Alleen met een optimale oriëntatie van jouw zonnepanelen kun jij het maximale rendement halen uit de zonnepaneleninstallatie. Bij de beste oriëntatie ontvangen de zonnepanelen zoveel mogelijk zonlicht. Maar hoe kun je deze optimale oriëntatie van de zonnepanelen bepalen? Daarover lees je meer in deze blog.

Hoe kun je de optimale oriëntatie van zonnepanelen bepalen?

Om de beste oriëntatie voor jouw zonnepanelen te bepalen, moet je rekening houden met de  volgende factoren:

Het azimut

Azimut is een technische naam voor kompasrichting en geeft de horizontale oriëntatie van de zonnepanelen weer, in graden. Een azimut van 180° is ideaal.

De schaduwfactor

Om de oriëntatie van jouw zonnepanelen te bepalen, moet je ook rekening houden met mogelijke schaduw. Controleer goed welke delen van het dak op welk moment schaduw vangen.

Wat is over het algemeen de beste oriëntatie voor zonnepanelen?

Meestal spreken we over een optimale oriëntatie als de zonnepanelen gericht zijn naar het zuiden omdat ze dan het meeste zonlicht kunnen opvangen. Het ideale azimut is 180 graden.

De beste oriëntatie voor zonnepanelen verschilt echter van gebouw tot gebouw. Er moet namelijk ook rekening worden gehouden met de schaduwfactor. We spreken van een schaduwfactor als het gebouw “last heeft” van schaduw van omliggende objecten.

De schaduwfactor wordt beïnvloed door omliggende gebouwen, bomen of elektriciteitspalen. Deze objecten zorgen ervoor dat er minder zonlicht op de zonnepanelen valt, waardoor het rendement van de panelen kleiner wordt.

Op het zuiden oriënteren niet mogelijk? Wat is dan de beste zonnepanelen oriëntatie?

Over het algemeen hebben zonnepanelen met een oriëntatie op het zuiden dus het hoogste rendement. Het is echter niet altijd mogelijk om de panelen richting het zuiden te oriënteren. Behoort dit niet tot de mogelijkheden? Zonnepanelen met een oriëntatie naar het zuidoosten of zuidwesten hebben gemiddeld slechts 5-15% lagere opbrengsten en zijn dus zeker nog rendabel. In sommige gevallen is het zelfs beter om de zonnepanelen op het oost-westen te plaatsen.

Kun je de opbrengst van je zonnepanelen alleen middels de oriëntatie verhogen?

Je kunt de opbrengst van je zonnepanelen vergroten door de optimale oriëntatie te combineren met de optimale hellingshoek. De hellingshoek geeft de verticale oriëntatie van de zonnepanelen weer en wordt uitgedrukt in graden.

De ideale hellingshoek die hoort bij een oriëntatie naar het zuiden is 35°. Bij deze hellingshoek krijgen de panelen overdag zoveel mogelijk zonlicht en kan er dus zoveel mogelijk elektriciteit worden opgewekt. Je zonnepanelen zullen echter ook voldoende rendabel zijn bij een hellingshoek die niet minder dan 15° en niet meer dan 60° bedraagt.

Naast de oriëntatie van de zonnepanelen en de hellingshoek zijn er nog veel meer zaken die het rendement van jouw zonnepanelen-installatie bepalen. Zo wordt het rendement ook bepaald door de totale oppervlakte van de panelen, het maximaal te verkrijgen wattage (Wp), het vermogen van de zon, enzovoorts.

Optimale oriëntatie voor mijn zonnepanelen

Laat de optimale oriëntatie van jouw zonnepanelen bepalen door een professionele zonnepanelen installateur bij jou in Amsterdam, Bloemendaal, Bergen of waar dan ook. De specialisten van NL Zonnepanelen zorgen ervoor dat de panelen zo geplaatst worden dat deze zoveel mogelijk licht en warmte kunnen opvangen. Zo ben je zeker van een optimale zonnepanelen oriëntatie die het hoogste rendement oplevert. Neem gelijk contact op met een van onze medewerkers, wij komen graag bij je langs!