Zijn de specialisten van NL Zonnepanelen al bij u thuis langsgekomen om de zonnepanelen-installatie vakkundig te installeren? Dan wilt u natuurlijk graag weten hoe u op de beste en meest duurzame manier gebruik kunt maken van deze installatie. Wellicht vraagt u zich af: “Kan ik de stroom van de zonnepanelen direct gebruiken?”. Het antwoord hierop vindt u in deze blog. Ook geven we u in deze blog informatie over hoe u optimaal gebruik kunt maken van zonnepanelen stroom.
Kan ik de stroom van zonnepanelen direct gebruiken?
Zodra de omvormer de zonne-stroom heeft omgezet in bruikbare wisselstroom, kunt u de stroom van uw zonnepanelen direct gebruiken. De opgewekte elektriciteit wordt dan namelijk gelijk geleid naar de apparaten die erom vragen.
Een deel van die stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt, gebruikt u dus direct zelf. Dit levert u financieel het meeste voordeel op, want u betaalt hiervoor niets aan uw energieleverancier. De opgewekte stroom die u niet gelijk zelf gebruikt, levert u aan het openbare netwerk (salderen).
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die vrijwel altijd gemaakt zijn van silicium. Zodra er licht op deze cellen valt, ontstaat er stroom die we gelijkstroom noemen. Deze stroom is niet gelijk bruikbaar door apparaten, maar moet eerst worden omgezet in wisselstroom. Hier zorgt een apparaatje genaamd de omvormer voor. Nadat de omvormer de gelijkstroom heeft omgezet in bruikbare wisselstroom, kunt u de stroom direct gebruiken.
Wanneer stroom gebruiken bij zonnepanelen?
Om zoveel mogelijk rendement uit uw zonnepanelen halen, raden we aan om (huishoudelijke) apparaten zoveel mogelijk te gebruiken als de stroomopwekking het grootst is. Over het algemeen is dat rond de middag, omdat er dan de meeste zon en de hoogste lichtintensiteit is. Zet apparaten zoals de vaatwasser, wasmachine of droger dus wat vaker in de middag aan in plaats van in de avond. Dit kan een enorm verschil maken in uw energierekening. Bent u nooit thuis in de middag? Gebruik dan een verbruiksmanager of timer om de apparaten in te stellen.
Wanneer wekken mijn zonnepanelen de meeste stroom op?
Over het algemeen leveren uw panelen op een heldere dag dus de meeste stroom op rond de middag. Maar het moment van de grootste stroomopwekking is ook afhankelijk van de oriëntatie van de zonnepanelen. Zonnepanelen die op het oosten gericht zijn zullen bij opkomst van de zon al eerder stroom gaan opwekken dan panelen die gericht zijn op het westen en deze hebben dan ook een vroeger piekpunt. Zonnepanelen gericht op het westen hebben dit piekpunt iets later en leveren in de avond juist langer stroom op.
Overige tips om uw zonnepanelen maximaal te benutten
Als u het maximale rendement uit uw panelen wilt halen, dan zult u inzicht moeten krijgen in uw energieverbruik. Meten is weten! Wanneer u meer inzicht krijgt in uw energieverbruik en energieopwekking, kunt u namelijk efficiënter gebruik gaan maken van de zonnepanelen.
Probeer uw stroomverbruik zoveel mogelijk af te stemmen op de hoeveelheid stroom die wordt opgewekt. Hoeveel stroom uw zonnepanelen opwekken kunt u aflezen op de zogenaamde bruto productiemeter (op de omvormer van de zonnepaneleninstallatie). Tegenwoordig is het ook vaak mogelijk om het verbruik af te lezen via een app.
Gebruik apparaten die veel energie eisen liever niet op hetzelfde moment, anders wordt de opgewekte energie gelijk verbruikt. Probeer verder sluipverbruik te vermijden en zet apparaten die u niet nodig heeft uit. Als u een nieuw apparaat gaat kopen, zoals een wasmachine, droger of vaatwasser, let dan ook even op hoe slim het apparaat is. Er bestaan tegenwoordig namelijk ook slimme apparaten die u zo kunt programmeren dat ze pas aangaan op het moment dat de zonnepanelen veel stroom opwekken.
Heeft u nog specifieke vragen over uw zonnepanelen en wat u nog kunt doen om het maximale rendement te halen uit deze panelen? Neem dan vooral even contact op met een van de specialisten van NL Zonnepanelen.