NL Zonnepanelen

Zonnepanelen bijplaatsen of uitbreiden – wat moet ik weten?

Heb jij al zonnepanelen, maar wil je graag nog meer duurzame energie opwekken en minder afhankelijk worden van je energieleverancier? En heb je voldoende plek om het dak? Dan is het wellicht een goed idee om je zonnepanelensysteem verder uit te breiden, aan de ene kant door extra zonnepanelen bij je huidige systeem te plaatsen of aan de andere kant door een tweede zonnepanelensysteem te laten plaatsen. Je leest er meer over in deze blog.

Redenen om je zonnepanelensysteem uit te breiden

Er zijn verschillende redenen voor het bijplaatsen van zonnepanelen. Zo kun je door de extra zonnepanelen op de lange termijn meer geld besparen en milieubewuster leven.

In sommige situaties wordt het extra aantrekkelijk om meer te gaan investeren in zonnepanelen, bijvoorbeeld wanneer je een elektrische auto aanschaft. Elektrische auto’s worden vaak opgeladen aan het net, maar het is natuurlijk goedkoper om de elektrische auto op te laden met stroom van je eigen zonnepanelen-installatie.

Wanneer je een elektrische auto hebt, zul je bovendien merken dat je meer zelf opgewekte stroom ook daadwerkelijk gebruikt op het moment dat deze stroom wordt opgewekt. Er wordt dan minder stroom terug geleverd (tegen een lagere vergoeding). Zo wordt het een stuk aantrekkelijker om nieuwe panelen bij te plaatsen.

Een andere reden om je zonnepanelensysteem uit te breiden kan bijvoorbeeld zijn dat je gaat verhuizen. Wanneer je gaat verhuizen, kun je de oude zonnepanelen-installatie eventueel meenemen naar je nieuwe woning. Als je op je nieuwe huis een groter dak hebt, dan is dit een goede reden om zonnepanelen bij te plaatsen.

Zonnepanelensysteem uitbreiden of zonnepanelensysteem bijplaatsen?

Wanneer je plek hebt voor meer zonnepanelen, dan heb je twee keuzes. Aan de ene kant kun je het huidige zonnestroomsysteem uitbreiden en aan de andere kant heb je de mogelijkheid om een tweede zonnepanelensysteem bij te plaatsen.

Huidig zonnepanelensysteem uitbreiden

Heb jij op een zijde van je dak een systeem met een aantal panelen, dan kun je ervoor kiezen om hier zonnepanelen aan toe te voegen (uiteraard alleen bij voldoende ruimte). Je moet er echter wel rekening mee houden dat jouw omvormer bedoeld is voor het huidige vermogen. Dat betekent dat het rendement kan dalen wanneer je zonnepanelen aan het systeem gaat toevoegen.

Je zult in dit geval dus een nieuwe omvormer moeten kopen. Het is daarom slim om met de uitbreiding van het systeem te wachten totdat de omvormer aan zijn einde toe is. Lees hier meer over de gemiddelde levensduur van de omvormer.

Aangezien je zonnepanelen gaat samenvoegen in hetzelfde systeem, raden we je wel aan om dezelfde zonnepanelen en dezelfde aanbieder te gebruiken. Als je ervoor kiest om de zonnepanelen te laten plaatsen door een andere partij die niet de eerste set zonnepanelen heeft geplaatst, dan is het bij defecten van het systeem vaak onduidelijk wie er verantwoordelijk is voor het probleem. Het wordt dan ook lastiger om aanspraak te maken op garantie.

Zonnepanelen bijplaatsen

Dan is er ook nog een tweede optie om zonnepanelen bij te plaatsen, namelijk door het plaatsen van een volledig nieuw systeem. Dit kan een goed idee zijn wanneer je bijvoorbeeld een tweede dakoppervlak beschikbaar hebt waarop je extra zonnepanelen kunt bijplaatsen.

Het voordeel van twee losse systemen? Je kunt profiteren van twee keer het maximale rendement. De levensduur van de eerste set zonnepanelen kan namelijk niet het rendement van de tweede set bepalen.

Bovendien kun je bij het plaatsen van een tweede set een andere installateur inschakelen. Wellicht had je niet zo’n goede ervaring met de eerste. Dat is geen probleem, een ervaren installateur zoals NL Zonnepanelen plaatst met gemak een volledig nieuw systeem met zonnepanelen bij jou in Den Helder, Leiden, Almere of waar dan ook.

Verder

Wat is er verder belangrijk bij het uitbreiden of bijplaatsen van je zonnepanelen? Uiteraard moet er goed worden nagedacht over waar de nieuwe panelen precies moeten komen en hoeveel zonnepanelen bijgeplaatst gaan worden. Onze zonnepanelen installateur uit Haarlem kan jou hierover goed adviseren. Lees eventueel ook onze blog over zonnepanelen installeren voor meer informatie.

Wil je graag meer weten over het uitbreiden van je zonnepanelensysteem of heb je nog vragen? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op. Wij staan klaar om jou verder te helpen en kijken graag met je mee wat de beste mogelijkheden zijn in jouw situatie.