Wanneer jij je energierekening wil verlagen zijn er heel wat verschillende manieren om zelf energie op te wekken.  Daarnaast is het zelf opwekken van energie ook erg goed voor het milieu. Door de lage terugverdientijd kan je in enkele jaren gratis en voor niets energie verbruiken en dus heel wat geld besparen. Maar op welke manieren kan je nou thuis zelf energie opwekken? In dit artikel nemen wij alle manieren door waarop jij zelf energie kan opwekken op een groene en milieuvriendelijke manier!  

Zelf energie opwekken met zonnepanelen

Een eerste manier om thuis zelf energie op te wekken is door zonnepanelen. Zonnepanelen zijn erg populair bij gezinnen en bedrijven omdat ze een lage terugverdientijd hebben en op zich een kleine maar toch goede investering zijn. Zonnepanelen worden geïnstalleerd met fotovoltaïsche zonnecellen zonne-energie opvangen en dan omzetten naar elektriciteit door middel van een omvormer. Zonnepanelen zijn erg populair in Nederland net omdat ze niet al te duur zijn en een goed rendement hebben. Meer en meer mensen zien de voordelen van zonnepanelen in en kiezen ervoor om zonnepanelen om hun dak of in de tuin te zetten. Je installeert zonnepanelen best op een dak dat vaak van volle zon geniet. Zonnepanelen installeren betekent dat je eenmalig een grote investering doet terwijl je de komende 7 tot 12 jaar afhangende van het rendement en de zonnepanelen je investering terugverdient. De meeste zonnepanelen komen ook met een fikse garantie en gaan tot minimaal 25 jaar mee. Dit wil zeggen dat, wanneer je na 10 jaar je zonnepanelen hebt terugverdient door uit te sparen op je energierekening, je voor minimum 15 jaar van gratis energie kan genieten. Heb jij interesse in het laten plaatsen van zonnepanelen? Neem dan vrijblijvend contact via onze website.  

Zonneboiler voor het opwarmen van water

Zonneboilers zijn de dag van vandaag vrij makkelijk op de markt verkrijgbaar. Zonneboilers met een watertank worden op het dak geïnstalleerd om zo het water warm te maken. Een zonneboiler absorbeert zonnewarmte in plaats van zonnestraling door de zonnepanelen en slaat deze warmte dan op in het water van de watertank. Dagelijks water opwarmen voor een douche en voor de afwas bijvoorbeeld, kan heel wat energie kosten. Zonneboilers worden gebruikt om het water te verwarmen, en kan eventueel zelfs gebruikt worden om verwarmingssystemen op aan te sluiten. Over het algemeen zijn zonneboilers heel wat goedkoper dan zonnepanelen waardoor ze ook erg populair zijn bij gezonnen die gebruik maken van dure stookolie. Het is dan ook best om te kijken waar de grote energiekosten bij jou in het gezin liggen: bij stookolie voor het opwarmen van het water? Dan installeer je best een zonneboiler? Bij elektriciteit? Dan zijn zonnepanelen voor jou de beste oplossing!  

Zelf energie opwekken met een windmolen in de tuin

Wist je dat je ook zelf energie kan opwekken door een windmolen in de tuin te plaatsen? Natuurlijk hebben we het hier niet over die gigantische industriële windmolens en heb je een redelijk grote tuin nodig – maar het is perfect mogelijk om zelf elektriciteit op te wekken door middel van een windmolen Windmolens zijn echter alleen succesvol in de gebieden waar de wind met hoge snelheid waait zodat de wind de zware ventilatoren van de molen kan laten draaien. Een windmolen is eveneens een grote eenmalige investering met voordelen op lange termijn met een korte terugverdientijd. Zoals hierboven aangehaald ga je private windmolens enkel in een grote tuin of hoog boven je dak kunnen plaatsen gezien windmolens grote open gebieden nodig hebben. De meeste private windmolens eigenlijk gewoon een grote ventilator die op een sterke stalen pilaar is gemonteerd met de turbine aan de achterkant van de vleugels. De wind laat dan de vleugels draaien die op hun beurt dan weer de turbine aansturen waar elektriciteit in opgewekt wordt. De elektriciteit kan dan direct gebruikt worden of opgeslagen worden in een batterij voor later gebruik. Het zijn vooral boeren die in windmolens investeren omdat zij toegang hebben tot grote velden en vaak heel wat energie nodig hebben om stallen te verwarmen. Bonus: Je kan ook samen met de hele buurt in een industriële windmolen investeren. Er zijn bepaalde groepen (coöperatieven van particulieren) die samen aandelen kopen in een windturbine om zo samen op grote schaal energie op te wekken.  

Warmtepomp

We weten nu al even dat de kern van de aarde bestaat uit een grote bol vuur en lava. Hoe dieper we in de aarde boren hoe warmer het wordt. Dit is dan ook het principe waarop de warmtepomp werkt. Dankzij de warmtepomp kunnen wij de warmte vrijgegeven door de aarde zowel gebruiken om ons huis te verwarmen als om warm water door de kraan te laten lopen. Wanneer je een warmtepomp installeert laat je in feite een leidinglus ondergronds lopen. Je duwt het koude water van het ene uiteinde van de buis naar het andere uiteinde waardoor het water opwarmt door de energie van de aarde. Dit warme water wordt gebruikt om de leefruimtes van je huis op te warmen met kleine ventilatoren die warmte aan het water onttrekken. Op deze manier kan je makkelijk en snel op een milieuvriendelijke manier het huis verwarmen en de elektriciteits- of gasrekening aanzienlijk doen afnemen.  

HRE ketel

Hoewel een HRE ketel op zich erg klein is, is dit een grootse en goede manier om zelf energie op te wekken. Deze boiler Het heeft een combi-netwerk van leidingen waarin water wordt verwarmd. Als je de HRE ketel aanzet, verwarmt hij niet alleen het water maar ook je huis. Het heeft een geïntegreerde hete motor die elektriciteit opwekt. De HRE-ketel heeft slechts een beetje energie nodig om te starten, daarna gebruikt hij de zelf opgewekte energie en stuurt hij extra energie naar het netstation. Je kunt dus niet alleen heel wat besparen op je energierekening, maar je kunt ook geld door de opgewekte elektriciteit weer aan het net te voeden. Daarnaast is een HRE ketel ook een goede investering voor mensen die niet erg veel plaats hebben gezien hij zo klein is dat hij perfect aan de muur van je badkamer past. Wij moedigen je graag aan om zelf energie op te wekken – zowel omdat je hele wat geld kan besparen, maar ook omdat dit beter is voor het milieu. Indien je meer vragen hebt over zonnepanelen en zelf energie opwekken kan je een kijkje nemen op onze website nl-zonnepanelen.nl of contact opnemen!