Het schoonmaken van zonnepanelen heeft verschillende voordelen. Zo kan het zorgen voor een langere levensduur van uw panelen en voor een hoger rendement. Wie wil dat nou niet? Maar hoe kunt u zonnepanelen nu het beste reinigen? Er zijn hier verschillende manieren voor, waaronder de zonnepanelen schoonmaken met kraanwater, een tuinslang of met osmosewater. Wat is de beste optie en hoe pakt u dit reinigen aan? Daar geven we in deze blog graag antwoord op.

Zelf zonnepanelen schoonmaken of uitbesteden?

We raden aan het schoonmaken niet zelf te doen, maar uit te besteden aan een professional in het reinigen van zonnepanelen in Amsterdam, Rotterdam, Maastricht, Hoofddorp of waar dan ook. Op deze manier bent u er zeker van dat er op de juiste manier wordt gewerkt en met de juiste schoonmaakmiddelen. Zo voorkomt u het risico op beschadigingen. Bovendien hoeft u zelf niet te investeren in schoonmaakmiddelen en loopt u geen risico op ongelukken zoals van het dak vallen.

Wilt u toch liever zelf aan de slag gaan, bijvoorbeeld om arbeidskosten te besparen? Gebruik dan vooral geen agressieve schoonmaakproducten, schuurmiddelen en hogedrukreinigers. Deze kunnen vlekken en krassen achterlaten op uw panelen, wat een negatief effect heeft op het rendement.

Gebruik middelen die speciaal bedoeld zijn voor het schoonmaken van zonnepanelen. We raden aan om gebruik te maken van osmosewater, een telescoopborstel (of een gewone zachte borstel/spons) en een zonnepanelen reiniger (reinigingsmiddel). Het is eventueel ook mogelijk om zonnepanelen schoon te maken met enkel kraanwater en/of een tuinslang.

Hoe vaak moeten zonnepanelen worden schoongemaakt?

We raden aan om zonnepanelen minstens één keer per jaar schoon te maken. Uiteraard kan dit ook vaker, zeker als er weinig regen valt en uw dak dus weinig wordt “schoon gespoeld”. Controleer regelmatig of er geen grote bladeren, takken, vogelpoep of ander vuil aanwezig is op de zonnepanelen.

Wanneer kan ik de zonnepanelen het beste schoonmaken?

Het begin van de lente is hét moment voor de jaarlijkse reiniging. Dan staat namelijk het zonnige half jaar voor de deurdat zorgt voor ongeveer 75% van de jaarlijkse zonne-energieopbrengst. Voor een optimaal rendement zijn schone zonnepanelen zeer belangrijk. We raden aan om de zonnepanelen schoon te maken op een moment dat de zon niet te fel schijnt, bijvoorbeeld in de ochtend of avond. Zo kan het water niet te snel opdrogen en vlekken achterlaten.

Kan ik zonnepanelen schoonmaken met kraanwater?

Ja, u kunt uw zonnepanelen schoonmaken met kraanwater, maar dit zorgt niet voor een optimaal resultaat. Wanneer u kraanwater gebruikt, is de kans groot dat er hardnekkig vuil en kalk achterblijft op de panelen. Zonnepanelen schoonmaken met kraanwater is echter beter dan de panelen helemaal niet schoonmaken.

Zonnepanelen schoonmaken met osmosewater

In plaats van kraanwater kunt u beter osmosewater gebruiken om zonnepanelen schoon te maken. Osmosewater is vrij van kalk, zout en nitraten. Hierdoor is dit water zeer geschikt om zonnepanelen mee te reinigen. Het laat namelijk geen strepen of lagen achter op de panelen, waardoor de opbrengst van de panelen niet op een negatieve manier kan worden beïnvloed.

Hoe kan ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Bij het wassen van zonnepanelen kunt u de volgende drie stappen volgen:

STAP 1: voorbereiden

Als eerste moet u de zonnepanelen-installatie uitschakelen en grootschalig/grof vuil zoals takken en bladeren verwijderen. Ook kan het nodig zijn om een ladder, stelling of hoogtewerker neer te zetten.

STAP 2: schoonmaken

Vervolgens kunt u starten met het schoonmaken van de zonnepanelen. U kunt de zonnepanelen eventueel schoonmaken met een tuinslang met kraanwater, maar wij raden aan om osmosewater te gebruiken. Osmosewater in combinatie met een speciale zonnepanelen reiniger zorgt voor een optimaal resultaat. Ook een telescoopborstel met inwendige wateraanvoer wordt aangeraden.

STAP 3: borstelen

Tot slot kunt u de zonnepanelen nog borstelen met een speciale borstel om achtergebleven mos en ander hardnekkig vuil weg te halen.

Zonnepanelen schoonmaken met tuinslang

Mocht er geen hardnekkig vuil aanwezig zijn op uw dak en is het betreden van het dak risicovol, dan kunt u de zonnepanelen eventueel schoonmaken met een tuinslang. De zonnepanelen afspuiten met een tuinslang is niet de beste reinigingsmethode, maar zal er wel voor zorgen dat het grootste vuil verwijderd wordt.