NL Zonnepanelen

Zonnepanelen set samenstellen

Een zonnepanelensysteem bestaat natuurlijk niet enkel uit zonnepanelen maar uit een heel systeem waarvan de zonnepanelen deel uitmaken. Je zal dus een volledige set moeten samenstellen. In dit artikel helpen wij jou met het samenstellen van een goede zonnepanelen set. Er zijn zes hoofdcomponenten nodig om zo’n zonnepanelen set samen te stellen, namelijk:

 1. Kies de zonnepanelen die je nodig hebt
 2. Kies eventueel een optimizer
 3. Kies een omvormer
 4. Wil jij de prestaties van je zonnepanelen kunnen meevolgen op je telefoon?
 5. Kies het juiste montagemateriaal
 6. Huur een installateur in of kies om de panelen zelf te installeren

We zullen in dit artikel dieper ingaan op de 6 stappen om een zonnepanelen set samen te stellen.  

Waarom een zonnepanelen set samenstellen?

Wanneer je zonnepanelen wil plaatsen ga je een zonnepanelen set moeten samenstellen. Er komt namelijk heel wat kijken bij de installatie van zonnepanelen. Wanneer de zonnepanelen op je dak liggen moet de stroom namelijk nog omgevormd worden. En hoewel je misschien graag zelf de zonnepanelen wil installeren raden wij altijd aan om een installateur in te huren. Op onze website kan je zelf een volledige set samenstellen waarbij je alle nodige keuzes maakt – van zonnepanelen tot omvormer, en zelfs of je graag de prestaties van je zonnepanelen bijhoudt via je telefoon of laptop.  

De stappen voor het samenstellen van een zonnepanelen set

Voor het samenstellen van een zonnepanelen set moet je enkele stappen doorlopen. Op onze website vind je een pagina waar jij zelf je zonnepanelen set kan samenstellen. Je krijgt hier dan ook meteen een vrijblijvende offerte zodat je weet hoeveel de hele set zonnepanelen zal kosten. Klik hier voor meer informatie.  

1. Kies je zonnepanelen

Een eerste stap die je zal moeten nemen is het kiezen van zonnepanelen. Wanneer je zonnepanelen kiest ga je met enkele dingen rekening moeten houden.

Het merk

Het merk zonnepanelen kan een grote impact hebben op het rendement en het vermogen van je zonnepanelen. Kiezen voor zonnepanelen die op zich misschien wat goedkoper zijn maar misschien niet zo goed kan ervoor zorgen dat je op het eind van de rit duurder af bent dan wanneer je een goed en kwalitatief merk had gekocht dat misschien wat duurder was.

De garantie

Ook de garantie is erg belangrijk. Het laatste wat je wil is na een jaar of 5 opeens problemen krijgen met je zonnepanelen om dan te horen te krijgen dat de zonnepanelen niet meer in garantie waren. Kies daarom altijd voor zonnepanelen met een garantie die ten minste de terugverdientijd dekken.

Hoeveel Wp je zonnepanelen opwekken

Wanneer we het hebben over de kracht van de zonnepanelen wordt dit uitgedrukt in Wp. Dit is op zich een theoretisch getal dat uitdrukt hoeveel Watt de zonnepanelen kunnen opwekken in volle zon onder testomstandigheden. Zonnepanelen halen dit nummer echter amper – maar toch is het zo dat zonnepanelen met een hogere Wp meer stroom opwekken. Hiermee moet rekening gehouden worden bij het aankopen van zonnepanelen.

Terugverdientijd

Met de terugverdientijd doelen we op de tijd die nodig is om de volledige kost van de zonnepanelen uit te sparen op de energiefactuur. De zonnepanelen zullen zichzelf dus met andere woorden terugverdienen door de uitsparing die je maakt op de energiefactuur. Deze terugverdientijd is erg belangrijk gezien het soms kan zijn dat duurdere zonnepanelen een kortere terugverdientijd hebben dan goedkopere zonnepanelen en uiteindelijk dus goedkoper uitkomen.    

2. Kies eventueel een optimizer

Een optimizer is een apparaatje dat men vaak bij zonnepanelen plaatst om ervoor te zorgen dat de omvorming van stroom geoptimaliseerd wordt zodat het rendement van de zonnepanelen verhoogd kan worden. Een optimizer wordt op ieder zonnepaneel afzonderlijk geplaatst. Je zal de prijs van de optimizers dus moeten vermenigvuldigen met het aantal zonnepanelen dat je wenst te plaatsen. De optimizer is aan te raden wanneer er op bepaalde momenten schaduw op de zonnepanelen valt of wanneer de zonnepanelen niet allemaal in dezelfde richting liggen. Indien dit niet het geval is hoef je geen optimizer te kopen gezien het toevoegen van optimizers de zonnepanelen set heel wat duurder kan maken.  

3. Kies een omvormer

De omvormer is noodzakelijk wanneer je zonnepanelen installeert. Een omvormer zal namelijk de energie die opgevangen wordt door de zonnepanelen gaan omvormen naar stroom die je in huis kan gebruiken. Er zijn heel wat verschillende omvormers waaruit je kan kiezen. Hierbij zal je vooral rekening moeten houden met hoeveel jouw gezin verbruikt en jouw zonnepanelen opwekken. Wanneer je een set samenstelt op onze website zullen wij jou reeds de beste omvormers aanraden.  

4. Wil jij de prestaties van je zonnepanelen kunnen meevolgen op je telefoon?

Bepaalde merken van omvormers zoals SolarEdge, Enhpase en Solis hebben een app op de markt gebracht waarbij je de prestaties van je zonnepanelen makkelijk en snel op je telefoon kan meevolgen. Op die manier kan je zien hoeveel elektriciteit er die dag werd opgewekt, hoeveel elektriciteit je verbruikt hebt en hoeveel elektriciteit er terug op het net vloeide. Daarnaast kan je ook nakijken hoeveel elektriciteit er is opgeslagen in je batterij en krijg je notificaties over het draaien en kantelen van je zonnepanelen en weet je als eerste wanneer er wat mis is met jouw zonnepanelen.  

5. Kies het juiste montagemateriaal

Afhankelijk of je een plat dak of een hellend dak hebt ga je verschillend montagemateriaal moeten bestellen. Daarnaast kan je ook een legplan kiezen. Dit zal een invloed hebben op hoe jouw zonnepanelen op het dak gelegd worden. Je kan kiezen uit Hellend dak

 • Landscape
 • Portrait

Voor een plat dak

 • Zuid-Zilver
 • Zuid-Zwart
 • Oost-West-Zwart
 • Oost-West-Zilver

Ook kan je ervoor kiezen om een persoonlijk legplan te krijgen dat wij voor jou ontwikkelen op basis van je dak en de inplanting van je woning. Contacteer ons via onze website voor meer informatie.  

6. Huur een installateur

Je kan ervoor kiezen om de zonnepanelen te laten installeren door een professionele installateur of om de zonnepanelen zelf te installeren. Persoonlijk raden wij altijd aan om het werk te laten uitvoeren door een installateur omdat het installeren van zonnepanelen erg technisch is en er toch vrij veel bij komt kijken. Daarnaast ben je er op die manier ook zeker van dat je zonnepanelen op een correcte manier geïnstalleerd zijn om het rendement van je zonnepanelen te maximaliseren.  

Zonnepanelen set kopen

Wil je zeker weten dat de zonnepalen set met alles erop en eraan ook gelijk voor jou is? Dan kan je het beste direct bestellen op de website. Voor een offerte gesprek kan je natuurlijk ook bij ons terecht.