NL Zonnepanelen

Rendement zonnepanelen

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden. Het draagt bij aan een duurzame wereld en je bespaart er jaarlijks veel geld mee. Het is even een flinke investering, maar na een aantal jaar zou je het dubbel en dik moeten hebben terugverdiend. Maar voordat je zonnepanelen gaat installeren wil je hier natuurlijk meer informatie over hebben en zeker weten dat het echt zoveel kan opleveren. Om erachter te komen of zonnepanelen voor jouw woning geschikt zijn is het handig om te weten hoeveel stroom je jaarlijks verbruikt, een overzicht te hebben van de afmetingen, hellingshoek en oriëntatie van je dak én om een berekening te maken van de geschatte opbrengst. We willen jou hierbij helpen en daarom vertellen we alvast alles over het rendement van zonnepanelen.

Het rendement van zonnepanelen berekenen

Alle zonnepanelen zijn verschillend, er is dus niet zomaar te zeggen dat er één vast rendement van zonnepanelen is. Het rendement van zonnepanelen kan wel berekend worden met een formule, deze is als volgt: het piekvermogen in Watt delen door de oppervlakte in m2 en dat vermenigvuldigen met 1000. Een zonnepaneel met een hoger rendement heeft minder oppervlakte nodig om vermogen te genereren. Zonnepanelen met een hoger rendement zijn niet altijd beter, deze zijn voornamelijk aantrekkelijk voor huizen met een kleiner dakoppervlakte. Een hoger rendement zonnepanelen heeft ook invloed op de terugverdientijd. De gemiddelde terugverdientijd ligt tussen de 6 en 8 jaar.

Het rendement van zonnepanelen per maand

Het rendement van een zonnepaneel is in de maanden mei, juni en juli het hoogst. Het rendement van zonnepanelen per maand hangt af van een aantal verschillende factoren. De grootste factor is het aantal zonuren. Andere factoren zijn de hoeveelheid schaduw op het dak, de temperatuur, het vermogen van de zonnepanelen, de dakoriëntatie en het gebruik van omvormers of optimizers.

De dakoriëntatie is ook wel de richting waar het dak op is gericht. Het rendement van zonnepanelen die in de richting van het zuiden liggen is het hoogst. Dit komt omdat de zonnepanelen dan het langste zonlicht gedurende een dag kunnen vangen. Zonnepanelen gericht op het oosten of westen leveren zo’n 20% minder op en vaak zijn zonnepanelen gericht op het noorden niet eens rendabel. Ook de hellingshoek heeft invloed op de hoogte van het rendement van zonnepanelen. Een hellingshoek van 35 graden is de perfecte hoek voor het hoogste rendement.

Het hoogste rendement van zonnepanelen

Om het rendement van je zonnepanelen te verhogen kun je een aantal dingen doen. Buiten dat het aantal zonnepanelen, de ligging en de hellingshoek belangrijk is kun je ook een optimizer aansluiten. Een optimizer zorgt ervoor dat de energieopbrengst van de zonnepanelen afzonderlijk van elkaar wordt gemaximaliseerd. Zonder een optimizer wordt de opbrengst van zonnepanelen namelijk gebaseerd op het zonnepaneel met de minste opbrengst. Een optimizer zorgt ervoor dat de energieopbrengst van zonnepanelen niet wordt afgeremd door de panelen die bijvoorbeeld in de schaduw staan. Ook is het aan te raden om zonnepanelen goed te blijven onderhouden, een jaarlijkse inspectie en schoonmaak kan het rendement van zonnepanelen maximaal houden. Meer informatie over het rendement van zonnepanelen? Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op!