NL Zonnepanelen

Zonnepanelen kopen, waar moet ik aan denken?

Inmiddels hebben al 1,5 miljoen Nederlandse huizen zonnepanelen. En dat is niet voor niets! Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Binnen zeven jaar heb je de investering meestal wel eruit en ga je winst maken. Redenen genoeg dus om zonnepanelen aan te schaffen. En daar kun je beter niet te lang mee wachten, want vanaf 2025 komt er een wijziging in de salderingsregeling, waardoor je een lagere vergoeding voor de opgewekte stroom krijgt.Dus hoe sneller je de panelen aanschaft, hoe meer winst je er nog uit haalt. Maar waar moet je allemaal aan denken als je zonnepanelen gaat kopen? Je leest het in deze blog.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Uiteraard is het eerst belangrijk om uit te zoeken of het überhaupt mogelijk is om zonnepanelen op jouw platte of schuine dak te installeren. Dit kun je bepalen aan de hand van de volgende punten:

 • Ruimte
  Ten eerste moet er voldoende ruimte op het dak zijn om een aantal panelen naast elkaar te leggen. Soms kan het handig zijn om niet de standaard panelen te kiezen, maar te gaan voor panelen met een speciaal formaat of in een speciale vorm, zodat er meerdere panelen op je dak passen.
 • Hellingshoek
  Ook de hellingshoek is een belangrijk aandachtspunt. De hoogste opbrengst wordt behaald op schuine daken, bij een hellingshoek van 35 graden. Maar op platte daken kunnen zonnepanelen ook zeker rendabel zijn. Wij kiezen dan echter niet voor een hellingshoek van 35 graden. Dan ontstaat er namelijk te veel schaduw op het dak en kun je minder panelen kwijt. NL Zonnepanelen plaatst de zonnepanelen daarom in een hoek van 10 graden.
 • Richting
  Voor een optimale opbrengst kun je dezonnepanelen het beste op het zuiden richten. Het is dus ideaal als je een dak hebt dat op het zuiden gericht staat. Maar zonnepanelen op het (zuid)-oosten en (zuid)-westen, met gemiddeld 5-15% lagere opbrengsten, brengen ook zeker nog voldoende op om rendabel te zijn. Het kan soms zelf voordelen hebben om zonnepanelen op het oost-westen te plaatsen.

  Heb je alleen de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen op een schuin dak dat gericht is op het noorden? Dan gaat de terugverdientijd lang duren en kun je in de meeste gevallen beter geen zonnepanelen nemen.
 • Schaduw
  Ligt jouw dak vaak (gedeeltelijk) in de schaduw? Dan kan het toch een goed idee zijn om zonnepanelen aan te schaffen. Je moet hier dan wel een power optimizer of micro-omvormer bij kopen, zodat de panelen die gedeeltelijk in de schaduw liggen de andere panelen niet negatief kunnen beïnvloeden. Laat je hier goed over adviseren.

 

Welke zonnepanelen moet ik kopen?

Weet je of het rendabel is om zonnepanelen op jouw dak te plaatsen? Dan is het tijd om de panelen te gaan uitzoeken. Bij het kopen van de zonnepanelen moet je op een aantal belangrijke zaken letten. Zowel de prijs, de levensduur en het soort zonnepanelen is van belang. Er zijn verschillende soorten panelen. De meest voorkomende zijn monokristallijne (‘mono’) en polykristallijne (‘poly’) zonnepanelen. Qua kwaliteit zit er niet zo heel veel verschil tussen deze twee. Toch zijn er een aantal verschillen. Daarover hieronder meer.

Verschillen tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen

Monokristallijne panelen bieden vaak de hoogste vermogens, maar zijn meestal ook net wat duurder dan polykristallijne panelen. Een ander verschil is dat polykristallijne panelen blauw zijn, terwijl monokristallijne panelen meestal zwart zijn. Qua kleur is het dus maar net wat je voorkeur heeft en wat bij jouw dak past. Velen vinden alles in het zwart het mooiste.

Twijfel je tussen de verschillende soorten panelen die beide hetzelfde vermogen en een vergelijkbare product- en vermogensgarantie hebben? Dan raden we je aan om voor de polykristallijne zonnepanelen te gaan. Deze bieden meestal net wat meer voor je geld.

 

Waar moet ik mijn zonnepanelen kopen?

Als je zonnepanelen gaat kopen, doe dit dan bij een betrouwbare aanbieder die ook de installatie van de zonnepanelen voor jou in orde kan maken. Er zijn veel verschillende aanbieders van zonnepanelen. Vergelijk verschillende reviews en prijzen om de beste optie voor jou te vinden. NL Zonnepanelen levert en installeert zonnepanelen in Noord-Holland en de rest van Nederland op zeer vakkundige wijze. Wij bieden uitsluitend zonnepanelen aan van kwalitatieve merken zoals JA Solar zonnepanelen, Jinko zonnepanelen en LG zonnepanelen.

Heb je nog advies nodig of wil je graag een zonnepanelen installateur inschakelen die precies weet waar hij op moet letten, zodat jij het optimale rendement uit je panelen kunt halen? Neem dan contact op met een van onze specialisten. Wij staan klaar om je verder te helpen!