NL Zonnepanelen

Wat is de PV productie van zonnepanelen?

PV productie staat voor een fotovoltaïsche productie. De afkorting PV is afkomstig van de Engelse woorden ‘photo voltaic’. Het gaat hierbij letterlijk om foto en elektriciteit. Met deze panelen en door dit proces wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. PV productie met zonnepanelen wordt ook wel zonnestroominstallatie genoemd. Wil je meer weten over PV productie? Zoals de betekenis en wat PV productie met zonnepanelen te maken heeft? Lees dan snel verder!

PV productie betekenis

Als het gaat om de PV productie betekenis, kunnen we hier eigenlijk heel snel antwoord op geven. PV panelen is namelijk een andere benaming voor zonnepanelen. Er zit dus geen verschil tussen PV panelen en zonnepanelen. In de volksmond worden PV panelen gewoon zonnepanelen genoemd, dat is hoe iedereen vandaag de dag de term kent. Als het gaat om PV productie, gaat het om de productie en het proces van zonnepanelen. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat, leggen we hieronder uit.

Stap 1: zonnepaneel

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat het zonnepaneel direct zonlicht moet ontvangen. Het is dus belangrijk om het paneel op een tactische plek neer te leggen. Meestal worden zonnepanelen op daken gelegd, omdat hier de zon goed bij kan. Maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld zonnepanelen in de tuin te leggen.

De zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die zijn gemaakt van een materiaal dat alleen stroom geleid als er licht op valt. Als zonlicht dus op het paneel schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading op de cel en de negatieve lading eronder.

Stap 2: omvormer

Door het bovengenoemde proces ontstaat er dus stroom. Nu is het natuurlijk nog belangrijk dat deze stroom ook daadwerkelijk kan worden gebruikt in bijvoorbeeld een huishouden. Daar is een omvormer voor nodig. Een omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom en deze stroom wordt het elektriciteitsnet opgestuurd.

Stap 3: meterkast

De omvormer stuurt stroom naar de meterkast. Vervolgens kan deze stroom worden gebruikt om bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten te bedienen. Als er voldoende energie wordt geleverd vanuit de zonnepanelen, is er geen aanvullende energie vanuit het elektriciteitsnet nodig en wordt er zelfs stroom terug geleverd aan het net. Als er onvoldoende wordt opgewekt, wordt het tekort aangevuld met stroom vanuit het elektriciteitsnet.

Bovenstaand is het proces van PV productie. Zoals gezegd worden PV panelen in de volksmond ook wel gewoon zonnepanelen genoemd. Wil jij meer weten over zonnepanelen of de mogelijkheden voor het installeren ervan? Schroom dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen. Onze medewerkers beschikken over de juiste kennis en ervaring om jou zo goed mogelijk van dienst te zijn. We maken dan ook altijd een volledig persoonlijke offerte op maat!

Meer weten over bijvoorbeeld brand door zonnepanelen voorkomen, zonnepanelen verplaatsen of zonnepanelen aarden/vereffenen? Je leest alles over zonnepanelen in onze blogs!