Zonnepanelen kunnen via een serie of parallel geschakeld systeem worden geïnstalleerd. De optie die jij kiest, bepaalt voor een groot deel de opbrengst van jouw zonnepanelen-installatie. Maar hoe bepaal je dan of je de zonnepanelen in serie of parallel laat installeren? In deze blog geven we meer informatie over beide opties. Wat zijn bijvoorbeeld de voordelen van zonnepanelen in parallel ofwel in serie monteren? En waar moet je allemaal rekening mee houden als je gaat kiezen tussen deze twee opties? Je leest het hieronder.

Wat houdt een serie geschakeld systeem in?

De meeste zonnepanelen worden in serie geschakeld en met een of twee MPP trackers op één omvormer aangesloten. Als zonnepanelen in serie zijn geschakeld, zijn alle zonnepanelen stuk voor stuk met elkaar verbonden (via de plus op de min). Zo vormen ze samen een grote kring. De opgewekte energie van deze kring wordt opgeteld en naar de omvormer geleid. In de omvormer wordt de gelijkspanning omgezet in wisselspanning. Vervolgens wordt de stroom via de meterkast geleverd aan het stroomnet.

De voordelen van zonnepanelen in serie schakelen

Bij de keuze tussen serie of parallel schakeling voor je zonnepanelen moet je rekening houden met de voor- en nadelen van beide opties. Een serie geschakeld systeem heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van een parallel schakeling, namelijk:

Minder verlies

Aangezien er bij deze schakeling minder verschillende onderdelen zoals kabels en connectoren worden gebruikt, ontstaat er minder weerstand. De energie kan zich makkelijker door het zonnepaneel verplaatsen. Hierdoor gaat er minder energie verloren en kun je een optimale opbrengst behalen.

Voordeliger in prijs

Het grootste voordeel van een serieschakeling is toch wel de relatief lage kosten ten opzichte van een parallelschakeling. Een serieschakeling heeft simpelweg minder onderdelen nodig, waardoor de totaalprijs van het systeem een stuk lager komt te liggen. Als mensen twijfelen om hun zonnepanelen in serie of parallel te plaatsen, dan neigen sommige door het kostenplaatje om voor een serie geschakeld systeem te kiezen.

Nadeel van een serie geschakeld systeem

Een serie geschakeld systeem heeft echter ook een groot nadeel. Op het moment dat één paneel minder goed functioneert, bijvoorbeeld door schaduw, dan gaat dit ook ten koste van de opbrengst van de andere panelen in de serie. Dit probleem kan worden tegengegaan door te kiezen voor een serie geschakeld systeem met parallel-effect.

Serie geschakeld systeem met parallel-effect

Bij een serie geschakeld systeem met parallel-effect beschikt elk zonnepaneel over een eigen optimizer. Deze levert de gelijkspanning afzonderlijk aan de omvormer, wat ervoor zorgt dat de panelen minder afhankelijk van elkaar zijn. Ze blijven gewoon goed functioneren als een van de panelen structureel minder presteert.

Wat houdt een parallelschakeling in?

Bij een parallelschakeling worden de zonnepanelen (Longi, JA Solar of Jinko) naast elkaar aangesloten. De plussen worden dan aangesloten op de plussen en de minnen op de minnen. Ook krijgt elke zonnepaneel een eigen micro-omvormer. Er ontstaat dus geen stroomkring. Ieder zonnepaneel levert zijn eigen stroom aan de meterkast van de woning.

Voordelen van een parallelschakeling

Ook de parallelschakeling heeft een aantal grote voordelen, mocht je je afvragen of je je zonnepanelen beter parallel of serie kunt laten schakelen.

Panelen beïnvloeden niet elkaars opwekcapaciteit

Als een zonnepaneel uit een serieschakeling minder stroom oplevert dan de andere panelen, presteert gelijk de gehele keten slechter. Dit probleem heb je niet bij een parallelschakeling. Aangezien alle panelen apart stroom leveren, beïnvloeden ze elkaars opwekcapaciteit niet. Dit geeft voor velen de doorslag voor een parallelschakeling bij hun keuze om zonnepanelen parallel of serie te schakelen.

Werkt ook goed bij schaduwval

Een ander voordeel van een parallel geschakeld systeem is dat het systeem ook nog goed werkt wanneer één of meerdere panelen in de schaduw komen te liggen.

Zonnepanelen in parallel of serie laten plaatsen?

Bij de keuze om serie of parallel zonnepanelen te plaatsen moet rekening worden gehouden met een aantal zaken. Vooral de eigenschappen van het dak van je huis spelen een grote rol. Zo is het bij een groot dakoppervlak (met ruimte voor minimaal 6 zonnepanelen) vaak beter om te kiezen voor een serie geschakeld zonnestroomsysteem.

Als je dak niet zo groot is en de panelen op verschillende dakvlakken moeten komen, is waarschijnlijk een parallel geschakeld systeem met micro-omvormers de betere keuze. Verder moet er rekening worden gehouden met obstakels die schaduw kunnen veroorzaken en de hellingshoek.

Wat adviseren wij – zonnepanelen in serie of parallel?

Wanneer je zonnepanelen door ons wilt laten installeren, komen wij graag bij je langs om jouw specifieke daksituatie grondig te analyseren. Op deze manier kunnen we bepalen of de zonnepanelen serie of parallel geschakeld moeten worden.

In principe kun je uitgaan van het volgende: als de zonnepanelen allemaal op hetzelfde dak liggen, in dezelfde hellingshoek en er overdag geen schaduw op valt, dan kun je het beste kiezen voor een  serie geschakeld systeem.

Valt er overdag schaduw op één of meerdere van jouw zonnepanelen of staan de panelen op diverse hellingshoeken? Dan is het meestal slimmer om te kiezen voor twee serie geschakelde systemen of een serie geschakeld systeem met parallel-effect. Onze zonnepanelen installateur uit Haarlem kijkt graag mee welke optie het beste aansluit op jouw dak. Lees in dit artikel meer hoe een installateur de zonnepanelen zal installeren.