Het installeren of laten installeren van zonnepanelen is momenteel erg in trek – niet op z’n minst omdat je met zonnepanelen heel wat geld kan uitsparen en een steentje kan bijdragen tot een groener en beter milieu. Maar wat moet je allemaal weten voor je zonnepanelen laat installeren? En hoe doe je dat nou? Zonnepanelen plaatsen?  

Wat moet je weten voordat je zonnepanelen gaat installeren?

Voordat je zonnepanelen gaat installeren, moet je weten welke factoren de grootte en het aantal zonnepanelen bepalen dat je moet installeren om aan de vraag van jouw huis of kantoor te voldoen. Deze factoren zijn:  

Vraag naar elektriciteit

Hoeveel energie jouw huis en jouw gezin verbruikt is afhankelijk van de apparaten die je iedere dag gebruikt en het verlichtingssysteem dat je in huis hebt. Het is erg makkelijk om jouw verbruik te controleren door middel van je energiefactuur en jaarlijkse afrekening. Je zal het jaarlijkse energieverbruik van jouw huis en gezin nodig hebben om te berekenen hoeveel zonnepanelen je zal moeten plaatsen.  

Hoe lang schijnt de zon dagelijks

Het rendement van zonnepanelen (de hoeveelheid stroom die door een zonnepaneel wordt opgewekt) is direct afhankelijk van hoelang de zon op de zonnepanelen schijnt en hoe helder de zon schijnt. Wanneer je op een plek woont waar de zon lang en fel schijnt ga je minder zonnepanelen nodig hebben dan op een plek waar je minder zonlicht hebt.  

Oppervlakte en vorm van je huis en dak

De oppervlakte van je huis en dak bepaalt het aantal zonnepanelen dat geplaatst kan worden, terwijl de terwijl de vorm van je dak en de ligging van je huis bepalen waar de zonnepanelen geplaatst moeten worden. Als je huis bijvoorbeeld een groot oppervlak heeft, zal het dak van jouw huis natuurlijk ook groot zijn zodat je meer zonnepanelen kan plaatsen. Daarnaast zal het ook uitmaken naar welke kant je dak gericht is.  

Zonnepaneel installatie

De installatie van zonnepanelen is erg technisch en moeilijk. Wij raden altijd aan om de installatie te laten uitvoeren door een professionele werkman of installatietechnicus. Om contact op te nemen met ons team van technici kan je hier terecht. Indien zelf handig bent en bekent bent met de materie kan je hieronder wat tips lezen.  

Stap 1 Selectie van de plek waar je de zonnepanelen zal plaatsen

De eerste stap is de beste plek selecteren waar je de zonnepanelen gaat plaatsen. Dit is noodzakelijk omdat deze plek een impact zal hebben op hoeveel elektriciteit er opgewekt zal worden. Houd er rekening mee dat de installatiehoek 18o tot 36o moet zijn. Het dak van jouw huis is de beste locatie als de zon voldoende straling op het dak werpt. Het is niet voldoende dat er wat licht op je dak valt – het is best dat je een plek kiest die zo lang mogelijk van volle zon geniet. Kies dus een locatie waar zonnepanelen gedurende een groot deel van de dag een maximale hoeveelheid zonnestralen op zich krijgen.  

Stap 2 Bouwen van het platform

Na de selectie van de plek waar je de zonnepanelen zal plaatsen, moet je de plek voorbereiden op de installatie van zonnepanelen. Je kunt een aluminium of metalen rail gebruiken bij het bouwen van het platform. Construeer het platform volgens de lengte en breedte van de zonnepanelen met behulp van een liniaal of metertape. Je moet er zeker van zijn dat het platform dat je aan het ontwerpen bent bestand is tegen de slechtste weersomstandigheden op jouw locatie.  

Stap 3 Montage van zonnepanelen

De volgende stap is de montage van de zonnepanelen over het door jouw ontworpen platform met bouten, beugels en klemmen. Deze accessoires worden gebruikt om de zonnepanelen stevig te monteren. Wees voorzichtig tijdens de montage, vermijd schade en ongelukken. Monteer zonnepanelen zo stevig dat ze weersomstandigheden zoals felle wind en storm kunnen verdragen.  

Stap 4 Bedrading

Bedrading is technisch werk, dus wees voorzichtig en sluit de draden nauwkeurig aan om ongelukken en schade te vermijden. Je kunt een aansluitdoos of zekeringencombinatiebox gebruiken om de zonnepanelen met de omvormer te verbinden. Als je niet op de hoogte bent van bedrading, moet je een expert inhuren want anders kan je schade toebrengen aan de zonnepanelen en het zonnepanelensysteem – wat heel wat meer kost dan het inhuren van een installateur. Je moet daarbij ook kabels van hoge kwaliteit gebruiken om stroomlekkage of brandremmen te voorkomen. Deze verbinding wordt gebruikt om de lading van de aansluitdoos naar de laadregelaar en mogelijk ook naar de batterij te laten stromen. Zoals we eerder hebben besproken, is bedrading dus cruciaal raadpleeg ons team van experts zodat je ongelukken kan voorkomen!  

Stap 5 Aard het montagesysteem en het zonnepaneel

Het is zeer noodzakelijk om de zonnepanelen en de bevestigingen te aarden, en om dit zorgvuldig te doen. Als jouw huis nog niet geaard is – wat nog amper voorkomt in Nederland, moet je het hele systeem aarden. Hier zijn enkele voordelen van het aarden van het zonnestelsel;
  • Door het systeem te aarden, voorkomen jij en je gezin elektrische schokken
  • Door overbelasting kan het systeem ook in brand schieten (aarding is nuttig om opwarming van het systeem te voorkomen)
  • Het beschermt je tegen elke vorm van kortsluiting.
Het montagesysteem is gemaakt van metaal, dus het hele zonnepaneelsysteem moet worden geaard om ongelukken te voorkomen.  

Stap 6 Aansluiten van de elektrische componenten

Wanneer je eenmaal je hele systeem bedraad hebt ga je het ook moeten verbinden. Sluit de elektrische componenten correct en netjes aan om. Als je een batterij gebruikt om de stroom op te slaan, moet je voorzichtig zijn bij het aansluiten van de draden. Verbindingen tussen het zonnestelsel, de accu, de laadregelaar en de omvormer moeten goed geplaatst worden om lekkage en problemen te voorkomen. Lukt dit niet, huur dan een deskundige in.  

Stap 7 Voer de test uit

Het testen van een procedure is nodig om te controleren of het systeem correct werkt of niet. Schakel na voltooiing van het installeren van zonnepanelen het zonnesysteem in en controleer of alle apparaten en het systeem naar behoren werken of niet. Door te testen kun je ook controleren hoeveel stroom (energie / stroom) er door de zonnepanelen wordt opgewekt.