NL Zonnepanelen

Wat gebeurt er met de efficiëntie van een warmtepomp bij extreme koude temperaturen?

De efficiëntie van een warmtepomp kan afnemen bij extreme koude temperaturen, hoewel moderne warmtepompen steeds beter zijn geworden in het handhaven van hun prestaties onder deze omstandigheden. Hier zijn enkele belangrijke punten over hoe extreme koude temperaturen de werking van een warmtepomp beïnvloeden en wat je kunt doen om de efficiëntie te optimaliseren:

Invloed van Koude Temperaturen

Verminderde Efficiëntie:

 • Bij temperaturen onder het vriespunt moet de warmtepomp harder werken om warmte uit de koude buitenlucht te halen. Dit kan de Coëfficiënt van Prestatie (COP) verlagen, wat betekent dat de warmtepomp minder efficiënt wordt.
 • De COP kan dalen tot onder de 2 bij zeer lage temperaturen, wat betekent dat de warmtepomp minder dan twee eenheden warmte produceert voor elke eenheid elektriciteit die wordt verbruikt.

Ontdooi Cyclus:

 • Bij koude temperaturen kan er rijp en ijsvorming optreden op de buitenunit. De warmtepomp schakelt periodiek over naar een ontdooicyclus om dit ijs te verwijderen, wat tijdelijk de verwarmingscapaciteit vermindert.
 • De frequentie van de ontdooicyclus kan toenemen bij zeer lage temperaturen, wat de efficiëntie verder kan beïnvloeden.

Oplossingen en Optimalisaties

Geavanceerde Warmtepompen:

 • Hyper-heat systemen: Sommige fabrikanten, zoals LG en Mitsubishi, bieden warmtepompen aan die speciaal zijn ontworpen voor efficiënte werking bij lage temperaturen. Deze systemen kunnen efficiënter blijven werken bij temperaturen tot -25°C.
 • Inverter technologie: Warmtepompen met invertertechnologie passen hun snelheid en capaciteit aan op basis van de buitentemperatuur, wat de efficiëntie bij koude temperaturen kan verbeteren.

Bijverwarming:

 • Elektrische verwarming: Sommige warmtepompen zijn uitgerust met een elektrische naverwarmer die kan bijspringen wanneer de buitentemperaturen extreem laag zijn.
 • Hybride systemen: Combineer een warmtepomp met een traditionele cv-ketel die automatisch inschakelt wanneer de warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren.

Isolatie:

 • Verbeter de isolatie van je woning om warmteverlies te minimaliseren. Goed geïsoleerde huizen blijven warmer, waardoor de warmtepomp minder hard hoeft te werken.

Bodemwarmtepompen:

 • Bodem-water warmtepompen: Deze systemen zijn minder gevoelig voor buitentemperaturen omdat ze warmte uit de grond halen, waar de temperatuur stabieler is.

Praktische Tips

Onderhoud:

 • Zorg ervoor dat de buitenunit vrij is van sneeuw en ijs. Dit kan handmatig worden gedaan of met behulp van een afdak om de unit te beschermen.
 • Regelmatig onderhoud helpt om de efficiëntie van de warmtepomp te waarborgen, vooral tijdens de wintermaanden.

Thermostaat Instellingen:

 • Gebruik een programmeerbare of slimme thermostaat om de temperatuur efficiënt te beheren. Verlaag de temperatuur ‘s nachts of wanneer je niet thuis bent, maar vermijd grote temperatuurschommelingen die de warmtepomp harder laten werken.

Luchtstroom:

 • Zorg voor goede luchtstroom rondom de buitenunit door te zorgen dat er geen obstakels zoals bladeren, vuil of sneeuw zijn die de luchtcirculatie kunnen belemmeren.

Conclusie

Hoewel de efficiëntie van een warmtepomp kan afnemen bij extreme koude temperaturen, zijn er diverse strategieën en technologieën beschikbaar om dit effect te minimaliseren. Door te kiezen voor een warmtepomp die geschikt is voor koude klimaten, je huis goed te isoleren, en regelmatig onderhoud uit te voeren, kun je de prestaties van je warmtepomp optimaliseren, zelfs in de winter.

Voor meer informatie over warmtepompen die goed presteren bij koude temperaturen, kun je terecht op de website van NL Zonnepanelen.