Je bent je aan het oriënteren om zonnepanelen te plaatsen. Nu zie je dat er niet één maar meerdere soorten zonnepanelen bestaan. Waaronder ook de glas-glas variant. Maar wat zijn deze zonnepanelen nou precies? En wat zijn de voordelen van glas-glas zonnepanelen? Is er een verschil voor bepaalde dak types? Om deze vragen te beantwoorden hebben wij alle feiten voor je op een rij gezet. Ben je dus op zoek naar zonnepanelen? Lees hier alles wat je moet weten!
Glas-Glas Zonnepanelen
Wat zijn precies glas-glas zonnepanelen en wat is het verschil met andere zonnepanelen? De meeste zonnepanelen zijn gemaakt van glas-folie, hierbij bestaan de zonnepanelen uit een laag glas, vervolgt door EVA-folie, dan de zonnecellen met nogmaals de EVA-folie en als laatste een laag kunststof folie, waarbij de glas-glas zonnepanelen uit glas, EVA-folie dan de zonnecellen, vervolgt door EVA-folie en als laatste een laag glas bestaan. Hierdoor zijn de zonnecellen beter beschermd en een stuk sterker.
Langere levensduur
Door de dubbele glas laag zijn de glas-glas zonnepanelen beter bestand tegen weersomstandigheden. Hierdoor hebben deze panelen over het algemeen een langere levensduur dan de normale zonnepanelen. Door de extra bescherming hebben de glas-glas panelen maar zelden een technische storing. Dit scheelt weer in kosten en je mist ook niet de energieopbrengsten van die dag. Wil je dus langer genieten van je zonnepanelen zonder te veel omkijk ernaar? Dan zijn de glas-glas panelen van sterke kwaliteit en bieden een zekerheid in duurzaamheid.
Betere bescherming van de zonnecellen
Een ander voordeel van glas-glas zonnepanelen is dat de zonnecellen beter worden beschermd. Omdat er twee lagen glas worden gebruikt, worden de zonnecellen beter beschermd tegen de elementen, zoals regen, sneeuw, hagel en vorst. Daarnaast, worden de zonnecellen beter beschermd tegen stof en vuil wat normaal voor vermindering van de werking van de panelen kan zorgen. Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om je panelen te laten bewerken met een speciale coating. Zo bescherm je je panelen tegen vuil zoals vogel uitwerpselen en zorg je ervoor dat het zich niet hecht en je rendement verminderd.
Tragere degradatie
De tragere degradatie is ook een voordeel van glas-glas zonnepanelen. De twee lagen glas worden aan elkaar geplakt in de oven waardoor er geen lucht tussen de lagen zit. Hierdoor zijn de panelen een stuk steviger en maakt ze minder kwetsbaar voor de weerelementen. Verder is de kans op microcracks een aanzienlijk stuk lager dan bij glas-folie panelen. Dit betekent dat de prestaties van de zonnepanelen langer op hetzelfde niveau blijven, wat de levensduur verlengt. Hierdoor kan je vanaf het begin voor een lange tijd genieten van de optimale rendement.
Hoog rendement ook bij bewolkt weer!
Naast de kwaliteitsvoordelen van de glas-glas zonnepanelen, hebben deze ook een hoger rendement dan de traditionele glas-folie zonnepanelen. De opbrengst is zo’n 25% meer binnen 30 jaar, dan de glas-folie variant.
De glas-glas zonnepanelen wekken niet alleen energie op tijdens zonnige periodes of dagen maar blijven ook energie opwekken tijdens de bewolkte periodes. Bewolking zorgt er namelijk voor dat er minder energie de aarde bereikt. De wolken werken als een filter waarbij de minder sterke stralen van de zon niet meer doorkomen naar de aarde. Maar de glas-glas zonnepanelen hebben een voorsprong. Dit komt voornamelijk door het PERC-technologie die toegepast kan worden op alleen de glas-glas varianten. PERC staat voor Passivated Emitter Rear Cell en is een laag die ervoor zorgt dat meer licht, ook bij bewolking bijvoorbeeld, omgezet wordt naar energie. Je wekt dus niet alleen energie op bij zonnig weer, maar ook bij bewolking, wat handig is voor een land als Nederland.
Zonnepanelen in Nederland, beste keus?
Doordat wij in Nederland een aanzienlijk lagere aantal zonuren hebben dan onze zuiderburen, is het natuurlijk raadzaam om te kijken voor de zonnepanelen die optimaal gebruikt kunnen worden in Nederland. Ze moeten ook tijdens de niet-zonnige dagen energie kunnen opwekken en bestand kunnen zijn tegen de regen en andere vormen van neerslag.
Vanuit dit perspectief zijn de glas-glas zonnepanelen het meest geschikt voor de weersomstandigheden van Nederland en brengen ook nog eens meer energie op dan de glas-folie variant, tijdens de bewolkte dagen. De aanschaf van glas-glas panelen ligt wat hoger in de prijs maar dit verdienen de panelen zeker terug door de hoge rendement en levensduur. Wil je weten hoe jij je zonnepanelen zelf kunt aansluiten op een meterkast? Je leest het in deze blog!