NL Zonnepanelen

Micro omvormers of (power) optimizers – ons advies

Als u zonnepanelen laat installeren, heeft u de keuze uit verschillende soorten omvormers. Zo kunt u kiezen uit micro omvormers of optimizers. Wat zijn nu de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee en welke omvormer heeft de meeste voordelen? Wij geven u graag meer informatie zodat het iets makkelijker wordt om te kiezen of u voor micro omvormers of toch voor (power) optimizers gaat.

Wat is een power optimizer?

Een power optimizer is een elektronische chip die de energieopbrengst van individuele zonnepanelen maximaal kan vergroten. Tussen de bekabeling van ieder paneel in de installatie wordt een optimizer aangesloten. Al deze optimizers worden vervolgens aangesloten op de centrale omvormer. Dankzij dit slimme systeem werken de zonnepanelen los van elkaar. Power optimizers zorgen e voor dat uw installatie optimaal blijft werken, ook als één van de panelen in de schaduw ligt of als er ergens een blaadje op ligt bijvoorbeeld.

Wat is een micro omvormer?

Micro-omvormers zijn vergelijkbaar met power optimizers. Het zijn kleine omvormers die achter elk zonnepaneel worden geplaatst. Deze kleine apparaatjes zetten de gelijkstroom van het desbetreffende zonnepaneel om in wisselstroom en deze gaat direct naar de meterkast. Als u kiest voor een micro omvormer, dan heeft u een parallelle schakeling nodig. Dit houdt in dat elk paneel individueel levert aan uw elektriciteitsnetwerk.

Overeenkomsten tussen micro omvormers en optimizers

Laten we het nu hebben over de overeenkomsten van micro omvormers en optimizers. Uiteraard worden beide ingezet om gelijkstroom om te zetten naar bruikbare stroom voor uw elektrische apparaten. Micro-omvormers en optimizers hebben bovendien dezelfde toegevoegde waarde: het verhogen van het rendement wanneer er schaduw valt op de panelen. Micro-omvormers en optimizers kunnen in samenwerking met een centrale omvormer in principe hetzelfde effect creëren.

Ook onderscheiden ze zich beide van de gangbare, centrale (of string-) omvormers, doordat ze een langere levensduur hebben, meer veiligheid bieden en de mogelijkheid bieden op monitoring op paneelniveau.

Optimizers of micro omvormers – de verschillen

Dan nu een aantal verschillen tussen deze twee soorten omvormers. Het belangrijkste verschil is dat optimizers samenwerken met een aparte, centrale omvormer die later de gelijkstroom omzet in wisselstroom. De micro-omvormers kunnen zowel het optimaliseren als het omvormen van de stroom tegelijkertijd doen.

Micro-omvormers bevinden zich op het dak en zetten gelijkspanning direct om naar bruikbare stroom. Er ontstaat zo geen hoogspanning op uw dak. Bij optimizers bevindt de centrale omvormer zich in uw woning, meestal in de garage of op zolder.

Daarnaast bieden micro-omvormers meer flexibiliteit. Deze kunnen namelijk worden ingezet bij allerlei systemen, ook kleine systemen. De omvormer met optimizer kan daarentegen alleen worden ingezet bij installaties van acht of meer panelen.

Een groot voordeel van de micro-omvormer is ook dat het zonnepanelensysteem makkelijk kan worden uitgebreid of verkleind. U zit dus niet vast aan de keuze die u op dit moment maakt en u kunt uw zonnepanelensysteem in de toekomst nog eenvoudig aanpassen op uw jaarlijkse verbruik.

Micro omvormers of (power) optimizers – ons advies

Zoals u hebt kunnen lezen, bieden de micro-omvormers een aantal grote voordelen ten opzichte van de power optimizers. Nog even de grootste voordelen op een rijtje:

  • Maximaal rendement per paneel
  • Flexibiliteit – eenvoudig later uit te breiden of aan te passen
  • Veilig: geen hoogspanning op uw dak en geen kans op vlamboog
  • Geen grote omvormer nodig in uw huis

Dus vraagt u zich af: beter optimizers of micro omvormers? Dan raden wij u de micro omvormers aan. Mocht u nog verder advies willen over omvormers of over de installatie van uw zonnepanelen, neem dan zeker even contact op met een van de specialisten van NL Zonnepanelen!

Wellicht bent u nog op zoek naar zonnepanelen installateur in Amstelveen, Heemskerk of ergens anders in Noord-Holland. Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij staan klaar om zonnepanelen vakkundig op uw woning te installeren.