Zonnepanelen plaatsen is erg in trek. Niet enkel kan je makkelijk een steentje bijdragen aan een beter milieu, je kan door te investeren in zonnepanelen op termijn ook heel wat geld uitsparen aan elektriciteit. In dit artikel bekijken we alvast waarom je best in zonnepanelen investeert, hoe je in zonnepanelen investeert en of investeren in zonnepanelen ook voor jou voordelig kan zijn.
Is een investering in zonnepanelen een goed idee
Investeren in zonnepanelen kan een erg goed idee zijn – vooral wanneer je begaan bent met het milieu en jaar op jaar een grote elektriciteitsrekening in de bus krijgt.
Het is natuurlijk zo dat zonnepanelen al vast een hoop geld kosten. Het zou niet de eerste keer zijn dat het plaatsen van zonnepanelen een spaarboekje compleet wegvaagt. Vooraleer je zulke grote investering doet wil je natuurlijk wel weten of dit een goede investering is, of het plaatsen van zonnepanelen wel een goed idee is.
Kwaliteit van de zonnepanelen
Een allereerste factor die we in het achterhoofd moeten houden wanneer we nadenken over zonnepanelen is de kwaliteit van de zonnepanelen die we willen aanschaffen. Wanneer je zonnepanelen van een mindere kwaliteit koopt komt het vaak voor dat de levensduur van de zonnepanelen wordt verkort of zelfs dat je minder stroom kan opwekken en dus minder geld kan uitsparen op je elektriciteitsfactuur. Wanneer je wil investeren in zonnepanelen is het dan ook altijd een goed idee om goede zonnepanelen te verkiezen boven de goedkoopste.
Hoeveel leveren zonnepanelen op?
Hoeveel zal het plaatsen van zonnepanelen mij nou opleveren? Dat is een vraag die we terecht vaak krijgen. Zoals hierboven reeds vermeld is het plaatsen van zonnepanelen vaak een erg dure aangelegenheid. Je wil dan ook weten hoeveel geld je kan uitsparen op je jaarlijkse energiefactuur.
Een antwoord op deze vraag is echter moeilijk te geven. De opbrengst van je zonnepanelen zal afhangen van enkele factoren zoals de plaatsing van je zonnepanelen, hoeveel zonuren je per jaar kan verwachten, de ouderdom van je zonnepanelen, en natuurlijk ook het merk en de kwaliteit van de panelen.
Daarnaast ga je zonnepanelen af en toe moeten schoonmaken. Stof en vuil op de zonnepanelen kan er namelijk voor zorgen dat de zonnepanelen minder effectief werken en dus ook minder elektriciteit opwekken.
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?
Een gemiddeld gezin hier in Nederland zal om en bij de 3400 kWh per jaar. Om het volledige gebruik van je gezin te dekken met zonnepanelen ga je dan in totaal 13 zonnepanelen nodig hebben. Wanneer je een offerte aanvraagt is het dan ook handig om een goede kennis te hebben van jouw jaarlijkse verbruik en van de ligging van het dak. Natuurlijk wordt er altijd even een specialist naar je thuis getuurd om de ligging van het dak en de mogelijkheden te bekijken.
Vraag vrijblijvend een offerte aan om erachter te komen hoeveel zonnepanelen jou zullen kosten en hoeveel je dus op lange termijn kan gaan uitsparen.
Geen salderingsregeling meer
Toch maken heel wat mensen zich ongerust over de investering die vereist is in het plaatsen van zonnepanelen omdat de salderingsregeling niet meer van kracht is. Deze salderingsregeling werd in het leven geroepen toen zonnepanelen en de technologie rond zonne-energie nog in zijn kinderschoenen stond.
Het doel van de salderingsregeling was om mensen aan te zetten tot het plaatsen van zonnepanelen. Dankzij de salderingsregeling kon je een mooie som geld terug krijgen na het plaatsen van goede en kwaliteitsvolle zonnepanelen.
Terugleversubsudieregeling
Hoewel de salderingsregeling normaal gezien tot 2023 zou doorkopen besloot de regering ervoor om de salderingsregeling af te schaffen en hem te vervangen door een terugleversubsidieregeling. Op die manier krijgen eigenaren van zonnepanelen een subsidie die overeenkomt aan de hoeveelheid energie die ze terugleveren aan het stroomnetwerk. Ook kan je een vergoeding ontvangen van de energieleverancier om jouw opgewekte stroom weer op het net te plaatsen en zo door te verkopen aan andere gezinnen en bedrijven.
Hoewel je dus geen salderingsregeling meer hebt kan je wel lekker verdienen aan de stroom die je terug op het net duwt – zowel van een terugleversubsidieregeling als door het geld dat je van de energiemaatschappij verkrijgt.
Maximale terugverdientijd is 7 jaar
De maximale terugverdientijd van zonnepanelen is zelfs zonder deze salderingsregeling nog steeds 7 jaar. Dit wil zeggen dat je na 7 jaar de zonnepanelen compleet hebt terugverdient. Dit komt vooral door het feit dat zonnepanelen goedkoper zijn geworden, maar ook omdat zonnepanelen door de technologische vooruitgangen effectiever zijn in het opwekken van energie. Waar een zonnepaneel in 2016 260 wat piek kon opleveren konden de zonnepanelen in 2017 reeds 270 wat piek leveren.
Het is inderdaad zo dat zonnepanelen met een hogere opbrengst wat duurder zijn, maar ook hier is gebleken dat over het algemeen de zonnepanelen zichzelf terugverdienen tussen de 5 en 7 jaar tijd.
Laat je bijstaan door een professional
Om ervoor te zorgen dat een zonnepaneel een maximaal rendement heeft is het best dat jij je bij laat staan door een professional. Een vakman kan je namelijk de beste posities voor de zonnepanelen, de juiste hellingsgraad en zelfs de juiste zonnepaneel systemen aanraden om een zo groot mogelijk rendement te verkrijgen.
Het is inderdaad zo dat er een heleboel doe-het-zelf zonnepanelen op de markt verkrijgbaar zijn aan een op het eerste zicht aantrekkelijke prijs. De handige Harry’s onder ons voelen het waarschijnlijk al wel kriebelen om zelf 10 tot 14 zonnepanelen op het dak te plaatsen. Dit raden we echter af omdat er heel wat berekeningen komen kijken bij het plaatsen van zonnepanelen; van welk deel van het dak het best gebruikt wordt tot de perfecte hellingsgraad om zo lang mogelijk licht op te vangen.
.
Contacteer ons vandaag nog voor een offerte
Ben jij geïnteresseerd in het plaatsen van zonnepanelen? Dan kan je ons vandaag nog contacteren voor een vrijblijvende offerte. Op
nl-zonnepanelen.nl werken we met gecertificeerde installateurs van zonnepanelen die over heel Nederland binnen 1 dag zonnepanelen komen plaatsen. Je kan zelf eenvoudig een set samenstellen of contact opnemen zodat wij je kunnen bijstaan met het kiezen van de perfecte zonnepanelen.