NL Zonnepanelen

Waarom zonnepanelen aarden of vereffenen zo belangrijk is

De zonne-energie van zonnepanelen leveren elektriciteit op. Dit betekent dat de zonnepanelen en alle bijbehorende bekabeling constant onder spanning staan. Wanneer zonnepanelen worden geïnstalleerd moet hier dan ook een aparte groep in de meterkast voor gemaakt worden. Zo kan bijvoorbeeld eventuele overbelasting worden voorkomen. Zo’n overbelasting kan worden voorkomen door de zonnepanelen te aarden. Wat dit precies is en hoe je dit moet doen zullen we in deze blog verder uitleggen. Het is tenslotte van belang om je goed in te lezen wanneer jij erover na aan het denken bent om zonnepanelen aan te schaffen.

Wat betekent het aarden van zonnepanelen?

Ondanks dat het aarden van zonnepanelen in bepaalde situaties verplicht is weten veel mensen niet wat het betekent. Het aarden van zonnepanelen is simpelweg het verbinden van de zonnepanelen installatie met de aarde door middel van een extra kabel. Dit wordt gedaan zodat de overtollige elektriciteit kan worden afgevoerd naar de bodem wanneer er een overbelasting ontstaat. Daarnaast kan het aarden van zonnepanelen ervoor zorgen dat ze niet defect gaan en kan het brand voorkomen. Ook zal het statische elektriciteit doen voorkomen, wel zo handig voor diegene die de zonnepanelen doet onderhouden of repareren. Een bijkomend voordeel van het aarden van zonnepanelen is dat er geen stroom op de behuizing komt te staan, dit kan ervoor zorgen dat er geen stroom verloren gaat en je alle stroom krijgt die de zonnepanelen opleveren.

Zonnepanelen aarden of vereffenen verplicht?

Sinds een paar jaar is het zo dat het aarden van je zonnepanelen verplicht is wanneer je een transformatorloze omvormer gebruikt, de zonnepanelen in de buurt van een bliksemafleider staan en er veel statische elektriciteit wordt opgewekt. Wanneer je voor deze tijd een zonnepanelen installatie hebt aangeschaft, is het misschien wel verstandig om dit alsnog te laten doen. Je zonnepanelen aarden of vereffenen zorgt namelijk in een aantal verschillende situaties voor meer veiligheid. Door je zonnepanelen te aarden zal de kans kleiner zijn dat er bij onweer de bliksem inslaat. Ook zullen je zonnepanelen minder snel achteruit gaan en kun je er langer van genieten. Dit is tenslotte wel zo gunstig voor het rendement van je zonnepanelen.

Het verschil tussen het aarden en vereffenen van zonnepanelen

Het vereffenen van zonnepanelen is iets anders dan het aarden. Het vereffenen is namelijk het gelijkmaken van onderlinge spanning. Bij aarden gaat het echt alleen om het afvoeren van stroom naar de aarde. Daarnaast doe je het aarden van zonnepanelen via een omvormer en het vereffenen via een aardingsaansluitpunt. Het vereffenen heeft wel hetzelfde effect als het aarden van zonnepanelen.

De verschillende manieren om te aarden

Het aarden van zonnepanelen kan op verschillende manieren worden gedaan. Allereerst kan dit via de omvormer, deze aardingskabel wordt ook wel een vereffeningsleiding genoemd. Daarnaast komt er dan bij de omvormer een aardrail die weer kan worden aangesloten op de hoofdaarde van het gebouw. Ook kan er een aparte aarding aan de buitenkant van het huis worden gemaakt. Zo krijg je een aparte aarding van de omvormer. De laatste optie is dat de zonnepanelen direct op de hoofdaarde van het gebouw kunnen worden aangesloten. Dit wordt meestal gedaan wanneer er gebruik wordt gemaakt van micro-omvormers.

Heb je vragen over het aarden of vereffenen van zonnepanelen? Neem dan gerust contact met ons op via de website van NL Zonnepanelen. Een van onze professionals beantwoordt ze graag voor je.