NL Zonnepanelen

Welke omvormer zonnepanelen heb ik nodig?

Wanneer je er aan denkt om zonnepanelen te installeren ga je naast de panelen zelf ook een omvormer moeten laten plaatsen. Deze omvormer zal om het simpel te stellen, de energie die de zonnepanelen hebben verzameld omvormen naar elektriciteit. De grootte van de omvormer voor zonne-energie die nodig is voor uw zonnepaneelsysteem wordt bepaald door de volgende factoren;

 • Grootte van het zonnepaneel.
 • Jouw geografische ligging
 • Specifieke factoren bij het installeren van het zonnepanelensysteem.

Neem contact met ons op wanneer je meer te weten wil komen over de omvormer die het best past bij jouw zonnepanelen.  

Soorten omvormers

Globaal gezien zijn er 5 soorten omvormers voor zonne-energie, maar er zijn drie omvormers die erbovenuit springen in gemak van installatie en in rendement. Dit wil dan ook meteen zeggen dat deze omvormers het vaakst gebruikt worden. Hieronder bespreken we alvast alle 5 soorten omvormers voor zonne-energie. Op die manier weet jij perfect welk soort omvormer jij moet selecteren voor jouw zonnepanelen.  

String-omvormers

Allereerst hebben we de string-omvormers. Ook in deze omvormers zien we twee varianten: de ene is een gewone stringomvormer en de andere is een standaard stringomvormer. In een gewone stringomvormer zitten een hele hoop buisvormige batterijen met zonnepaneelsnaren. De werking van deze omvormer hangt rechtstreeks af van de snaren van het zonnepaneel die aan de gewone omvormer voor zonne-energie zijn bevestigd. Terwijl de standaard stringomvormer direct de gelijkstroom opvangt die door de zonnepanelen wordt gegenereerd en deze omzet in wisselstroom.  

Micro-omvormers

Micro-omvormers werken in feite net hetzelfde als string-omvormers maar toch zijn er twee belangrijke verschillen. Micro-omvormers worden met elk zonnepaneel afzonderlijk verbonden, terwijl standaard stringomvormers slechts één keer met de batterij in het complete elektrische systeem van jouw huis worden geïnstalleerd. Daarbij zullen micro-omvormers afzonderlijk gelijkstroom ontvangen en naar wisselstroom converteren in tegenstelling tot de stringomvormer. Micro-omvormers zijn daarbij ook heel wat kleiner van formaat dan standaard stringomvormers, maar met een hoge capaciteit om efficiënt te werken.  

Hybride omvormers

Een hybride omvormer is de combinatie van een standaard stringomvormer en een op batterijen gebaseerde omvormer. Deze omvormer is dan ook meteen het meest geavanceerde type omvormer dat op de markt verkrijgbaar is.  

Batterij-omvormers

Batterij-omvormers werken op zich op dezelfde manier als stringomvormers. De batterij-omvormer zal de wisselspanning die wordt gegenereerd door het zonnepaneel omzetten in wisselspanning die gebruikt kan worden door huishoudelijke apparaten. Het grootste verschil tussen een batterij omvormer en een string omvormer is dat batterij omvormers oplaadbaar zijn en string omvormers niet.  

Centrale omvormers

Centrale omvormers verschillen totaal van andere omvormers voor zonne-energie in de manier waarop ze ontworpen zijn en op de manier waarop ze zonne-energie omzetten in stroom. Alle andere omvormers zetten alle gelijkstroom die wordt opgevangen door het zonnepaneel afzonderlijk om, maar centrale omvormers combineren al deze stromen in één centrale paneeldoos en converteren vervolgens alle DC-stromen naar AC stromen. Deze aanpak gebeurt centraal en daarom wordt het een centrale omvormer genoemd.  

Top omvormer voor zonnepanelen

Wanneer je een omvormer wil kopen moet je natuurlijk ook weten welke omvormers je best in huis neemt. Hier bij nl-zonnepanelen.nl willen wij jou altijd van goede en bruikbare informatie voorzien. Daarom hebben wij een hoop onderzoek gedaan naar de beste omvormers op de markt. Wij hielden hierbij rekening met alle factoren zoals efficiëntie, vermogen, garantie en prijzen, enz. We hebben een lijst opgesteld met omvormers voor zonne-energie die zeer efficiënt zijn en het best passen bij de zonnepanelen verkrijgbaar op onze website.

 • Emphase
 • SolarEdge
 • Solis

Hieronder geven wij alvast een klein overzicht van de omvormers die we hierboven vernoemden.

Enphase-omvormer voor zonnepanelen

Enphase is een grote speler op de markt van omvormers. Zij produceren vooral micro-omvormers die ontworpen zijn om zoveel mogelijk energie om te vormen met een zo hoog mogelijk rendement. Daarnaast zijn de Enphase omvormers ook erg interessant omdat je niet minder dan 25 jaar garantie krijgt op de Enphase omvormers. Je bent dus in veilige handen wanneer je besluit om een Enphase omvormer aan te kopen. Kijk vooral uit naar de volgende producten:

 • Enphase IQ7 60 cellen 1-fase micro-omvormer 400VAC
 • Enphase IQ7 60 cellen 3-fase micro-omvormer 400VAC
 • Enphase IQ7+ 60 en 72 cellen micro omvormer 400VAC

Pas op: zoals hierboven reeds uitgelegd is de Enphase IQ7 een micro omvormer. Dit wil zeggen dat deze omvormer aan de achterkant van ieder afzonderlijk paneel zal bevestigd worden. Je zal de prijs van deze omvormers dus moeten vermenigvuldigen met het aantal zonnepanelen dat je wenst te leggen.  

Solar Edge-omvormer

De Solar edge omvormer is uniek in die zin dat het beschikt over DC-optimizers die het DC-vermogen op paneelniveau bewaken en de opwekking van vermogen maximaliseren. Voordelen van de solar edge omvormer zijn;

 • Deze omvormer is 99% efficiënt.
 • Het merk biedt 25 jaar garantie op de optimiser en 12 jaar op de hele omvormer.
 • Vroegtijdige detectie van een fouten en bugs in het systeem.

Kijk vooral uit naar de volgende producten

 • 5kW 1-fase omvormer met compacte technologie
 • 2kW 1-fase omvormer met compacte technologie – Uitgebreid
 • SolarEdge 4000W 3-fase omvormer met monitoring app

Solis

Solis was een van de eerste bedrijven ter wereld die string omvormers aanbood. Daarmee wordt Solis de dag van vandaag ook gezien als een van de beste merken wanneer het aankomt op strong omvormers. Solis heeft in 2016, 2017, 2018 en 2019 de prijs ontvangen voor beste omvormer. Kijk vooral uit naar de volgende producten:

 • Solis omvormer 1.5kW Mini 4G Single Tracker met DC Isolator
 • Solis omvormer 3.0kW 4G 2 MPPT – Enkele fase met DC
 • Solis omvormer 50kW 3-fase 4 MPPT met DC

Heb je nog verdere vragen over omvormers? Bezoek dan zeker onze website of neem contact op!.