NL Zonnepanelen

Zonnepanelen schoonmaken

Door zonnepanelen goed te onderhouden kan de levensduur worden verlengd. Het goed onderhouden betekent dat af en toe de zonnepanelen en omvormer moeten worden gecontroleerd en dat zonnepanelen moeten worden schoongemaakt. Het schoonmaken van zonnepanelen zorgt ervoor dat de panelen de zonnestralen en warmte maximaal kunnen worden opvangen en niet worden belemmerd door viezigheid of bladeren. Heeft u zonnepanelen en wilt u meer weten over het schoonmaken en onderhouden of bent u nog aan het twijfelen over het aanschaffen van zonnepanelen? Wij gaan u alles vertellen over het reinigen van uw zonnepanelen.

Het schoonmaken van je zonnepanelen

Zonnepanelen hebben niet veel onderhoud nodig. Hoe vaak u uw zonnepanelen moet schoonmaken hangt gedeeltelijk af van de weersomstandigheden. Wanneer het zoals in Nederland vaak regent worden de zonnepanelen vaak zelf al grotendeels schoon gespoeld. Het goed schoonmaken van uw zonnepanelen is dan ook niet iets wat vaak moet gebeuren. In de meeste gevallen is dit één keer per vijf jaar. Om er zeker van te zijn dat uw zonnepanelen goed schoon zijn is het wel verstandig om één keer per jaar te controleren of ze niet vuil zijn. Zo voorkom je dat de opbrengst achteruit gaat en dat de grote schoonmaak veel werk gaat kosten.

Het beste moment om uw zonnepanelen schoon te maken is afhankelijk van het aantal zonuren. De meeste zonuren vinden namelijk plaats in de zomermaanden juni, juli en augustus. Om tijdens deze maanden een maximale opbrengst te realiseren kan een schoonmaak het beste van tevoren plaatsvinden. Het advies is om in de ochtend of avond op een bewolkte dag uw zonnepanelen schoon te maken. De zon kan er namelijk voor zorgen dat het schoonmaakwater te snel gaat opdrogen en resten of vlekken gaat achterlaten.

Zelf zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen kunt u naast dat u het door een professional kunt laat schoonmaken ook zelf doen. Wanneer u dit zelf gaat doen is het belangrijk dat u eerst de zonnepanelen uitschakelt. Eerst kunnen alle bladeren en al het andere droge afval worden verwijderd. Vervolgens kunnen de panelen worden schoongemaakt met een spons of zachte borstel en wat water. Om zonnepanelen niet te beschadigen is het belangrijk dat ze alleen hoeven worden schoongemaakt met regenwater of gedestilleerd water. Schoonmaakmiddelen zijn vaak agressief waardoor ze de coating kunnen aantasten.

Zonnepanelen laten reinigen

Om uw zonnepanelen goed te laten reinigen kan dit ook door een professional worden uitgevoerd. Vaak hebben bedrijven met professionele reinigers de juiste materialen en kennis in huis om uw zonnepanelen zo goed en effectief mogelijk te reinigen. De prijs voor het reinigen van uw zonnepanelen kan verschillen. Dit ligt namelijk aan het bedrijf, maar ook aan de werktijd. Als u regelmatig uw zonnepanelen laat reinigen en er dus minder vuil op ligt zal dit goedkoper zijn dan wanneer het al jaren niet meer gedaan is.

Door regelmatig de opbrengst te controleren via zonnepanelen apps kun beter inschatten wanneer er een schoonmaakbeurt voor uw zonnepanelen nodig is. Ook zijn er verschillende onderhoudscontracten bij bedrijven die zonnepanelen leveren of onderhouden. Zo hoeft u niet bang te zijn dat u de schoonmaak zult vergeten.