Het is ietwat curieus dat je niet meer zonnepanelen op platte daken ziet. Zonnepanelen op een plat dak bieden je namelijk meer flexibiliteit dan wanneer je ze installeert op een hellend dak. Wel moet je met een aantal zaken rekening houden wanneer je zonnepanelen op een plat dak geïnstalleerd krijgt. Welke zaken dit zijn, lees je in deze blog.

Legplan zonnepanelen plat dak

De naam zegt het al, maar een legplan of plaatsingsplan is een plan van aanpak over hoe je de zonnepanelen op een plat dak moet installeren. Het legplan gaat vooraf door een stabiliteitsstudie. Hierbij wordt gekeken of jouw platte dak voldoet aan de eisen voor het plaatsen van zonnepanelen. Bij het maken van een dergelijk legplan wordt rekening gehouden met een aantal factoren: de ballast, de gewenste hellingshoek van de zonnepanelen, de positie van de zonnepanelen, de afstand tussen de verschillende panelen, de afstand tot de dakrand en de richting die de zonnepanelen moeten uitwijzen.

Ballast

Op een plat dak staan de zonnepanelen los, waardoor het nodig is om ballast in de onderconstructie te plaatsen. Welk gewicht gebruikt moet worden, is afhankelijk van het montagesysteem. Welke ballast gebruikt moet worden, is weer afhankelijk van onder andere de hoogte van het platte dak en de windzone.

Hellingshoek

De beste hellingshoek voor je zonnepanelen op een plat dak is 35 graden. Bij deze hellingshoek veroorzaak je echter wel een schaduw op je volgende rij panelen, waardoor je minder rijen op je dak kunt plaatsen (dit heet ook wel slagschaduw). Daarom houden wij altijd een hellingshoek tussen de 10 en 15 graden aan. Dan is het effect van slagschaduw geminimaliseerd en het rendement van de zonnepanelen het hoogst.

Liggend of staand

Wanneer je naar het rendement kijkt, maakt het niet uit of je de zonnepanelen liggend of staand plaatst. Welke positie ze moeten aannemen, is afhankelijk van het montagemateriaal, dakruimte, dakafmetingen en benodigde ballast.

Tussenafstand

Op een plat dak worden de zonnepanelen in rijen achter elkaar geplaatst. De minimale afstand die deze rijen ten opzichte van elkaar moeten hebben, is afhankelijk van de hoogte van je zonnepanelen en de breedte. Dit komt omdat de panelen in hoek van 10 graden worden geplaatst. Hierdoor ontstaat er slagschaduw. Waardoor het volgende paneel iets van de andere paneel afgezet moet worden zodat die geen last heeft van de schaduw van het eerst geplaatste paneel.

Afstand tot dakrand

Bij plaatsing van zonnepanelen op een plat dak moet je de afstand tot de dakrand in je legplan meenemen. Bij de dakrand heb je namelijk last van de sterkste windvlagen. Daarom moet er bij plaatsing van zonnepanelen een No-Go zone aangehouden worden waar de panelen niet aangebracht mogen worden.

Richting van de zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen het best op het zuiden gericht staan. Zo vangen ze de meeste zon op. Om zoveel mogelijk zonnepanelen op een plat dak te verwerken, kan ook gekozen worden voor een oost-west ligging. Hoe je de beste oriëntatie van je zonnepanelen kunt bepalen, lees je hier.

Hoeveel zonnepanelen op een plat dak?

Hoeveel zonnepanelen je op je platte dak verwerkt krijgt, is afhankelijk van hoe je de panelen opstelt. Wanneer je kiest voor NL Zonnepanelen, dan bepalen wij de beste opstelling voor jouw situatie. We houden hierbij rekening met objecten die voor schaduw op je panelen zorgen.

Montagesysteem plat dak

Qua montagesystemen heb je de keuze uit vele opties. Er zijn twee soorten opstellingen: gesloten en open. Laat je door onze adviseurs adviseren over welk montagesysteem voor jouw zonnepanelen en plat dak geschikt is. Of lees de meest gestelde vragen op onze FAQ-pagina.

Ervaringen zonnepanelen op plat dak

Het is gebleken dat zonnepanelen op een plat dak niet alleen mogelijk zijn, maar ook een aantal voordelen met zich meebrengen:

  • Vaak goedkopere zonnepanelen
  • Onopvallend op plat dak
  • Ideale hellingshoek
  • Snellere terugverdientijd

Meer informatie?

Bent u nieuwsgierig geworden of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Vraag dan een gratis offerte aan of doe de dakcheck op onze website. In een paar handige stappen komt u erachter wat u kunt besparen wanneer u kiest voor NL Zonnepanelen, dé specialist in Nederland. Een offerte op maat kunt u telefonisch of op locatie aanvragen en deze ligt binnen 24 voor u klaar.