NL Zonnepanelen

Wat is het uitgangsvermogen van een omvormer?

Om een zonnepanelen-installatie zo goed mogelijk te laten werken, is het belangrijk dat het uitgangsvermogen van de omvormer goed wordt afgestemd op het vermogen van de zonnepanelen. Maar wat houdt het uitgangsvermogen van een omvormer precies in en waar vind ik het uitgangsvermogen van een omvormer? Daarover vindt u in deze blog meer informatie. Om dit allemaal beter te begrijpen, leggen we eerst uit wat een omvormer is en doet.

Wat is een omvormer?

Een omvormer is een elektronisch apparaat dat opgewekte, elektrische zonnestroom omzet in bruikbare wisselstroom. De stroom die wordt opgewekt door zonnepanelen is in de meeste gevallen niet meteen geschikt voor gebruik. De meeste huishoudelijke apparaten zijn namelijk gemaakt voor wisselspanning. De omvormer zet de gelijkstroom daarom om in wisselstroom. Ook zorgt de omvormer ervoor dat gelijkspanning wordt omgezet in een constante wisselspanning van 230 volt, zodat de zonnepanelen kunnen worden aangesloten op het lichtnet.

De omvormer zet de opgewekte zonnestroom om in bruikbare wisselstroom, bijvoorbeeld om je auto mee op te laden

Wat is het uitgangsvermogen van een omvormer?

Het nominale uitgangsvermogen van een omvormer is het vermogen/de capaciteit van de omvormer uitgedrukt in Wattpiek. Het vermogen kan worden gebruikt om uit te rekenen hoeveel impact zonnepanelen hebben op de werking van het distributienet en hoeveel het prosumententarief zal bedragen.

Waar vind ik het uitgangsvermogen van een omvormer?

Het uitgangsvermogen van een omvormer, oftewel het nominaal AC-vermogen, is te vinden in de datasheet. Het vermogen is af te lezen aan het getal in de naam van de omvormer.

Wat is het vermogen van zonnepanelen?

Dan heb je ook nog te maken met het vermogen van de zonnepanelen zelf. Hierbij gaat het om het vermogen van de zonnepanelen in Wattpiek. Dit vermogen is afgestemd op ideale weersomstandigheden zoals 25° Celsius en een specifieke zoninstraling.

Hoe groot moet het uitgangsvermogen van mijn omvormer zijn?

Het vermogen van de omvormer moet worden afgestemd op de totale capaciteit van de zonnepanelen, die wordt aangeduid met de eenheid WP. Het vermogen van de omvormer mag iets lager zijn dan de totale capaciteit/het vermogen van de zonnepanelen. Dat komt omdat het vermogen van de zonnepanelen is afgestemd op de ideale weersomstandigheden en deze perfecte situatie in Nederland vrijwel nooit voorkomt. Bij een zonnepaneleninstallatie met een vermogen van 2200 WP voldoet bijvoorbeeld een omvormer met een uitgangsvermogen van 2000 Watt.

Meestal wordt er bij omvormers gekozen voor een uitgangsvermogen dat 20% kleiner en maximaal 10% groter is dan het vermogen van de zonnepanelen. Het precieze uitgangsvermogen moet worden berekend op basis van de praktijksituatie. Zo bepalen onder andere de hellingshoek, plaats in Nederland en oriëntatie ten opzichte van het zuiden welke omvormer u nodig heeft.

Omvormer kiezen

Koopt u een zonnepaneleninstallatie bij NL Zonnepanelen? Dan adviseren wij u graag over de beste omvormer en het benodigde uitgangsvermogen van een omvormer. Op deze manier weet u zeker dat u een optimale opbrengst kunt behalen met uw zonnepanelen in IJmuiden, Amsterdam, Heemskerk of waar dan ook.