NL Zonnepanelen

Zonnepanelen aansluiten

Steeds meer mensen stappen over op duurzame energie en schaffen zonnepanelen aan. Normaal gesproken worden zonnepanelen aangesloten door echte professionals die er veel kennis van hebben en werken met de juiste gereedschappen. Is het mogelijk om zelf je zonnepanelen te installeren? En hoe gaat dat dan te werk? We vertellen je er alles over!

Het aansluiten van zonnepanelen

Het aansluiten van zonnepanelen wordt aan de hand van een stappenplan gerealiseerd. De stappen worden hieronder verder toegelicht.

Stap 1: De inspectie van het dak

Voordat je van plan bent om zonnepanelen te gaan aansluiten is het belangrijk om het dak van je woning te inspecteren. Je kijkt tijdens zo’n voorafgaande inspectie of je dak in een goede staat is, hoeveel je dak kan dragen en of de dakconstructie stevig genoeg is.

Stap 2: Het legplan

In een legplan leg je vast hoe je zonnepanelen op je dak worden gelegd. Je kijkt van tevoren namelijk hoe de zonnepanelen moeten liggen voor een maximale opbrengst. Bij een legplan wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met bijvoorbeeld het stroomverbruik en de hellingsgraad.

Stap 3: De draagconstructie

Als het legplan volledig is uitgewerkt kan er een begin worden gemaakt aan de draagconstructie op het dak. Tijdens het plaatsen van de frames moet er goed op de hellingsgraad en dak oriëntatie gelet worden. De dakconstructie zijn de dakhaken met de daarop bevestigde rails.

Stap 4: Het installeren van zonnepanelen

Wanneer de draagconstructie is geïnstalleerd kunnen de zonnepanelen worden bevestigd. Het is belangrijk dat bij het aansluiten van de zonnepanelen geen zonnecellen worden beschadigd. Wees daarom altijd voorzichtig met het vervoeren van de zonnepanelen. De zonnepanelen kunnen worden vastklikt op de rails met speciale klemmen.

Stap 5: De bekabeling plaatsen

Nadat de zonnepanelen op het dak liggen kan de bekabeling worden gelegd. Hierbij moet je de DC-kabels in je woning brengen om vervolgens aan te sluiten op een omvormer. Dit kan op verschillende manier worden gedaan, voorbeelden hiervan zijn een dakdoorvoer of boorgaten in de buitenmuren. Deze kabels moeten namelijk doorgevoerd worden tot in de ruimte waarin de omvormer komt te hangen.

Stap 6: Een omvormer plaatsen

Als laatst wordt de omvormer geplaatst. Bij voorkeur moet een omvormer geplaatst worden in een goed geventileerde ruimte. Het plaatsen van een omvormer kan het beste gedaan worden door het opvolgen van de instructies in de handleiding. Dit is namelijk niet heel simpel. Een Ymvk- kabel zorgt ervoor dat de omvormer wordt aangesloten op de elektriciteitskast.

Zonnepanelen zelf aansluiten

Zelf zonnepanelen aansluiten is niet makkelijk. Er komt dan ook heel wat bij kijken waar je rekening mee moet houden. Zo is een goede voorbereiding heel belangrijk. Het is handig om van tevoren goed te kijken naar hoe en hoeveel zonnepanelen er worden geplaatst. Een legplan kan daarbij helpen. Daarnaast is het verstandig om rekening te houden met een aantal kleine factoren, zoals dat het beter is om zonnepanelen aan te leggen als het bewolkt is. Ook mogen gespecialiseerde materialen zoals rails en dakhaken niet ontbreken. Aangezien het aansluiten van zonnepanelen nauwkeurig werk is, is het verstandig om de hulp van een specialist in te schakelen. Bij het plaatsen van een omvormer en het aansluiten van groepen in de meterkast komt vaak de kennis kijken van een ervaren elektricien.

Meer weten over zonnepanelen? Lees ook eens onze blog over het rendement van zonnepanelen. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen. We helpen je graag!