Met zonnepanelen kun je je eigen stroom opwekken en gebruiken. Met de zonne-energie moet echter eerst wat gebeuren, voordat het bruikbare elektriciteit wordt voor je elektrische apparaten. Ten eerste worden alle zonnepanelen op een omvormer aangesloten. Dit apparaatje zet de gelijkstroom om in wisselstroom. Deze wisselstroom wordt hierna naar je elektrische apparaten doorgezet en een eventueel overschot aan stroom wordt via de meterkast terug geleverd aan het stroomnetwerk. Maar hoe vindt het aansluiten van de zonnepanelen op de meterkast plaats? Deze blog geeft je antwoord op die vraag en meer! Lees in dit artikel meer over hoe een professionele installatie van je zonnepanelen uitziet.
Hoe zonnepanelen aansluiten in meterkast?
Alle zonnepanelen worden op een omvormer aangesloten. Waar vervolgens de omvormer geplaatst wordt, dat wordt besloten door de installateur in overleg met de klant. Meestal wordt de omvormer op de zolder of in de garage geplaatst. De omvormer zet de zonne-energie om in wisselstroom. Vervolgens wordt er een kabel tussen de omvormer en meterkast geplaatst. De kabel wordt op een vrije groep in de meterkast aangesloten. Binnen de groepenkast wordt de omvormer op een eigen aardlekautomaat aangesloten. Zo creëer je een veilig stroomcircuit.
De omvormer en de hoofdaansluiting
De omvormer van de zonnepanelen kun je aansluiten in de meterkast middels een kabel. Dat klinkt misschien als een eenvoudig karwei, maar je moet met een aantal zaken rekening houden. Ten eerste mogen er geen verbruikers tussen de omvormer en meterkast zitten. Er kan anders namelijk te veel stroom over de kabel lopen, waardoor brandgevaar kan ontstaan. Ook bij kortsluiting dreigt er gevaar. In dit geval gaat de stroom namelijk naar het punt waar de kortsluiting ontstaan is. Dit punt wordt vervolgens te zwaar belast en kan als gevolg hiervan zelfs smelten of vlam vatten. Het is het beste om met een groepenkast de omvormer aan te sluiten op de vrije groep. Zo zijn alle apparaten en de kabels veilig. Wil je meer weten over omvormers en de uitgangsvermogens ervan? Lees dat in deze blog.
1- Of 3- fasen aansluiting
De capaciteit van de hoofdaansluiting is ook van belang bij de installatie van zonnepanelen. Er moet immers geen overbelasting ontstaan. Hierbij is het verschil tussen 1- en 3-faseaansluiting van belang. Bij eerstgenoemde komt er via een kabel stroom de meterkast in en bij de 3-faseaansluiting wordt er over 3 verschillende kabels stroom geleverd. Bij laatste aansluiting heeft een woning een grotere stroomcapaciteit.
PV-verdeler met bestaande groep
Als je tussen de vier en twaalf zonnepanelen wilt laten installeren, dan kun je de aanwezige kabels of leidingen gebruiken om de opgewekte stroom van de omvormer naar de meterkast te vervoeren. Hiervoor heb je een PV-verdeler nodig. Deze splitst een bestaande groep in tweeën, waardoor de gelijkstroom via de aanwezige aansluiting naar de meterkast kan lopen. Een PV-verdeler biedt hierdoor een oplossing, wanneer er geen extra leidingen ter beschikking staan. De capaciteit van de verdeler is wel beperkt. Dit betekent dat er niet meer dan 3680 Watt op de verdeler kan staan.
De aardlekschakelaar
Een aardlekschakelaar vind je eens in de vier groepen. Het is niet raadzaam om je zonnepanelen op de groep met de aardlekschakelaar te installeren. Ontstaat namelijk kortsluiting dan vallen alle vier de groepen uit. Zo ook je zonnepanelen. In veel gevallen wordt er een aparte aardlekschakelaar op de vrije groep met de omvormer geplaatst.
Professioneel advies
Het is een nauwgezet klusje om je zonnepanelen aan te sluiten op de meterkast. Er kan veel fout gaan, wanneer je niet weet wat je doet. Daarom is het aan te raden professioneel advies op te vragen. Wij houden de focus op een goede service. Doe bij ons de dakcheck en kom er meteen achter hoeveel je kunt besparen! Wij vertellen je graag alle informatie die jij wilt weten. Wat wij nog meer voor je kunnen betekenen? Lees het hier.