NL Zonnepanelen

Onderhoud van zonnepanelen

Het onderhouden van zonnepanelen is erg belangrijk. Goed onderhoud kan namelijk het rendement van jouw zonnepanelen vergroten. Ook zorgt goed onderhoud voor een langere levensduur. Een langere levensduur zorgt tenslotte voor meer opbrengst. Er zijn verschillende soorten manieren om zonnepanelen te onderhouden en de onderhoudskosten kunnen dan ook verschillen. Het is dan ook verstandig om hier al onderzoek naar te doen voordat je zonnepanelen gaat aanschaffen. In deze blog lees je alles over het onderhoud en de onderhoudskosten van jouw zonnepanelen!

Onderhoud van zonnepanelen

Het beste moment van het jaar om zonnepanelen te onderhouden is de lente. Dit is namelijk het moment dat de zon weer gaat schijnen en het rendement ook weer zal stijgen. Daarnaast moet het vuil van de bladeren en de neerslag in de herfst en winter worden weggehaald. Een aantal zaken die moeten worden onderhouden zijn:

  • Het controleren van de zonnepanelen. Hierbij kijkt een vakspecialist of de zonnepanelen nog optimaal functioneren. Denk hierbij aan de bedrading of de omvormer. Vaak wordt dit al op hetzelfde moment opgelost. De onderhoudskosten hiervan kunnen per bedrijf verschillen, maar variëren meestal tussen de €80 – €100.
  • Wanneer er een defect is gevonden bij de inspectie kan het zijn dat er onderdelen moeten worden vervangen. Deze problemen komen niet zo vaak voor, maar zorgen wel voor extra kosten. De prijzen voor één nieuw zonnepaneel kunnen verschillen tussen de €120 – €350 en een nieuwe omvormer kost tussen de €1000 en €1200.
  • Na een inspectie kunnen zonnepanelen ook worden schoongemaakt door een specialist. Dit wordt gedaan met een telescopische borstel en een speciaal schoonmaakmiddel voor zonnepanelen. Het schoonmaken zorgt er, zoals eerder gezegd, voor dat de cellen op de zonnepanelen weer maximaal zonlicht kunnen opvangen. De onderhoudskosten voor het schoonmaken van zonnepanelen kunnen verschillen tussen de €5 en €10 per paneel.

Tips voor het onderhouden van je zonnepanelen

Een aantal handige tips die je helpen bij het onderhouden van jouw zonnepanelen en de onderhoudskosten misschien wel verlagen zijn:

  • Controleer regelmatig de opbrengst van jouw zonnepanelen in de app. Zie je dat de opbrengst aan het dalen is? Dan is het verstandig om vroegtijdig al een zonnepanelen specialist in te schakelen.
  • Doe ook goed onderzoek naar de verschillende specialisten. Zo ben je er zeker van dat het onderhoud van jouw zonnepanelen in goede handen is.
  • Wil je zelf niet bezig zijn met het plannen van de jaarlijkse onderhoudsbeurten van je zonnepanelen? Dan zou een onderhoudscontract misschien wel een oplossing kunnen zijn. Bij een onderhoudscontract betaal je een vast bedrag per jaar voor het schoonmaken, onderhouden en repareren van jouw zonnepanelen. Het voordeel is dat ieder jaar het onderhoud is geregeld.

Tips om zelf je zonnepanelen schoon te maken

Om je zonnepanelen zo goed mogelijk zelf te onderhouden kun je ze zelf ook jaarlijks schoonmaken. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder volgen een aantal tips!

  • Maak geen gebruik van een hoge drukreiniger, deze kan het vuil onder de zonnepanelen spuiten en zelfs schade veroorzaken.
  • Maak de zonnepanelen niet schoon wanneer de zon fel schijnt. Er kunnen namelijk vlekken en kringen ontstaan als het water snel opdroogt.
  • Maak de zonnepanelen schoon met kalkvrij water. Het gebruik van schoonmaakmiddelen is ook niet nodig, deze kunnen namelijk ook de beschermlaag aantasten.
  • Maak gebruik van een zachte borstel of doekjes om schade te voorkomen.