Elektrisch rijden wordt natuurlijk een stuk aantrekkelijker als u uw elektrische auto met zonnepanelen kunt opladen. Een auto opladen met zonnepanelen is immers een stuk goedkoper én duurzamer dan opladen via het gewone elektriciteitsnetwerk. Maar hoe werkt dit precies en waar moet u zoal aan denken als u via zonnepanelen uw auto wilt opladen? U leest het in deze blog.

Wat is er nodig om een elektrische auto met zonnepanelen op te laden?

Om uw elektrische auto met zonnepanelen op te laden, heeft u een installatie met voldoende zonnepanelen nodig en een privélaadpaal. Niet iedereen heeft echter de mogelijkheid om zijn/haar elektrische auto op eigen terrein op te laden. Om een privélaadpaal te installeren heeft u namelijk een eigen stuk grond nodig.

Het is meestal geen optie om een kabel over de openbare weg te leggen. Bovendien wordt u dan gelijk aansprakelijk gesteld wanneer er iemand over de kabel struikelt. Sommige gemeenten werken wel met een gedoogbeleid en bieden een kabelmat als oplossing. Mocht het geen probleem zijn om bij u thuis een laadpaal te installeren, dan is uw auto laden met zonnepanelen een slimme investering.

Hoeveel elektriciteit heb ik nodig om een auto op te laden?

De auto thuis opladen kan op twee manieren: aan het stopcontact of aan een eigen laadpaal. Bij de laatste optie kun je de auto het snelst opladen. Hoeveel elektriciteit je nodig hebt om de auto op te laden is per auto verschillend. Bij een eigen laadpaal is het maximale vermogen meestal 11kW. Bij de gemiddelde elektrische personenauto is de bruikbare accu capaciteit ongeveer 74kWh. Wanneer je de auto van 0 tot 100% wilt opladen, kost je dit 74/11 = 6,73 uur (6 uur en 44 minuten). Wanneer dezelfde accucapaciteit aan het stopcontact wordt opgeladen, duurt dit langer. Het laadvermogen van een stopcontact is maximaal 3,7kW. Om de auto volledig op te laden dien je deze (74/3,7 =) 20 uur aan de stroom te leggen.

Kies een slimme laadpaal

Als u uw auto met zonnepanelen wilt gaan laden en nog een laadpaal moet kopen, dan raden we aan om te kiezen voor een slimme laadpaal. Deze checkt altijd eerst of er zonnestroom aanwezig is en gebruikt deze vervolgens om te laden. Zodra de zonnestroom ‘op’ is, bijvoorbeeld omdat de zon al onder is, en de auto nog meer stroom nodig heeft om op te laden, dan kan de laadpaal overgaan op netstroom.

Als uw auto geschikt is voor bi directioneel laden, dan raden we aan om te kiezen voor een laadpaal die dit bi directioneel laden ondersteunt. Op deze manier kan de auto stroom teruggeven aan uw woning of stroomnet en wordt uw auto in principe een grote thuisbatterij.

Geld terug via de salderingsregeling

Klinkt het aantrekkelijk om thuis uw elektrische auto op te kunnen laden met zonnepanelen, maar twijfelt u toch nog over de installatie van de panelen? Misschien haalt de salderingsregeling u dan over. Dankzij deze regeling kunt u de opgewekte zonne-energie die u niet gebruikt, teruggeven aan het stroomnet. Voor dit overschot aan energie krijgt u geld van uw energieleverancier. De prijs die u voor de ingeleverde kilowatturen krijgt, staat gelijk aan de prijs die u ervoor betaalt als u deze weer nodig heeft in de koude maanden. Dit betekent dat alle kilowatturen die u teruglevert gratis te gebruiken zijn op het moment dat de zon niet schijnt.

Zonnepanelen laten installeren

Zoals u heeft kunnen lezen, lijken elektrische auto’s en zonnepanelen wel voor elkaar gemaakt te zijn. Heeft u nog geen zonnepanelen thuis, maar wilt u wel graag de wereld een stukje groener maken door met zonnepanelen uw auto op te laden? Neem dan contact op met NL Zonnepanelen. Wij kunnen u advies geven over welke zonnepanelen voor u het meest geschikt zijn (denk bijvoorbeeld aan Ja Solar, Jinko of Canadian Solar zonnepanelen) en wij komen graag bij u thuis langs om de zonnepanelen op deskundige wijze te installeren.