NL Zonnepanelen

Wat gebeurt er als de warmtepomp defect raakt in de winter?

Als een warmtepomp defect raakt in de winter, kan dit een ongemakkelijke situatie zijn omdat u mogelijk zonder verwarming komt te zitten tijdens koude periodes. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen en overwegingen om deze situatie te beheersen:

Directe Acties bij een Defecte Warmtepomp

Controleer de Stroomvoorziening:

 • Zorg ervoor dat de warmtepomp nog steeds stroom krijgt en dat er geen problemen zijn met de elektriciteitsvoorziening. Controleer ook de zekeringen en de stroomonderbreker.
 1. Herstart de Warmtepomp:
 • Soms kan het opnieuw opstarten van de warmtepomp het probleem verhelpen. Schakel de warmtepomp uit, wacht een paar minuten, en schakel deze weer in.

Controleer de Foutcodes:

 • Moderne warmtepompen hebben vaak een display dat foutcodes weergeeft. Raadpleeg de handleiding om te zien wat de foutcodes betekenen en of u het probleem zelf kunt oplossen.

Neem Contact op met een Installateur:

 • Als de warmtepomp niet meer werkt na bovenstaande controles, neem dan contact op met een gekwalificeerde installateur of servicemonteur voor een professionele diagnose en reparatie.

Preventieve Maatregelen

 1. Regelmatig Onderhoud:
 • Zorg ervoor dat uw warmtepomp regelmatig wordt onderhouden om de kans op storingen te minimaliseren. Regelmatige inspecties kunnen potentiële problemen vroegtijdig opsporen en verhelpen.

Noodverwarming Voorzien:

 • Het is verstandig om een back-up verwarmingssysteem te hebben, zoals elektrische kachels of een gaskachel, die u kunt gebruiken als de warmtepomp defect is. Dit zorgt ervoor dat u niet zonder verwarming komt te zitten tijdens reparaties.

Voordelen van Hybride Warmtepompen

 • CV-Ketel als Back-up:
  • Hybride warmtepompen combineren een warmtepomp met een traditionele CV-ketel. Als de warmtepomp defect raakt, kan de CV-ketel de verwarming tijdelijk overnemen, zodat u niet zonder verwarming komt te zitten.

Snelle Reparaties

Servicecontract:

 • Overweeg een servicecontract met een installateur of leverancier. Dit zorgt ervoor dat u snel geholpen wordt bij storingen en geeft u gemoedsrust dat uw systeem goed onderhouden wordt.

Onderdelen Voorraad:

 • Zorg ervoor dat uw installateur of servicemonteur gemakkelijk toegang heeft tot vervangende onderdelen, zodat eventuele reparaties snel kunnen worden uitgevoerd.

Conclusie

Hoewel een defecte warmtepomp in de winter ongemakkelijk kan zijn, kunt u met regelmatige onderhoud, een noodverwarming en een betrouwbare servicepartner de impact minimaliseren. Hybride systemen bieden extra zekerheid door de aanwezigheid van een CV-ketel als back-up.

Voor meer informatie en professionele ondersteuning bij het onderhoud en reparatie van warmtepompen, kunt u terecht op NL Zonnepanelen – Warmtepompen.