NL Zonnepanelen

Maat zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen kun je op je dak leggen? Zonnepanelen kunnen onderling verschillen. Hierdoor is het belangrijk dat je je goed verdiept in de maat van de zonnepanelen, maar ook in de ligging van de zonnepanelen. Zo is het standaardformaat van zonnepanelen tegenwoordig ongeveer 1680 mm x 1000 mm centimeter of 1750 mm x 1200 mm. Maar er zijn ook nog grotere of juist kleinere zonnepanelen en ook de dikte kan verschillen. Daarnaast moet je je indenken dat het niet alleen om de ruimte van je dak gaat en de afmeting van een zonnepaneel. Soms passen er door onder andere een schoorsteen of een dakkapel minder zonnepanelen op je dak. Kortom: de maat van je zonnepanelen is van belang.

Wat doen zonnepanelen?

Een zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit. De zonne-energie die wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie. Een zonnepaneel doet dit met behulp van fotovoltaïsche cellen in het paneel en zo kan een deel van de fotonen uit het zonlicht worden omgezet in elektriciteit. U hoeft zich nooit druk te maken om de veiligheid van deze zonnepanelen, want NL Zonnepanelen levert alleen zonnepanelen die voldoen aan de veiligheidseisen. Wij kunnen je hierdoor garanderen dat de zonnepanelen volkomen veilig zijn.

Grote of kleine zonnepanelen?

Er zijn zonnepanelen in allerlei maten. Er zijn zonnepanelen die uit 72 zonnecellen bestaan in plaats van 60, maar ook 72 keer 2 halve cellen. Halve cellen zijn in opkomst omdat deze een hoger piekvermogen hebben. Deze kunnen oplopen tot 410 wattpiek! Er zijn ook zonnepanelen die juist een kleiner formaat hebben. Dit gaat vaak om dunnefilm-zonnepanelen. Kleinere zonnepanelen zijn vaak wel duurder per kWh dan de opbrengsten die je er uithaalt. Het kan zelfs nog kleiner. Er bestaan zonnepanelen met het formaat van een dakpan. Op deze manier zie je haast niets van zonnepanelen op je dak! Groter is niet altijd beter qua zonnepanelen. Je kan beter kijken naar het vermogen van een zonnepaneel uitgedrukt in Wattpiek. Wat is de opbrengst per vierkante meter? Wil ik mijn zonnepanelen horizontaal of verticaal gaan leggen en waarom? Dit zijn de vragen die je jezelf hoort te stellen als je de maat van je zonnepanelen gaat kiezen.

Ligging van de zonnepanelen

Er zijn andere afwegingen van toepassing bij een schuin dak in vergelijking tot een plat dak. Op een schuin dak spelen onder andere windbelasting en zicht geen rol voor de keuze om zonnepanelen verticaal of horizontaal te leggen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat ophopende vervuiling of regelmatige schaduw invloed kan hebben op basis van hoe je je zonnepanelen legt. Je kan natuurlijk altijd vervuiling zelf voorkomen door het schoon te maken. Ook hoe schuiner de panelen liggen, hoe meer vuil vanzelf van de panelen afspoelt. Dit is allemaal een zeer technisch verhaal en daarom blijft ons advies: kies voor een specialist. Een specialist kan je ook informeren over de verschillende maten zonnepanelen en hoe je ze het beste kan neerleggen. Wij van NL Zonnepanelen helpen je graag. Als je het zelf wilt doen, doe dan goed je onderzoek en onderschat de risico’s niet.