NL Zonnepanelen

Waar kan ik vinden of mijn monteur gecertificeerd is?

Om te controleren of je monteur gecertificeerd is, kun je de volgende stappen volgen:

1. Officiële certificeringsorganisaties

Er zijn verschillende erkende organisaties en registers in Nederland waar je kunt controleren of een monteur of installatiebedrijf gecertificeerd is:

 • Techniek Nederland: Dit is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Je kunt op hun website zoeken naar gecertificeerde bedrijven en installateurs.
 • InstallQ: Dit is een certificeringsorganisatie voor installateurs in de installatiebranche. Ze bieden een zoekfunctie voor gecertificeerde bedrijven en personen.
 • KvINL (Kwaliteit voor Installaties Nederland): Ze bieden certificeringen voor installateurs in de verwarmings- en koeltechniek.

2. Controleer certificeringen en keurmerken

Bij het kiezen van een monteur of installatiebedrijf, vraag naar hun certificeringen en keurmerken. Belangrijke certificeringen voor warmtepompinstallateurs zijn:

 • F-gassen certificaat: Vereist voor installateurs die werken met koelmiddelen.
 • EPBD-certificaat (Energieprestatiecertificaat): Voor energieadviseurs en installateurs die werken aan energie-efficiëntieverbeteringen.

3. Vraag om referenties en reviews

 • Referenties: Vraag de monteur om referenties van eerdere klanten om te verifiëren dat ze betrouwbaar en gekwalificeerd zijn.
 • Reviews en beoordelingen: Controleer online reviews en beoordelingen op platforms zoals Google Reviews, Yelp, en andere lokale reviewsites.

4. Direct contact

 • Bedrijfssites: Bezoek de websites van installateurs en controleer hun certificeringen en kwalificaties. Gecertificeerde bedrijven vermelden vaak hun certificeringen duidelijk op hun website.
 • Telefonisch contact: Bel het bedrijf of de monteur direct en vraag naar hun certificeringen en eventuele lidmaatschappen bij erkende organisaties.

5. Vraag om bewijs

 • Certificaten en documenten: Vraag de installateur om kopieën van hun certificeringen en documenten die hun kwalificaties aantonen.

Voorbeeld: Hoe een gecertificeerde monteur te vinden via InstallQ

 1. Ga naar de website van InstallQ: InstallQ.
 2. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar gecertificeerde bedrijven en installateurs bij jou in de buurt.
 3. Voer je locatie en type installatie in (bijvoorbeeld “warmtepompinstallateur”).
 4. Bekijk de resultaten en controleer de certificeringen van de genoemde bedrijven.

Voor meer informatie over warmtepompen en om contact op te nemen met gecertificeerde installateurs, kun je de volgende link bezoeken: NL Zonnepanelen – Warmtepomp.