordig vaak voor bij auto’s, het betekent ‘een nauwe vermenging van ongelijksoortige zaken’. Bij een auto betekent dit dat hij wordt aangedreven door twee verschillende krachtbronnen, de benzine- en elektromotor. Zonnepanelen zijn hybride wanneer ze meerdere functies hebben. Wanneer ze zowel thermisch als fotovoltaïsch zijn, wekken ze zowel stroom als warmte op en praten we dus over hybride zonnepanelen. In deze blog lees je er meer over!

Hoe werken hybride zonnepanelen?

Zoals hierboven beschreven bestaat een hybride zonnepaneel uit twee delen: een fotovoltaïsch zonnepaneel en een thermische zonnecollector. Het fotovoltaïsch paneel kennen we in feite als een gewoon zonnepaneel, het bestaat uit meerdere cellen die elektriciteit opwekken wanneer ze in contact komen met zonnestralen. De stroom wordt opgewekt zodra meerdere cellen zonnestralen opvangen en stroom gaat ‘lopen’ tussen de cellen. De gelijkstroom die hiermee wordt opgewekt wordt in een omvormer omgezet naar bruikbare wisselstroom, klaar voor gebruik in huis.


Hybride zonnepanelen beschikken daarnaast nog over een thermische zonnecollector. Zoals de naam al zegt, verzamelt deze collector de warmte van de zon. Deze warmte wordt onder de zonnepanelen opgeslagen in een buizensysteem dat de vloeistof glycol bevat en wel 100 graden kan worden. Wanneer de streeftemperatuur bereikt is, wordt de glycol naar een warmtewisselaar gepompt en overgedragen aan het water. Zo kun je je huis verwarmen met zonnepanelen.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Hybride panelen zijn een recente uitvinding en moeten hun doorbraak op de markt nog maken. Je hebt de mogelijkheid om voor een groot gedeelte je huishouden zelfvoorzienend te maken qua energieverbruik: je wekt je eigen stroom op en je kunt je huis verwarmen dankzij hybride zonnepanelen. Hieronder zetten we kort de voor- en nadelen van hybride panelen op een rijtje.

De voordelen van hybride zonnepanelen

  • Met de hoge energierekeningen van tegenwoordig is de investering in zonnepanelen een slimme keuze. Je kunt dus nu investeren in een stroomvoorziening én boiler in één. Dit is helemaal interessant wanneer je een nieuw huis hebt gekocht.
  • De opbrengst van hybride zonnepanelen is hoger en langer consistent, omdat de buizen van de zonnecollectoren de zonnepanelen koelen. Hierdoor kan het rendement 40% hoger komen te liggen. Meer informatie over het rendement van zonnepanelen vind je hier.
  • Deze nieuwe technologie zonnepanelen zal de waarde van je huis nóg meer laten stijgen dan standaard zonnepanelen.

De nadelen van hybride zonnepanelen

  • Aan de voordelen van deze zonnepanelen zit ook een duurder prijskaartje. Zonnepanelen die hybride zijn, vallen al snel 1,5 keer hoger uit in prijs.
  • Tijdens de wintermaanden zal het rendement van warm water een stuk lager liggen dan in de zomer. Om tijdens deze periode toch genoeg warm water op te kunnen wekken, is het aan te raden om een zogeheten ‘naverwarmer’ of ‘kanaalverwarmer’ aan te schaffen.
  • Omdat de techniek achter hybride zonnepanelen nog redelijk nieuw is, zal deze zich in de nabije toekomst gaan verbeteren. Er kunnen dus nog fouten of kinderziektes in de productie voordoen.

Besparen dankzij hybride panelen

Door hybride zonnepanelen op je dak te laten installeren, kun je dus je eigen groene stroom opwekken en heb je geen boiler meer nodig om je water op te warmen. Aangezien je hier de zon nu grotendeels voor gebruikt, zal je minder gas gaan gebruiken en hoef je minder of zelfs geen stroom meer te kopen. Je bespaart dus flink op je maandelijkse energierekening. Deze langdurige besparing vereist wel een grote investering. Als we kijken naar het gemiddelde verbruik van een gezin (ongeveer 3500kWh), dien je gemiddeld €12.000 te investeren. Met hybride zonnepanelen leren de ervaringen dat de terugverdientijd tussen de 8 en 10 jaar ligt.

Bij NL Zonnepanelen bieden wij (nog) geen hybride zonnepanelen aan, wij voorzien jou echter graag van het beste advies hierover! Meer weten over het investeren in zonnepanelen? Lees onze blog over Investeren in Zonnepanelen hier.