NL Zonnepanelen

Zonnepanelen verplaatsen: is het mogelijk?

Investeren in zonnepanelen wordt ook wel een investering in de toekomst genoemd. Het is vaak dan ook zo dat zonnepanelen meer dan 20 jaar kunnen meegaan. Dit klinkt natuurlijk heel fijn, maar wat moet je doen als je niet 20 jaar lang in hetzelfde huis blijft wonen? Of wat gebeurt er als je de zonnepanelen toch liever op een andere plek zou willen hebben? Is het überhaupt wel mogelijk om zonnepanelen te verplaatsen? En wat zijn de kosten ervan? Daar gaan we in deze blog meer over vertellen. Want ja, het is mogelijk om zonnepanelen na een tijd te verplaatsen. Maar hoe dat zit leggen we natuurlijk graag verder uit.

Zonnepanelen verplaatsen kosten

Hoeveel zonnepanelen verplaatsen gaat kosten, is in eerst instantie moeilijk om zo te zeggen. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals hoe moeilijk het demonteren en het monteren gaat zijn, wat de afstand tussen de nieuwe en oude plek is en of het een serie of parallel geschakeld systeem is. Daarom is het lastig om te zeggen wat zonnepanelen verplaatsen nu precies gaat kosten. Het is in ieder geval altijd verstandig om dit door een echte specialist te laten doen en van tevoren een offerte op te vragen. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

De voor- en nadelen van zonnepanelen verplaatsen

Ondanks dat het mogelijk is om zonnepanelen te verplaatsen, zitten er natuurlijk ook een aantal nadelen aan vast. Eén van deze nadelen is dat de waarde van jouw oude woning zal dalen wanneer je de zonnepanelen gaat verplaatsen, je zult er dus minder geld voor terugkrijgen. Ook zal het niet altijd zo zijn dat je dezelfde hoeveelheid energie kunt opwekken dan dat je eerst deed.  Door verschillende omstandigheden, zoals de ligging en hellingshoek, kan dit namelijk wel eens verschillen.

De voordelen van het verplaatsen van zonnepanelen zijn dat je in verhouding voor een klein bedrag (de kosten voor de verplaatsing) kunt genieten van jouw opgewekte zonne-energie. Zo hoef je niet te investeren in een geheel nieuwe installatie. Ook kan het zijn dat de omstandigheden bij jouw nieuwe woning juist wel beter zijn en dat je hierdoor meer zonne-energie gaat opwekken dan dat je eerst deed.

Wel of niet je zonnepanelen verplaatsen op het dak?

Voordat je ervoor gaat kiezen om je zonnepanelen te verplaatsen op je dak, kun je jezelf afvragen of het de moeite waard is om het te gaan doen. Zo is het belangrijk om te kijken naar de leeftijd van je zonnepanelen. Hoe ouder ze worden, hoe minder rendement ze opleveren. Is het dan wel verstandig om ze alsnog te verplaatsen? Of is het rendement misschien wel hoger als je over een tijdje investeert in een nieuwe zonnepanelen set? Dit geldt natuurlijk ook voor alle andere onderdelen. Ook zou je kunnen kijken naar de situatie op het nieuwe dak. Is er wel genoeg rendement te behalen? Denk hierbij om bijvoorbeeld te kijken naar de ligging of hellingshoek en de dagelijkse hoeveelheid zon.

Waar moet je op letten bij het verplaatsen van je zonnepanelen?

Ben je van plan om je zonnepanelen te verplaatsen? Dan is het verstandig om op een aantal zaken te letten. Zo kun je het beste een professional inschakelen die je advies kan geven over de verplaatsing van de zonnepanelen. Ook kun je informeren of de zonnepanelen onder de garantie vallen. Soms kan het namelijk zijn dat wanneer je de zonnepanelen gaat verplaatsen er geen garantie meer op zit. Daarnaast is het verstandig om te kijken welke energieleverancier voor jou het voordeligst is in jouw nieuwe woning. Wil je meer weten over zonnepanelen verplaatsen? Of ben je op zoek nieuwe zonnepanelen? Neem dan contact met ons op via de website! Meer weten over zonnepanelen? Lees dan in onze blogs meer over het installeren van zonnepanelen, het rendement van zonnepanelen en het onderhoud van zonnepanelen.