NL Zonnepanelen

Wanneer en hoe zonnepanelen loskoppelen van het net?

Er zijn verschillende redenen te bedenken voor waarom het noodzakelijk is om zonnepanelen los te koppelen. Wat de reden ook is, het dient altijd heel voorzichtig te gebeuren. Het loskoppelen van zonnepanelen stelt niet veel voor, maar het is wel belangrijk dat dit op een juiste manier wordt gedaan. Anders kunnen de panelen beschadigd raken of kan het zelfs onveilige situaties opleveren. Zonnepanelen van het net ontkoppelen is dus zeker mogelijk! In deze blog geven we antwoord op de vraag: “Wanneer en hoe koppel je zonnepanelen van het net?”.

Wanneer zonnepanelen loskoppelen?

Zonnepanelen kunnen worden losgekoppeld als er bijvoorbeeld een reparatie aan het dak nodig is. Het kan in zo’n geval namelijk al snel voorkomen dat de zonnepanelen in de weg liggen voor de dakdekker. Om de zonnepanelen te kunnen verplaatsen, dienen ze eerst losgekoppeld te worden. Maar ook als je gaat verhuizen en je de zonnepanelen wilt meenemen, zullen ze losgekoppeld moeten worden. In principe stelt het loskoppelen van zonnepanelen niet zo veel voor.

Hoe koppel je zonnepanelen los?

Vraag jij je af hoe je zonnepanelen kunt loskoppelen? Dit kun je het beste doen door de omvormer aan de AC kant van het net te scheiden en de kabels los te halen. Let wel op dat je eerst de stroomkring onderbreekt, anders kan het gevaarlijk zijn om de zonnepanelen los te koppelen! Hiervoor kan de DC schakelaar in de omvormer worden gebruikt. Als alles is losgekoppeld, kunnen de zonnepanelen op een voorzichtige manier worden verplaatst. Zorg ervoor dat je rustig en voorzichtig omgaat met de panelen want het zou natuurlijk zonde zijn als er schade aan ontstaat. Leg ze altijd neer op een schone en vlakke ondergrond. Als je de zonnepanelen hebt losgekoppeld, zul je vanzelfsprekend in deze periode geen opbrengsten hebben van de panelen. Op dat moment wordt er dus elektriciteit via het net gebruikt en dit kan hogere maandelijkse kosten met zich meebrengen.

Zonnepanelen aansluiten

Let er bij het loskoppelen van de zonnepanelen op dat de garantie vervalt als de werkzaamheden worden uitgevoerd door een ander bedrijf dan het bedrijf dat de zonnepanelen heeft geplaatst. Zorg er ook voor dat de zonnepanelen worden losgekoppeld door een professional, zodat het op een veilige manier kan gebeuren. Is de reparatie aan het dak klaar? Of kunnen de zonnepanelen om een andere reden weer worden aangesloten? Ook dit dient voorzichtig te gebeuren! Alles moet weer precies op de juiste plek zitten, anders kunnen er storingen of schade aan de zonnepanelen ontstaan waardoor ze niet meer het optimale rendement kunnen behalen. En dat zou natuurlijk zonde zijn!

In deze blog hebben we antwoord gegeven op de vraag wanneer en hoe je zonnepanelen kunt loskoppelen van het net. Wil je meer weten over bijvoorbeeld de voordelen van N type zonnepanelen, brand door zonnepanelen voorkomen of waarom zonnepanelen aarden/vereffenen zo belangrijk is? Je leest alles over zonnepanelen op onze website!