NL Zonnepanelen

Zonnepanelen op plat dak zonder ballast, is het mogelijk?

Niet alleen schuine daken, maar ook platte daken zijn zeer geschikt om zonnepanelen op te laten installeren. Maar is het mogelijk om zonnepanelen op een plat dak zonder ballast te plaatsen? Het antwoord is ja. Ballastvrije zonnepanelen plaatsen komt vaker voor bij lichte dakconstructies, sedum daken, stalen pergola’s op hoge woontorens, open gebieden met veel windinvloed, hoge daken zonder opstaande dakrand en in vele andere gevallen. In deze blog vertellen we je er wat meer over.

Hoe worden zonnepanelen gemonteerd op een plat dak zonder ballast
Wanneer zonnepanelen worden gemonteerd op een plat dak zonder ballast worden dakankers gebruikt om de panelen in het dak te verankeren. De dakankers worden in de (betonnen, houten of stalen) dakconstructie aangebracht via een speciaal ballastvrij montagesysteem. Dit systeem maakt gebruik van de sterkte van de constructie, waardoor ballast overbodig is. Bij zo’n soort installatie moet wel rekening worden gehouden met de soort dakbedekking om eventuele lekkages te voorkomen.

Redenen om zonnepanelen zonder ballast te installeren

Er zijn verschillende redenen om zonnepanelen zonder ballast te plaatsen. De eerste reden is dat het dak constructief niet sterk genoeg is om ballast te dragen. Door geen ballast te gebruiken, komt er geen druk op de dakbedekking. Ook verzekeringseisen kunnen een rol spelen bij de keuze. Installaties met ballast op gebouwen hoger dan 25 meter worden namelijk vaak niet verzekerd. Ballastvrij monteren heeft bovendien nog andere voordelen. Zo zorgt het voor meer zekerheid bij stormen, vrije doorstroom van water en geen druk op isolatie.

Overige belangrijke zaken bij zonnepanelen plaatsen op een plat dak

Naast de keuze voor het wel of niet gebruiken van ballast, moet er bij de plaatsing van zonnepanelen op een plat dak ook rekening worden gehouden met een aantal andere zaken. Denk aan de afstand tussen de zonnepanelen, de afstand van de panelen tot de rand en de ligging van zonnepanelen op een plat dak.

Je mag de zonnepanelen bijvoorbeeld niet zomaar tot aan de rand van het dak plaatsen. Er moet een bepaalde afstand tot de dakrand worden aangehouden als je de panelen zonder vergunning wilt plaatsen.

Wanneer het gaat om de ligging van de zonnepanelen, dan heb je met een plat dak redelijk veel flexibiliteit. Panelen op het zuiden leveren het meeste rendement op, maar toch zijn er ook redenen om dit juist niet te doen.

Hulp bij zonnepanelen plaatsen op plat dak zonder ballast

Er zijn dus allerlei zaken waar rekening mee moet worden gehouden bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak (zonder ballast). Je kunt dit werk dan ook beter overlaten aan een specialist met verstand van zaken. Bij NL Zonnepanelen staan wij klaar om zonnepanelen bij jou in IJmuiden, Bloemendaal of waar dan ook professioneel te komen installeren. Door onze hulp in te schakelen, ben je verzekerd van een degelijke installatie en een zo hoog mogelijk rendement. Neem contact op met een van onze medewerkers als je nog vragen hebt of als je een afspraak wilt maken.