Tegenwoordig bestaat er ook al de mogelijkheid voor verticale zonnepanelen. Zoals de naam al aangeeft, worden deze panelen verticaal tegen de gevel aan geplaatst. De opbrengst van verticale panelen mag dan wel wat lager uitvallen dan bij horizontale panelen, toch kan het in verschillende situaties een interessante investering zijn om zonnepanelen tegen een verticale gevel of muur te laten plaatsen. De specialisten van NL Zonnepanelen vertellen je er graag meer over.

Wanneer zonnepanelen tegen een verticale muur plaatsen?

Je vraagt je misschien af wanneer het een goed idee is om verticale zonnepanelen te plaatsen. Heb jij een dak dat ongeschikt is voor gewone zonnepanelen of wil je je dak simpelweg niet van zonnepanelen voorzien? Dan vormen verticale panelen een zeer goed alternatief. Er valt namelijk ook een mooi rendement te behalen met verticale panelen. De gemiddelde terugverdientijd van deze panelen bedraagt ongeveer 11 jaar. Als zonnepanelen normaal gesproken zo’n 25 tot 30 jaar meegaan, betekent dat dat je nog maar liefst 14 jaar winst kunt maken met je panelen!

Ook wanneer het om grote gebouwen draait, kan het slim zijn om verticale zonnepanelen, ofwel een zonnegevel, te laten plaatsen. Dan is de oppervlakte van de gevel immers lang en breed genoeg om een groot aantal panelen te plaatsen en voldoende rendement uit de zonnepanelen te halen. Ook wanneer de gevel op het Zuiden gelegen is, kun je een interessante opbrengst krijgen uit de zonnepanelen.

De voor- en nadelen van verticale panelen

Twijfel jij nog of je wel of niet zonnepanelen tegen je verticale muur moet laten plaatsen? Dan raden we je aan om de voor- en nadelen van deze zonnepanelen eens goed door te nemen. Als de voordelen voor jou zwaarder wegen dan de nadelen, dan weet je dat er een match is!

Voordelen van panelen tegen een verticale gevel

  • Zonnepanelen hebben een terugverdientijd van maar 11 jaar, waardoor je nog minstens 14 jaar kunt profiteren van de opbrengst van je zonnepanelen;
  • De zonnepanelen komen in een strakke, moderne uitvoering en misstaan zeker niet tegen je gevel;
  • Zeker bij grote gebouwen met een gevel op het zuiden kun je mooie besparingen maken;
  • Wanneer je een nieuwbouwwoning laat bouwen of een gevelrenovatie aan het uitvoeren bent, kan het een zeer interessante investering zijn om verticale zonnepanelen te laten plaatsen;
  • Verticale zonnepanelen zijn vaak goedkoper dan standaard zonnepanelen en presteren ook goed in niet optimale situaties.

Nadelen van zonnepanelen in verticale opstelling

  • Het rendement op verticale panelen ligt lager dan bij reguliere zonnepanelen (die op het dak gelegen zijn);
  • Het kan soms moeilijk zijn om een geschikte zonnepanelen installateur in Hoofddorp, Almere, Zandvoort of waar dan ook te vinden die bereid en gekwalificeerd is om zonnepanelen tegen een verticale muur te plaatsen. Het is namelijk nog niet erg gangbaar dat verticale panelen worden geplaatst bij particulieren. Vooral bij grootschalige projecten komt dit voor.
  • Je moet meestal eerst een vergunning aanvragen om verticale zonnepanelen te mogen plaatsen.

Ben je geïnteresseerd om verticale panelen te laten plaatsen? Neem dan contact op met NL Zonnepanelen om de mogelijkheden te bespreken.